Кому — Алі, кому — Ангела

27.10.2009

Туніс: усе по–старому

Минулої неділі в Тунісі відбулися президентські та парламентські вибори, які не внесли щонайменших змін у політичне та суспільне життя країни. Чинний президент Зін аль–Абедін Бен Алі, котрий стоїть біля керма країни 23 останні роки, виборов уже п’ятий президентський термін. За нього проголосували 89,28% учасників виборів (такі офіційні результати вже в ніч на понеділок оголосило Міністерство внутрішніх справ, що відповідає за проведення виборів та підрахунок голосів). Це «поганий результат», бо на попередніх виборах 2004 року Бен Алі підтримали 94%.

Не сталося несподіванок і на виборах до нижньої палати парламенту. Більшість із 214 місць у ній здобули члени президентського «Демократичного конституційного об’єднання». Популярність президента залишається незмінно високою завдяки стабільному економічному розвитку країни.

Уругвай: до президентського крісла наближається партизан

На президентських виборах в Уругваї, які відбулися позавчора, найбільшу підтримку здобув кандидат від правлячої лівої коаліції Хосе Мухіка. Він трохи недотягнув до 50–відсоткової планки, тож другий тур голосування відбудеться 29 листопада. Сенатор Мухіка в роки військової диктатури в Уругваї очолював повстанське угруповання і за це відсидів 15 років у в’язниці. Його суперником у другому турі буде колишній президент Луїс Альберто Лакальє, який представляє опозиційну Національну партію. Лакальє є прибічником лібералізму та ринкової економіки, має підтримку середнього класу.

Німеччина: створено урядову коаліцію

Після 12–годинних переговорів, які тривали з п’ятниці до суботнього ранку, в Німеччині оголошено про досягнення угоди про створення урядової коаліції між блоком ХДС/ХСС чинного канцлера Ангели Меркель та Партією вільних демократів. Під час коаліційних переговорів найважливішими питаннями були: розподіл портфелів між партнерами та бюджетні урізання нового уряду в розмірі 24 млрд. євро для зменшення гігантського дефіцитного бюджету ФРН. Меркель і її політики виступали за «схуднення» бюджету на 20 млрд. євро, але ліберали з ПВД домоглися більших обмежень. Стосовно портфелів, то лідер вільних демократів Гвідо Вестервелле виборов собі посаду глави МЗС, хоча не має досвіду в міжнародній дипломатії.

Позавчора і вчора коаліційну угоду затвердили на своїх з’їздах ХДС/ХХС і ПВД; сьогодні відбудеться перше засідання нового складу Бундестагу, а зав­тра Ангелу Меркель офіційно оберуть канцлером Німеччини.

Палестина: вибори як чинник розколу

Палестинський лідер Махмуд Аббас призначив чергові президентські та парламентські вибори на 24 січня наступного року. Вибори мають відбутися на всіх палестинських територіях, але на практиці відбудуться лише на контрольованому організацією ФАТХ Західному березі річки Йордан, бо організація ХАМАС, яка з 2007 року контролює Сектор Газа, заявила про бойкот виборчої кампанії. Тож вибори, які б мали стати об’єднувальним чинником, лише поглиблять розколи палестинців.

Чотирирічний термін Аббаса та палестинського парламенту спливає у січні, тому в разі провалу виборів палестинці залишаться без законних органів влади.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>