НОВИНИ ПЛЮС

27.10.2009

У Колумбії розстріляли футбольну команду

Минулої неділі у джунглях Колумбії поблизу міста Тахара (неподалік кордону з Венесуелою) знайшли тіла десяти гравців футбольної команди Los Maniceros, яких було викрадено два тижні тому. На тілах убитих — численні вогнепальні поранення. Лише одному члену команди вдалося врятуватися. Він стверджує, що викрадення і вбивство здійснили бойовики лівацьких партизанських підрозділів ЕLN на чолі з особою на псевдо Ель Паясо («Клоун»). Мотиви масового вбивства не зрозумілі, але відомо, що останнім часом ELN розширює свою діяльність і здійснює викрадення людей для подальшого примусового вербування до своєї армії.

Новий лідер італійської опозиції

Колишній міністр економічного розвитку Італії в кабінеті Романо Проді П’єрлуїджі Берсані обраний генеральним секретарем провідної опозиційної сили країни — Демократичної партії. Як повідомляє «Євроньюз», відповідно до Конституції Італії, право обрання генсека опозиційної партії мають не лише її члени, а й усі італійці та іноземці, які перебувають в Італії, старші 18 років. За даними на ранок учорашнього дня, таким правом скористалися понад 2,5 млн. мешканців країни. Учора підрахунок голосів ще тривав, але вже було зрозуміло, що Берсані набирає більше 50 відсотків голосів.

Демократична партія була створена трохи менше , як два роки тому, після злиття двох провідних лівоцентристських партій країни — «Ліві демократи» та «Маргеріта» на базі передвиборчого блоку Романо Проді «Маслинове дерево».

Даріо Франческіні, попередній генсек, та ще один претендент на цю посаду Іньяціо Маріно вже визнали свою поразку і поздоровили Берсані з перемогою.

Зіткнення потягів у Єгипті

Щонайменше 25 осіб загинули та 55 отримали поранення минулої суботи внаслідок зіткнення двох пасажирських потягів у передмісті Каїра.

У Єгипті щороку реєструється по кілька серйозних залізничних катастроф, причиною яких є поганий технічний стан поїздів та колій. Найбільша катастрофа сталася в лютому 2002–го, коли в поїзді, який прямував на південь країни, згоріли 363 особи.

Убито чергового інгуського опозиціонера

Минулої неділі на федеральній трасі «Кавказ» у Кабардино–Балкарії розстріляли з автоматів машину, в якій перебував відомий інгуський політик–опозиціонер Макшаріп Аушев разом із двоюрідною сестрою. Вони їхали до родичів у Нальчик, але за кілька кілометрів до цього міста їх наздогнало інше авто, з якого по машині Аушева випустили приблизно 60 куль. Політик загинув на місці, а його сестра бореться за життя в лікарні, де їй учора зробили вже п’яту операцію.

Макшаріп Аушев активно займався правозахисною діяльністю, останнім часом він був власником опозиційного сайту Інгушетія.Org, попереднього власника якого Магомеда Євлоєва вбили в серпні минулого року.

Небезпечні Балеари

Щонайменше п’ятеро осіб загинули та двоє — отримали поранення внаслідок обвалу триповерхового житлового будинку в місті Пальма де Мальорка, найбільшому з іспанських Балеарських островів. Трагедія сталася вчора вночі. Місцева поліція вчора припускала, що ще чотири особи можуть перебувати під руїнами. Руйнуванню будинку передував вибух, але прибулі на місце катастрофи техніки виключили вибух газу. За кілька годин до цього в курортній Пальмі сталася пожежа в іншому будинку, в якій загинули чоловік і жінка та кілька осіб отримали опіки. Серед загиблих немає іноземних туристів.

Поганий понеділок для американців у Афганістані

Щонайменше 14 американців загинули вчора внаслідок серії авіакатастроф у Афганістані, повідомляє Бі–Бі–Сі з посиланням на військове командування. Під час першого інциденту на півдні країни в повітрі зіштовхнулися два гелікоптери, внаслідок чого чотири американські військовослужбовці загинули та двоє отримали поранення. Під час аварії іншого гелікоптера на заході країни загинули семеро вояків зі США та троє цивільних. Ще 12 американців та 14 афганців отримали в цьому інциденті поранення; про причини НП не повідомляють.

Міжнародний військовий контингент в Афганістані із початку цього року зазнав найбільших втрат відтоді, коли 2001 року американські війська повалили владу Талібану.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>