Може, кави?

08.10.2009
Може, кави?

Іноді краще поспати, ніж «зарядитися» кавою. (Фото з сайту liveinternet.ru.)

Що можна порекомендувати лікареві, який працює так багато, що починає клювати носом на робочому місці? Мабуть, переглянути свій графік і більше відпочивати. Тоді спеціаліст і своє здоров’я не гробитиме, і пацієнтів на небезпеку не наражатиме. Утім логіка австралійських чиновників дуже відрізняється від логіки нормальної людини. Тому рекомендації заокеанських урядовців щодо штучного підтримання бадьорого стану надзвичайно обурили тамтешніх лікарів.

Урядовці дізналися про серйозні проблеми, які виникають у медиків під час ненормованих чергувань, із результатів анонімного опитування. Як повідомляє «Медпортал» із посиланням на агенцію AFP, медики чесно відповідали, що вони та їхні колеги нерідко страждають від перевтоми, й описували випадки, коли хірурги засинали просто в операційній. Ознайомившись із такими фактами, співробітники міністерства охорони здоров’я австралійського штату Квінсленд випустили документ, згідно з яким медпрацівникам пропонували вживати кофеїн для підвищення пильності і працездатності.

Рекомендована доза кофеїну становила 400 міліграмів (така кількість речовини міститься в 5—6 чашках кави). Документ також дозволяв лікарям уживати енергетичні напої, але в «шедеврі» чиновників зазначалося, що кава і таблетки кофеїну — більш доступний і дешевий засіб.

Зважаючи на те, що регулярне вживання кави може спричинити хронічне безсоння, депресивний стан, появу почуття тривоги, а також гарантоване підвищення артеріального тиску й проблеми зі шлунком, лікарі сприйняли цю пораду вельми критично. Відомо, що кава є сильним подразником шлункової секреції, тому напій не можна вживати людям із виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, особливо в період загострення. Крім того, кофеїн, збуджуючи центральну нервову систему (насамперед кору головного мозку), спонукає організм використовувати власні енергетичні ресурси. А це зрештою призводить до «вигорання». Не дивно, що представники Австралійської медичної асоціації назвали такі рекомендації обурливими. На їхню думку, уряду необхідно переглянути робочий графік лікарів, деякі з яких працюють по 80 годин на тиждень. Віце–президент асоціації Стів Хамблтон заявив, що необхідно змінити графік чергувань медпрацівників, оскільки від стану лікаря залежать життя пацієнтів.