Якою пляшкою краще отримати по голові?

03.10.2009
Якою пляшкою краще отримати по голові?

Так бюстгальтер перетворюється на респіратор. (Фото з сайту daylife.com.)

Наступний тиждень є «нобелівським» — у Стокгольмі та Осло назвуть переможців цьогорічних премій імені Альфреда Нобеля. Традиційно напередодні «нобелівського» тижня в Гарвардському університеті називають лауреатів так званих «Шнобелівських премій» (Ig Nobel Prize) за найбільш дивацькі та дурисвітські наукові дослідження. Позавчора ці «нагороди» вручали вже 19–й раз. Традиційно ведучими церемонії були справжні лауреати Нобелівської премії, що засвідчує: серйозні вчені не позбавлені почуття гумору.

«Шнобелівську премію миру» призначено чотирьом швейцарським ученим із Берн­ського університету за дослідження: що краще — отримати по голові повною пляшкою пива чи порожньою? «Антивідзнаку» в галузі літератури отримали ірландські поліцейські, які виписали 50 штрафів за порушення правил дорожнього руху емігрантові з Польщі, що кожного разу відрекомендовувався їм як «Право Язди» («водійські права» в перекладі з польської) та вибачався за таке складне ім’я й прізвище. Годі й пояснювати, що він жодного разу не сплатив штраф, а знайти жартівника за таким ім’ям та прізвищем неможливо.

«Шнобелем» відзначений також винахідник із Південно–Африканської Республіки за протиугонну сигналізацію для автомобілів. Замість традиційної звукової сигналізації дотепник обладнав автомобіль... вогнеметами. Погодьтесь, це більш ефективно. Винахід запатентовано і запущено у виробництво, але продаж таких систем відразу ж заборонили.

«Шнобель» у галузі медицини отримав 83–річний доктор Дональд Унгер зі штату Каліфорнія, який упродовж 60 років по кілька разів на день клацав пальцями. Він хотів перевірити, чи мала його мати рацію, коли попереджала, що ця погана звичка спричинює захворювання на артрит. «Погляньте на мої пальці. На них немає і сліду хвороби», — заявив із гордістю лауреат на церемонії.

У галузі ветеринарії премію отримали Кетрін Дуглас та Пітер Роулінсон з Університету Ньюкасла (Англія), які встановили, що корови з іменами дають більше молока, ніж безіменні. «Шнобелем» також відзначено американського вченого, який досліджував, чому одні носять бейсболку «козирком» уперед, а інші — назад.

Премією в галузі економіки відзначені директори чотирьох ісландських банків, які довели, що в умовах кризи великі банки можна миттєво перетворити на маленькі, і навпаки.

«Шнобеля» в галузі хімії отримали троє вчених із Національного університету Мексики, які вивчали можливості створення діамантів із рідин, зокрема з текіли. Двоє з них були присутні на церемонії. «Шнобелівською премією» з фізики нагороджені американські вчені Кетрін Вітком з університету штату Цинциннаті, Даніель Ліберман із Гарвардського та Ліза Шапіро з Техаського університету за аналітичне визначення, чому вагітні жінки втримують рівновагу і не перекидаються.

З найбільшим інтересом на церемонії поставилися до премії в галузі охорони здоров’я, якою відзначено трьох учених із Чикаго. Вони винайшли бюстгальтер, що легко перетворюється на два респіратори.

«Шнобель» із математики дістався директору Резервного банку Зімбабве за випуск великої кількості паперових банкнот номіналом від одного цента до сотні трильйонів доларів Зімбабве.

І, нарешті, «Шнобелем» у галузі біології нагороджено трьох японських учених з університету Кітасато, які довели, що шкідливі відходи від газу в кухні зменшуються на 90 відсотків із використанням бактерій фекалій гігантських панд. Премію отримав особисто в руки один з учених — Фуміякі Тагучі. І взагалі, на церемонії була присутня більшість відзначених диваків.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>