Баталію продовжив президент...

27.10.2009

Осінь — гаряча пора для футболістів. Найсильніші з них у цей час зазвичай «розриваються» на чотири фронти: національні чемпіонат і Кубок, матчі збірних та єврокубки. Відповідальні й виснажливі поєдинки часто грають двічі на тиждень, і витримати такий шалений ритм дуже непросто.

З українських клубів зараз найбільше напружується «Динамо». У проміжку між двобоями з «Інтером» у Лізі чемпіонів календар подарував киянам побачення з «Дніпром» у чемпіонаті й із «Шахтарем» — у Кубку. Із першим завданням підопічні Газзаєва впоралися, хоча деякі моменти суботньої дуелі в Дніпропетровську й викликали запеклі дискусії. Скласти свою думку і про цей поєдинок, і про тур загалом багато вболівальників могли самі, адже всі вісім ігор транслювали по ТБ (по три зустрічі — канали «ТЕТ» і «Футбол», ще дві — Перший національний).

 

Найсильніші на Дніпрі

На жаль, після «матча туру» між «Дніпром» і «Динамо», що зібрав на «Дніпро–Арені» аншлаг, виникло забагато балачок навколо суддівства й дуже мало — про саму гру. Звісно, на її перебіг суттєво вплинули дві події, що сталися вже в дебюті поєдинку. Спершу ключовий півзахисник господарів Сергій Назаренко потягнув м’яз і тепер змушений лікуватися впродовж місяця (відтак у «плей–оф» проти греків збірній України він не допоможе). А незабаром 41–річний рефері Віталій Годулян показав червону картку Павлу Пашаєву за грубе порушення правил проти Мілоша Нінковича. Деякі дніпропетровці намагалися сперечатися, доводячи, що захисник грав у м’яч. Але подібне «виривання» м’яча разом із ногами суперника, надто ж з огляду на посилення боротьби УЄФА й ФІФА з грубістю, заслуговує саме на таке суворе покарання.

Підопічні Володимира Безсонова гідно тримали удар і тривалий час не давали динамівцям створювати небезпеку біля своїх воріт, хоча й самі в атаку ходили нечасто. Власне, після заміни форварда Євгена Селезньова на оборонця самот­ньому Володимиру Гоменюку попереду можна було сподіватися лише на диво.

Підсумок протистояння вирішив Тіберіу Гіоане, який вийшов на заміну. Румун технічним ударом із 30 метрів завершив фланговий прохід Олега Гусєва.

Щоправда, після цього Годулян ще підкинув хмизу в багаття, призначивши 11–метровий у ворота «Дніпра» після зіткнення Кравця й Русола. Як сказав пізніше сам одеський арбітр, йому здалося, що захисник штовхав форварда, не граючи в м’яч. Повтори ж показали, що Артем і Андрій вели боротьбу «плече в плече», тому, скоріше за все, суддя не мав указувати на «точку» після падіння фізично слабшого киянина. А так — Мілевський вийшов у лідери суперечки бомбардирів, реалізувавши соте пенальті «Динамо» за всі чемпіонати країни. «Біло–сині» ж продовжили безпрограшну серію до 17 матчів.

Хай там як, а істерія, яку здійняли дніпропетровці навколо програшу, явно вийшла за рамки пристойності. Можна ще зрозуміти гравців, які реагують на невдачі у вирі подій і потім дають інтерв’ю «на емоціях». Але вочевидь некоректно поводилися місцеві журналісти, котрі ледь не «затравили» на прес–конференції Валерія Газзаєва (той навіть попросив собі охорону). Це сталося після того, як «гарячий» осетин назвав суддівство справедливим, а потім ще трохи недоречно пожартував: «Вам же не три пенальті дали?»

А ще далі пішов власник «Дніпра» Ігор Коломойський — олігарх вирішив у суддівській кімнаті розповісти Годуляну про правила футболу. На це президент «Дніпра» не мав ніякого права, хоч він і є віце–президентом ФФУ, що відповідає за роботу з суддями. Чим закінчилися розмови Ігоря Суркіса з іспанським рефері в 1995–му, в Україні добре пам’ятають, тому й реакція босів прем’єр–ліги на крок Коломойського має бути відповідною. За даними деяких свідків, Коломойський за підтримки своєї охорони у суддівській кімнаті не лише облаяв арбітра, а й застосував проти Годуляна фізичну силу. Водночас сам Годулян учора в коментарях журналістам спростував факт «сутички».

Треба визнати, що невдалим кроком було саме призначення Віталія Годуляна на цей двобій. Крім того, що він уже відбував дискваліфікацію за невдале суддівство, так ще й є рекордсменом наших чемпіонатів за вилученнями. Минулої суботи одесит уже 50–й раз вигнав гравця з поля. Мабуть, недаремно наставник «Шахтаря» Мірча Луческу назвав Годуляна разом із Шандором і Герендою найбільш небажаними кандидатурами на суддів­ство завтрашнього матчу проти «Динамо».

Карпатський характер

Сам же румунський тренер проявив толерантність у ставленні до служителів Феміди після невтішної для нього нічиєї в Ужгороді. Напіврезервний склад донеччан не спромігся здолати вперте «Закарпаття», хоча наприкінці зустрічі в арбітра був привід призначити пенальті у ворота господарів, коли в штрафному майданчику поклали на траву Срну. «Деякі наші футболісти не відповідають рівню «Шахтаря», — критично прокоментував дії своїх підопічних Містер.

Цікаво, що автор голу ужгородців, серб Александр Трішович, відсвяткував подвійний ювілей — у сотому матчі в українських чемпіонатах він відзначився десятим забитим м’ячем. А його команда взагалі вперше в рідних стінах забила «Шахтарю» й уперше в цьому сезоні зіграла внічию.

Неймовірний характер проявив і другий «карпатський» колектив. Програючи на львівському стадіоні «Україна» запорізькому «Металургу» в три (!) м’ячі, «Карпати» зрівняли рахунок і навіть були близькими до перемоги. Бойова нічия не надто засмутила нового тренера гостей Романа Григорчука (у клубі, здається, зрозуміли, що очолювати команду має фахівець належного рівня, а не тренер ДЮСШ, який цілком міг зійти на вершину через своєрідну систему оцінки кадрів у Запоріжжі). Григорчук же, який останніми роками тричі приводив «Вентспілс» до звання чемпіона Латвії, навіть посміхався: «У тумані ми грали краще». Але далі вже серйозно зауважив, що чимала кількість помилок не може радувати тренерів.

Справді, на початку зустрічі суперники не бачили протилежні ворота, які їм належало взяти, й у першому таймі до такої «гри в хованки» краще пристосувалися гості. Але потім туман розсіявся, а разом із ним — і надія «металургів» на три очки.

Святкував у цьому турі успіх і ще один галичанин — тренер «Металіста» Мирон Маркевич. Його команда нині не вражає яскравою грою, але позавчора змогла перемогти всьоме в сезоні. У цих матчах харків’яни не пропустили жодного м’яча й тепер піднялися на звичну для себе третю сходинку. А «Ворскла» Миколи Павлова не може виграти вже в дев’яти двобоях.

Осінній день Києва

Крім «Динамо», у вихідні пораділи й інші столичні команди. «Арсенал» у Борисполі перервав свою семиматчеву безвиграшну серію, розвіявши ілюзії «Кривбасу» з приводу того, ніби невдачі криворіжців закінчилися. Гол Андрія Воробея став для нього 97–м у чемпіонатах України — уродженець Донецька наздогнав колишнього динамівця Максима Шацьких і тепер ділить із ним друге–третє місця. Рекордсменом же із 123 влучними «пострілами» залишається Сергій Ребров.

Три очки взяла й «Оболонь», яка переграла «Таврію». Як зізнався згодом наставник киян Юрій Максимов, він розраховував на нічию, а перемогу сприйняв як подарунок від підопічних.

Щоправда, привід для смутку в молодого фахівця — теж неабиякий. Контрольно–дисциплінарний комітет ФФУ дискваліфікував на чотири місяці гравців «Оболоні» Іващенка, Леня, Лозинського й Куценка за ін’єкції «Неотону». Причому, як виявилося, забороненим був не сам препарат для зміцнення м’язів, а введення його через вени. За це «наївний» лікар, котрий не знав такого правила й чесно записав скоєне в протокол гри, відлучений від футболу на рік. Крім того, «Оболонь» збираються позбавити трьох очок, зароблених у матчі дев’ятого туру проти запоріжан, та оштрафувати на 150 тисяч гривень. У клубі не згодні з рішенням ФФУ й подаватимуть апеляцію. Чиновники ж, навпаки, вважають, що вчинили гуманно, оскільки винуватцям «світило» взагалі по два роки.

Конкурс пенальті

Відзначимо також і першу перемогу біля керма «Зорі» Юрія Коваля. Луганчани з колишнім воротарем «Іллічівця» Ігорем Шуховцевим на останньому рубежі обскакали маріупольців у «конкурсі» з трьох пенальті, який упродовж 10 хвилин організував київський рефері Олег Деревинський.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 11–й тур

«Арсенал» — «Кривбас» — 2:1

Голи: А. Воробей, 29; Євсєєв, 56 — Каракевич, 80

2 753 глядачі

«Оболонь» — «Таврія» — 1:0

Гол: Антоненко, 49

Вилучення: Голайдо, 30 («Т»)

3 500 глядачів

«Дніпро» — «Динамо» — 0:2

Голи: Гіоане, 72; Мілевський, 87 (пен.)

Вилучення: П. Пашаєв, 22 («Дн»)

31 003 глядачі

«Металург» (Д) — «Чорноморець» — 2:0

Голи: Шина, 36; Мхітарян, 88

Вилучення: Ребенок, 73 («Ч»)

2 200 глядачів

«Карпати» — «Металург» (З) — 3:3

Голи: Кожанов, 44; Ощипко, 65; Федецький, 75 — Тейку, 4; Алозі, 28, 40

Вилучення: Польовий, 70 («М»)

8 000 глядачів

«Закарпаття» — «Шахтар» — 1:1

Голи: Трішович, 50 — Гай, 37

Вилучення: Чижов, 78 («Ш»)

5 500 глядачів

«Зоря» — «Іллічівець» — 3:2

Голи: Скоба, 34 (пен.), 45 (пен.);

С. Шевчук, 54 — Кривошеєнко, 32 (пен.); В. Мельник, 49

7 000 глядачів

«Металіст» — «Ворскла» — 1:0

Гол: Коельйо, 3

30 000 глядачів

Турнірна таблиця:

І В Н П М О

1. «Динамо» 11 10 1 0 30–6 31

2. «Шахтар» 11 7 4 0 30–10 25

3. «Металіст» 11 7 2 2 13–5 23

4. «Металург» (Д) 11 6 3 2 20–12 21

5. «Дніпро» 11 6 3 2 15–7 21

6. «Таврія» 11 4 5 2 12–13 17

7. «Карпати» 11 4 4 3 19–16 16

9. «Оболонь» 11 5 0 6 12–19 15

8. «Іллічівець» 11 4 2 5 13–17 14

10. «Арсенал» 11 3 4 4 16–15 13

11. «Зоря» 11 3 2 6 9–20 11

12. «Ворскла» 11 1 6 4 8–10 9

13. «Чорноморець» 11 2 2 7 8–19 8

14. «Металург» (З) 11 2 2 7 12–25 8

15. «Закарпаття» 11 2 1 8 6–19 7

16. «Кривбас» 11 1 2 8 10–20 4

Бомбардири: Мілевський («Динамо») — 7, Л. Адріано («Шахтар»), Селезньов («Дніпро»), Коельйо («Металіст») — 6...

* * *

Перша ліга. 16–й тур. «Севастополь» — «Геліос» — 4:2 (Плешаков, 16, 21, 86; Жабокрицький, 57 — Гаді, 1; Даудов, 20), «Динамо–2» — «Нафтовик» — 2:0 (Рибалка, 13; Калитвинцев, 89), «Прикарпаття» — «Волинь» — 0:2 (Кінаш, 22 (пен.); Павлов, 50), «Зірка» — «Львів» — 0:1 (Федорчук, 60), «Енергетик» — «Харків» — 1:1 (Швець, 49 — В. Кравченко, 72), «Арсенал» (БЦ) — «Фенікс» — 1:0 (Піцур, 22), «Олександрія» — «Дністер» — 2:1 (Казанюк, 7; Котенко, 52 — Полтавець, 19), «Нива» — «Кримтеплиця» — 0:1 (Єрмак, 64 (пен.)).

Лідери: «Севастополь» — 38, «Львів» — 31, «Волинь», «Геліос» — 30, «Сталь» — 27 (15), «Олександрія» — 25.

Бомбардири: Плешаков («Севастополь») — 11, Полтавець («Дністер») — 8, Жабокрицький, А. Шевчук, (обидва — «Севастополь»), О. Мандзюк («Львів») — 7...