Ну й зараза!

08.10.2009
Ну й зараза!

Добре, що в нас ще немає «котячого» грипу... (Фото з сайту versia.ru.)

Незважаючи на світовий ажіотаж навколо пандемічного грипу, для більшості українців грип і застуда залишаються несерйозними болячками, які можна «вилікувати» горілкою з перцем. Як стверджують наші лікарі, пацієнти дуже часто нехтують терапевтичними рекомендаціями: переносять інфекцію «на ногах» (щоб не пропускати роботу, навчання), самостійно змінюють схему прийому медикаментів (уранці забув про таблетку — увечері замість однієї випив дві), лінуються здійснювати регулярні процедури (полоскати горло треба через кожні дві години, а не раз на два дні) або й зовсім не звертаються до спеціаліста, чекаючи, поки хвороба «сама мине». А такий підхід — прямий шлях не до бажаного одужання, а до зустрічі з низкою ускладнень. Які, на відміну від грипу, неможливо вилікувати за тиждень.

 

Спирт імунітетові не товариш

Випадків, коли неліковані грип і застуда «розквітали» в українців синуситом, отитом, трахеобронхітом і навіть менінгоенцефалітом, сьогодні хоч греблю гати. Запитайте в першій–ліпшій поліклініці, і вам розкажуть, що переважна більшість хворих із запаленням бронхів — колишні «грипозники». Як зазначає терапевт Олександр Ляшенко, нещодавно в нього був показовий у цьому плані пацієнт. Ще півтора місяця тому до «айболитя» звернувся чоловік середнього віку зі скаргами на лихоманку, загальну слабкість, головний біль, біль у суглобах. Після огляду та збору анамнезу (бесіди про симптоми) лікар установив діагноз — ГРВЗ. І додав, що в хворого, швидше за все, грип — захворювання, яке також входить до широкої групи ГРВЗ. Але уточнити походження хвороби можна тільки за допомогою лабораторного аналізу. Дослідження і справді підтвердило наявність вірусу грипу в крові хворого, але ці дані з’явилися трохи згодом.

Пацієнт отримав від спеціаліста рецепт на противірусні препарати, імуномодулятори, засоби для усунення грипозних симптомів та ліки для попередження розвитку бактеріальних ускладнень. Терапевт направив чоловіка на амбулаторне лікування (в домашніх умовах), призначив дату наступного прийому і наголосив, що хворому обов’язково треба «перележати» період нездужання: не ходити на роботу, не з’являтися в місцях великого скупчення людей, уникати фізичного та психічного напруження. За таких умов організму буде легше подолати вірусне вторгнення. Треба (принаймні тимчасово) не вживати алкоголь, відмовитися від тютюнопаління або звести до мінімуму кількість сигарет, викурених за день, бо спирт і тютюновий дим пригнічують імунітет та збільшують ризик виникнення ускладнень.

Крім того, лікар не рекомендував «збивати» високу температуру популярними жарознижувальними засобами, які продаються в пакетиках, та аспірином. Краще застосовувати народні засоби (обтирання тіла розчином води з оцтом) або препарати, призначені для дітей, — вони набагато менше шкодять організму. Обов’язковим також був прийом великої кількості рідини без цукру і вуглекислоти (щонайменше 2 літри на добу) й обмежене вживання «важких» для системи травлення продуктів (у першу чергу — жирного м’яса).

І тут прийшли бактерії...

Вислухавши всі поради, пацієнт покивав головою, пішов додому і... пропав. На чергову консультацію він не з’явився ані через декілька днів, ані через два тижні. А через місяць знову сидів у «розбитому» стані в кабінеті лікаря. Цього разу в терапевта виникла підозра на пневмонію. На рентген–знімку легені й справді мали затемнення, тому хворого відправили на дообстеження до пульмонологічного відділення. Тамтешні спеціалісти підтвердили діагноз «запалення легень». Щоб здолати недугу, людині довелося на два тижні лягти до лікарні, а потім ще деякий час приймати цілий набір ліків удома.

Терапевт поцікавився, як його пацієнт примудрився «заробити» таке серйозне ускладнення? І був просто шокований, коли почув відповідь. Чоловік працює на відповідальній роботі, яку не можна пропускати. Тому «переходив» грип на ногах. З огляду на щільний графік, забував пити ліки і робити полоскання. Коли вже геть припікало, купував у найближчій аптеці засоби для швидкого усунення симптомів грипу, причому вживав їх по 3—4 відразу (як пояснив, щоб ефект був сильніший). Як результат — імунітет зазнав невиправданого медикаментозного удару. А на органи дихання, ослаблені вірусною інфекцією, «насіялися» патогенні бактерії. Запалення почало спускатися з верхніх дихальних шляхів на трахею і бронхи. Утім чоловік уперто ігнорував симптоми бронхіту, аж поки інфекція не зачепила легені. Тоді вже хворому довелося йти до лікаря і проходити набагато тривалішу терапію. А все могло бути інакше!

 

ФАКТ

Грип небезпечний насамперед своїми ускладненнями, особливо для дітей, осіб похилого віку та людей із хронічними захворюваннями. Найбільш часті ускладнення — легеневі, які спостерігаються в 10–15% пацієнтів, особливо у дітей до 2–х років. Бактеріальна суперінфекція, яка нерідко виникає при грипі, може призвести до розвитку синдрому токсичного шоку.

 

ДО РЕЧІ

Грип — це важка вірусна інфекція, яка щороку уражує до 15% населення нашої планети. Грип і ГРВІ (які буває важко розрізнити без спеціальних аналізів) посідають перше місце за частотою і кількістю випадків у світі і становлять 95% усіх інфекційних захворювань людства.