«Нема Гонті ні хреста, ні могили»

27.10.2009
«Нема Гонті ні хреста, ні могили»

Пам’ятник Івану Гонті у Христинівці. (Фото автора.)

Кожного, хто тепер прибуватиме до міста Христинівка, що на Черкащині, зустрічатиме на в’їзді Іван Гонта. Пам’ятник ватажку гайдамацького руху, одному з керівників Коліївщини, відкрили минулої суботи. На відкриття пам’ятника зійшлися майже всі мешканці цього затишного та охайного містечка, приїхали гості з сусідніх районів та областей, із Черкас та Києва...

За переказами, Іван Гонта був видним та вродливим козаком. Таким його й увічнив автор скульптури Віктор Сулима. Він розповів «УМ», що чимало читав та розмовляв з істориками й художниками, перш ніж узятися за створення цього образу. Адже хотілося, щоб скульптурний Іван Гонта вийшов таким, яким був за життя цей славний козак.

Ще Шевченко писав, що нема Гонті ні хреста, ні могили. Тож належно вшанувати героя вирішили його земляки. Адже навіть у рідному Гонтиному селі Розсішки немає ватажку гайдамацького руху навіть пам’ятної стели, розповіла сільський голова села Людмила Мудик. Лише одна з вулиць названа його іменем. Тож на урочистостях прапраправнучка Івана Гонти Лідія Максименко звернулася з проханням поставити на честь свого героїчного предка пам’ятний знак і в рідних Розсішках. Може, знайдуться небайдужі до історії спонсори?

До речі, христинівський пам’ятник Івану Гонті звели швидко, практично за два місяці. За словами міського голови Христинівки, сесія міської ради ухвалила рішення про встановлення пам’ятника на початку вересня. Гроші на нього (а це понад 200 тисяч) надали спонсори.

«Тепер Іван Гонта стоїть на своєму полі. Ми хочемо, щоб цей пам’ятник нагадував українцям про те, якою ціною далася нам незалежність і що її треба берегти», — каже христинівський міський голова Микола Наконечний.

«Встановлення пам’ят­ника Івану Гонті для нас є великою подією, бо ми увічнили одного з видатних борців за незалежність і волю українського народу. Це перший пам’ятник козаку Гонті в Україні. І цим ми відкрили ще одну сторінку української історії, якою можемо гордитися. Уманський сотник Іван Гонта мав достойне життя, але він став на бік поневоленого народу і є для нас героєм боротьби за справедливість», — зазначив на відкритті монумента голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко. Він наголосив, що «це в імперії Гонту вважали зрадником, а для українського народу він був і залишається національним героєм, виразником національної ідеї». При цьому очільник Шевченкового краю пообіцяв, що Черкащина «підніме» усіх національних героїв, котрі боролися за незалежність нашої держави, а такі пам’ятники нагадуватимуть українцям, яку велику ціну вони заплатили за волю».

На відкриття пам’ятника Івану Гонті прибула й делегація із села Гонтівка Вінницької області, де стратили козака. У цьому селі, до речі, на подвір’ї школи люди встановили пам’ятний знак, а в музеї школи є матеріали про ватажка Коліївщини, розповів сільський голова Гонтівки Михайло Бей. Він разом із односельцями привіз у Христинівку землю з місця страти козака.

Підсумовуючи урочистості з нагоди відкриття пам’ятника Гонті, голова Черкаської облдержадміністрації зазначив: «Гонта був шляхетною освіченою людиною, мав достаток і добре життя, але зробив крок до свого народу і став на його захист. Сьогодні в Україні теж непрості часи. І виховувати молоде покоління треба на національній ідеї, а не на вулицях Леніна. Як не важко, але за газ та ковбасу державу не продають. І нинішні «шляхтичі» не повинні бути гирями на ініціативах Президента Віктора Ющенка щодо відродження України, а допомагати йому в цьому».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У рамках урочистостей із нагоди відкриття пам’ятника Іванові Гонті у Христинівці відбувся всеукраїнський «Фестиваль борщу». Варили його у двох 100–літрових казанах, вироблених спеціально для цього Смілянським машинобудівним заводом. «На 200–літровий борщ у нас пішло по три мішки картоплі та цибулі, чотири мішки червоного буряка. А загалом використали майже 20 інгредієнтів. Усе це ретельно обрахували і зварили за спеціальною технологією, щоб смачно ж вийшло», — розповів «УМ» Юрась Красюк, організатор фестивалю.

У приготуванні найсмачнішого українського борщу змагалися дві команди — тамтешніх медиків та депутатів міської ради. Перемогла, традиційно, дружба. Конкурсним борщем нагодували майже тисячу людей.