Міжблокаддя

08.10.2009
Міжблокаддя

Депутати перейшли до розгляду тем важливих і актуальних. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Українські парламентарії як ніхто вміють перетворити рутину буднів на свято (а за потреби — й на вихідні). На певний час «забувши» про блокадно–проблемне питання підвищення соціальних стандартів, народні депутати «згадали» про іншу тему, яка за потреби може вилитися в блокування трибуни: кадрові зміни в уряді. Їх вимагає Партія регіонів, яку дратує «українськість» міністра освіти, «нахабство й некомпетентність» міністра внутрішніх справ, недостатня роботи міністра праці і міністр охорони здоров’я. Коаліція не лише не проти, а й сама вже давно мріє заповнити лакуни в уряді. Тож сьогодні о 10–й народні обранці почнуть розглядати не проект держбюджету на 2010 рік, а відставки–призначення в уряд. А потім, може, й до бюджету дійдуть — якщо нестійку робочу обстановку не зіпсує кадрове питання.

 

Досить перерв

Щойно прийшовши вчора до сесійної зали, відвиклі від роботи нардепи зажадали перерви. «Вийти» просилися фракції БЮТ і «НУНС», аби провести консультації щодо порядку ден­ного — а саме внесення в нього питань, пов’язаних із урядовими призначеннями. Як пояснив віце–спікер парламенту Микола Томенко, коаліція прагнула переконати опозицію впродовж середи–четверга заповнити вакансії в уряді й «дати йому можливість працювати». Нагадаємо, наразі в Кабміні вакантними є портфелі міністрів закордонних справ, оборони, транспорту, фінансів, також без керівників працюють Антимонопольний комітет та Держтелерадіо.

Та Голова Верховної Ради Володимир Литвин перерви не надав, натомість запропонувавши керівникам фракцій зібратися на нараду в його в кабінеті, поки решта парламентаріїв в залі заслуховуватимуть звіт уряду щодо виконання бюджету за перше півріччя поточного року.

Порадившись, парламентські провідники домовилися розпочати 8 жовтня ранкове засідання ВР з кадрових призначень. Як повідомив по завершенні погоджувальної ради Литвин, «спершу на голосування поставлять пропозиції про звільнення міністрів, а після цього — про призначення нових у такій послідовності: спершу — пропозиція президента, далі — пропозиції уряду».

«А не відставите — заблокуємо трибуну»

Кабмін пропонує Верховній Раді затвердити кандидатури двох віце–прем’єрів — чинного ректора Київського політехнічного інституту Михайла Згуровського та мера Кривого Рогу Юрія Любоненка, міністра фінансів — заступника голови Державної податкової адміністрації Федора Ярошенка та міністра транспорту — нардепа від Блоку Тимошенко Таріела Васадзе. Якщо «пакетом» ця пропозиція не пройде, голосуватимуть по кожному з претендентів окремо. Знадобиться — то й у таємному режимі.

Але спершу стараннями опозиції, яка налаштована вкрай рішуче, «на вихід» мають готуватися очільники міністерств внутрішніх справ — Юрій Луценко, освіти і науки — Іван Вакарчук, праці й соціальної політики — Людмила Денисова та охорони здоров’я — Василь Князевич. Як заявила заступник голови фракції Партії регіонів Ганна Герман, ці міністри «дискредитували себе і викликають обурення в суспільстві», тому «Регіони» наполягають на їх відставці. А якщо їхню ініціативу не підтримають, «регіонали» грозяться Верховній Раді чимсь нехорошим. «Від того, чи дослухаються до нашої вимоги, і буде залежати подальший хід подій у Верховній Раді», — наголосила Герман у відповідь на запитання, чи заблокують вони в такому разі трибуну.

«Та заблокують, на 99,9 відсотка! — переконаний БЮТівець Сергій Міщенко. — Вони розуміють, що у нас є 226 голосів за кадрові призначення, тому треба якимось чином це зірвати». У Блоці Тимошенко також не виключають, що, аби надати блокуванню ще «благороднішої» мети, «Регіони» прив’яжуть його до вимоги ухвалити в цілому закон про підвищення соцстандартів. Наразі його розгляд заплановано на 20 жовтня (перший день наступного пленарного тижня), але опозиція ще позавчора, після ухвалення закону в першому читанні, прогнозувала, що наполягатиме на голосуванні ще цього тижня.

«Повний бюджетний капець»

Поки їхнє керівництво в кабінеті спікера сперечалося про кадри, «рядові» депутати в залі вслухалися в суху мову цифр. Заслуховувати звіт уряду про виконання бюджету — для початку за 2008 рік — парламентарії розпочали ще напередодні на вечірньому засіданні, однак жодного рішення за його результатами ухвалити так і не спромоглися. Згідно зі звітом, доходи Держбюджету за минулий рік становили 231 млрд. 722,9 млн. гривень, видатки — 241 млрд. 490,1 млн., об’єм повернення кредитів — 748,6 млн., об’єм надання кредитів — 3 млрд. 483,4 млн. Дефіцит бюджету в сумі становив 12 млрд. 502 млн. гривень.

Жодна з трьох постанов за результатами звіту, включно з пропозицією представників Партії регіонів визнати роботу уряду з виконання Держбюджету–2008 незадовільною, не набрала достатньої для ухвалення кількості голосів.

Учора заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський продовжив звітувати — цього разу про виконання бюджету за перше півріччя 2009 року. Знову поскаржився, що заблокована приватизація державних об’єктів — тому, мов­ляв, частина вкладників «Ощадбанку» не отримала обіцяних компенсацій. І запевнив, що уряд робить усе можливе, щоб забезпечити надходження в дохідну частину бюджету.

Натомість голова Рахункової палати Валентин Симоненко повідомив про «загрозливу тенденцію» зриву таких надходжень. А з виконанням загального фонду бюджету, за словами головного «рахівника» дер­жави, «повний капець» — експерти прогнозують, що він недоотримає 30—35 мільярдів гривень. «Бюджет 2009 року було створено на основі нереалістичних макроекономічних показників», — констатував Симоненко, зазначивши, що через це жодну антикризову програму уряду не було реалізовано.

 

ДЕПУТАТИ БАНКУВАЛИ

7,5 гривні за долар пишемо. А скільки в умі?

Законодавці вчора також заслухали інформацію Ради Національного банку про основні засади грошово–кредитної політики на 2010 рік. Голова Ради НБУ Петро Порошенко, зокрема, повідомив, що Нацбанк «не використав жодної копійки» з кредиту Міжнародного валютного фонду — ці кошти «перебувають у золотовалютних резервах держави».

Також Порошенко прокоментував прогнозний показник валютного курсу на рівні 7,5 гривні за долар США в бюджеті–2010, підготовленому урядом. За його словами, «цей показник є лише обрахунковим, і це не означає, що уряд чи будь–хто бере зобов’язання тримати курс 7,5. Для цього немає ні умов, ні повноважень».