Родоначальників будемо «брати» всім чим можна

07.10.2009
Родоначальників будемо «брати» всім чим можна

Перед англійцями Андрій Воронін постарається показати себе з найкращого боку. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Ось ми майже й дочекалися — цієї суботи головна команда країни проведе надважливий двобій із родоначальниками футболу. Матч у Дніпропетровську не лише стане лакмусовим папірцем для визначення, чи спроможна нині збірна України конкурувати з командами рівня Англії, а й підіб’є підсумок усього відбіркового циклу чемпіонату світу. Здолаємо «бритів» — дорога до другого місця в групі відкрита (для цього треба буде просто виграти в Андоррі). Якщо ж ні, то черговий раз «пролетимо» повз представницький футбольний форум.

 

Вірити у власні сили

Головний тренер «синьо–жовтих» Олексій Михайличенко кілька років виступав за шотландський клуб «Глазго рейнджерз», тому знає характер британців, які не будуть «здавати» матч у будь–якому випадку. Хоча ще після попередніх поєдинків поповзли чутки, що, прагнучи сповна помститися хорватам за поразку у відборі до Євро–2008, англійці можуть зумисно програти Україні, аби залишити балканців на третій позиції в групі. Утім наші майбутні гості з Туманного Альбіону не дають приводів думати про їхній намір зіграти в піддавки. Керманич «Трьох левів» Фабіо Капелло викликав на збір усіх найсильніших — за словами італійця, його команда вже починає підготовку до чемпіонату світу. Аби поїхати до Південної Африки, викладатися на полі на повну доведеться всім.

Українці ж наразі переймаються власними проблемами. Через травми захисників Чигринського й Русола тренери вперше запросили до табору збірної динамівця Євгена Хачеріді.

Несподіваний виклик Хачеріді й Ракицького, а не, скажімо, досвідченого Чечера, Михайличенко пояснював на прес–конференції в понеділок. «Ми дивимося в завтрашній день. Гадаю, в нинішній ситуації краще дати можливість зіграти молодим, за якими — майбутнє команди. Нехай навіть ідеться про такий важливий матч, як з Англією, — це буде перевіркою характеру», — висловився фахівець. Хоча з перших матчів команди під проводом Михайличенка складалося стійке враження, що тренер навіть у «товарняках» більше дбає про результат, ніж про перспективу чи побудову гри. Виходить, ми бігли за двома зайцями. А спіймали хоча б щось, побачимо вже незабаром.

Наставник вважає, що для нічиєї на «Уемблі» його підопічним забракло впевненості у власних силах, тому розуміє психологічний тиск, який відчуватиме команда в суботу. «У гостях ми поступилися при виконанні стандартних положень, після яких Англія лише й створювала небезпеку біля наших воріт. Нам треба виглядати агресивніше в атаці, але зрозуміло, що має бути мікст умілих дій і попереду, і в захисті», — каже Миха, прагнучи досконалості.

«Моя доля нині невіддільна від долі збірної. Але не я її вирішую — я просто хочу виконати поставлене переді мною завдання», — міркує Олексій Олександрович. Деякі вболівальники й журналісти прагнули відправити його у відставку ще після блідої нічиєї з білорусами.

У кого що болить

Віру в можливість перемоги над Англією висловили позавчора Андрій Шевченко й Анатолій Тимощук. «На одному характері й упертості суперника не здолаєш. Треба проявити всі свої найкращі якості. Будемо брати англійців усім чим можна», — налаштовував себе й партнерів Шева.

А от Олександр Алієв, якого Михайличенко викликав, як і Михалика, після лікування травми, більше говорив про своє становище в клубі, ніж про збірну. Емоційний півзахисник висловлював невдоволення тим, що Валерій Газзаєв практично не випускає його в основному складі «Динамо» й навіть виказав бажання змінити клуб, якщо ситуація не покра­щиться.