Надзвичайного стану не буде

10.11.2009

Віктор Ющенко не бачить підґрунтя для введення надзвичайного стану в Україні. «Підстав таких немає. І я взагалі не є прихильником того, щоб країна завмирала, щоб країна, знаєте, обмежувала свою життєдіяльність до рівнів, які важко пояснити», — заявив глава держави в інтерв’ю «5–му каналу». Нагадаємо, за законом «Про правовий режим надзвичайного стану», однією з підстав для оголошення НС є пандемія.

Загалом, Президент висловив побажання, щоб кроки уряду були адекватні до ситуації, хоча вона і є непростою. «Те, що сьогодні робиться, коли по суті припинено життя в регіонах і ця політика може, на жаль, поширюватися — мені здається, тут надзвичайно треба делікатно використовувати ці обмежувальні кроки», — зазначив Ющенко. Учора, відвідуючи медичні заклади Оболонського району Києва, глава держави зауважив, що перебіг епідемії в Україні ідентичний з іншими країнами — Росією, Німеччиною, Австрією тощо. «Тільки в Україні в десять разів більше паніки і в сто разів більше ажіотажу», — наголосив Президент.

Чутки про можливість запровадження надзвичайного стану посилились після того, як секретар РНБО Раїса Богатирьова під час телевізійного інтерв’ю згадала про можливість введення надзвичайного стану. «На мій погляд, така кількість померлих сама за себе говорить. Щоб інших урятувати, можливо, потрібен надзвичайний стан. І конституційні підстави є», — заявила Богатирьова під час телевізійного інтерв’ю.

Для того щоб ввести надзвичайний стан, треба не тільки рішення Президента, а й парламенту. Верховна Рада обов’язково має затвердити «надзвичайний» указ глави держави. «Ми знаємо нашу Верховну Раду, тому я дуже скептично ставлюся до того, що буде введений надзвичайний стан», — заявив з цього приводу міністр із питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра.

Політолог Вадим Карасьов наголошує, що «можливість введення надзвичайного стану зберігається, але необхідності в цьому поки що немає». «Все залежатиме від статистики захворювань, у тому числі й із трагічним фіналом. А також від того, якою буде думка як медичної системи, так і політичної. Оцінки повинні дати медики, а рішення мають ухвалити політики — від Президента до парламенту», — зазначив у коментарі «УМ» директор Інституту глобальних стратегій.