НОВИНИ ПЛЮС

08.10.2009

Поланськи не відпускають з–за ґрат

Швейцарська влада відмовилася відпускати режисера Романа Поланськи під заставу, оскільки побоюється, що він може втекти з країни. «Існує дуже високий ризик того, що звільнення під заставу... не може гарантувати присутність Поланськи на процесі екстрадиції», — цитує ІТАР–ТАКС заяву представника Федерального управління юстиції Швейцарії Фолко Галлі.

Нагадаємо, режисера заарештували у Цюріху, куди він прибув на кінофестиваль, на підставі ордеру, виданого в США ще в 1978 році. На той час США звинувачували всесвітньо відомого режисера у сексуальних зв’язках з 13–річною американкою. Саме в 1978 році Поланськи залишив США, щоб уникнути тюремного ув’язнення.

США виділяють на армію 626 млрд. доларів

Сенат США схвалив військовий бюджет країни на наступний рік — він складе 626 млрд. доларів. Із цих коштів на проведення військових операцій в Афганістані передбачено 128 млрд. доларів. Окрім того, затверджений проект бюджету Пентагону не передбачає видатків на переведення ув’язнених із військової тюрми на Гуантанамо в інші в’язниці.

Байден везе «відступного» Польщі та Чехії

Білий дім офіційно підтвердив, що віце–президент США Джо Байден 20—24 жовтня здійснить поїздку до Польщі, Чехії та Румунії. Польські ЗМІ повідомляють, що Байден, імовірно, представить у Варшаві та Празі американські пропозиції стосовно нової версії протиракетного щита. Це буде альтернатива системі ПРО, від якої відмовився в середині вересня президент США Барак Обама. За новим планом, наземні елементи нової системи мають з’явитися в Центральній Європі через шість років, оскільки нова система має бути готовою 2015 року. Елементи нового щита в Європі базуватимуться на системі SM–3, завданням якої є перехоплення та знищення ракет короткого та середнього радіусу дії.

Абхази оберуть президента

Парламент Абхазії на вчорашньому засіданні призначив дату чергових президентських виборів — вирішено, що голосування відбудеться 12 грудня. Уже відомо, що знов балотуватиметься на першу посаду в невизнаній світом республіці діючий президент Сергій Багапш, пише сайт «Лєнта.ру». Крім нього, про намір висунути свою кандидатуру заявив лідер опозиційної партії ЕРА Беслан Бутба.

ЄС обговорює кандидатів у президенти

Країни Європейського Союзу почали консультації щодо кандидатури першого в історії ЄС президента. Фаворитом на цю посаду, як і раніше, вважають колишнього прем’єр–міністра Великої Британії Тоні Блера. Президент мусить очолити ЄС із 1 січня 2010 року, коли, як вважається, набуде чинності Лісабонський протокол — так звана «Конституція ЄС». Згідно з договором, президент очолюватиме ЄС 2,5 року, натомість відміняється теперішнє почергове головування країн, яке триває по півроку.

Досі цей договір юридично не затвердили дві країни — Польща та Чехія. Парламенти цих держав ратифікували документ, але його ще не підписали президенти. За даними «Газети Виборчої», президент Польщі Лех Качинський заявив про готовність підписати Лісабонський договір. Утім «гальмом» лишається президент Чехії Вацлав Клаус, відомий європесиміст, який відмовляється надати чинність цьому документові.

Водночас європейські медіа мають сумніви, що президентом ЄС стане саме Блер, адже проти його кандидатури виступає впливова канцлер Німеччини Ангела Меркель. Окрім Блера, претендентами у президенти Євросоюзу називають прем’єр–міністра Нідерландів Яна Петера Балкененде та екс–очільника фінського уряду Пааво Ліппонена.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>