Бабусин дозор

28.10.2009

Пенсіонери одного з мікрорайонів Херсона створили свою «міліцію»: за місяць існування добровольці спіймали хуліганів більше, ніж офіційні правозахисники. Охорону правопорядку поки що здійснюють лише двадцять осіб, більшість із яких — пенсіонери. Бабусі й дідусі безстрашно й непідкупно протистоять ледарям, які намагаються влаштувати в їхньому дворі розпивочні та «уколочні». Окрім того, старенькі допомагають своєму дільничному цінною інформацією, а якщо виникає потреба — то й «живою силою», а також тримають під контролем ситуацію в неблагополучних сім’ях.

Об’єднуватися в дружини пенсіонери вирішили не від доброго життя. Річ у тім, що той мікрорайон, у якому вони проживають, їм довелося своїми силами приводити до ладу, бо місцевий ЖЕК фактично самоусунувся від обов’язків. Отож старенькі вирішили створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку й узяти все під свій пильний контроль. Пенсіонери привели до ладу дитячі майданчики, подвір’я, під’їзди. Однак дуже скоро з’ясувалося, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. А ось на їхній території «смітили» багато і по–різному: алкоголіки, наркомани, бомжі, хуліганисті дорослі. Тому й народилася у пенсіонерів ідея створити громадське формування для захисту від маргіналів.

«Наші пенсіонери виявилися ефективніші, ніж міліція, — розповіла «УМ» Лариса Стукальська, голова громадського формування, — адже вони днями сидять на лавках у дворі і знають усі останні новини. Саме ця інформація дозволяє їм вираховувати злісних хуліганів, а в складних випадках — надавати співробітникам міліції важливу інформаційну підтримку».

Штаб «народної самооборони» зараз ділить одне приміщення з дільничним. Але якщо він приймає відвідувачів тричі на тиждень, то дружинники готові надати допомогу сусідам щодня. Що вони і роблять: міліцейські чини відзначають зниження кількості звернень із сімейно–побутових конфліктів, а також значне поліпшення криміногенної ситуації в районі.