НОВИНИ ПЛЮС

02.10.2009

Винні обидві сторони конфлікту

Оприлюднено звіт міжнародної комісії з розслідування обставин війни на Південному Кавказі в серпні минулого року. Оцінку готували впродовж десяти місяців 30 незалежних військових експертів, істориків, правників, представники Росії, Грузії, ЄС, ОБСЄ та ООН на чолі зі швейцаркою Хайді Тальявіні. Головний висновок звіту такий: бойові дії почала Грузія, але її спровокувала до цього Росія. Первинні воєнні дії Росії у відповідь на напад Грузії на російських військовослужбовців у Південній Осетії були виправданими з точки зору оборони, але наступні кроки російських військ — надмірні й не виправдані. За даними комісії, ризик нової конфронтації залишається суттєвим. Як і очікувалося, жодна зі сторін конфлікту не змогла повністю підтримати висновки звіту.

Податкова амністія в Італії

«Подарунком багатіям та мафіозі» назвала італійська опозиція урядовий проект податкової амністії, схвалений позавчора нижньою палатою парламенту Італії. «Мафіозі скажуть вам дякую», — було написано на плакатах противників таких заходів. Формально амністія має сприяти поверненню в країну мільярдів євро, які неплатники податків сховали за кордоном. Власникам офшорних рахунків пропонується добровільно задекларувати свої прибутки. Але опозиція вказує, що цього не станеться, а проект закону лише легалізує незаконну ситуацію, стимулюватиме приховування прибутків від оподаткування ще в більших масштабах. Амністія триватиме з 15 вересня по 15 квітня.

Туристів забрала вода

У південному індійському штаті Керала потонуло щонайменше 37 туристів — такий наслідок аварії катера на озері національного парку Періяр. Великий моторний човен із 80 індійськими й закордонними туристами вирушив позавчора надвечір на двогодинну екскурсію, але через півгодини затонув. На пошуки інших зниклих туристів викликані водолази індійських ВМС.

Російський подарунок Литві

Прем’єр–міністр Росії Володимир Путін підписав урядове розпорядження про будівництво в Калінінградській області Балтійської атомної електростанції. Це рішення про будівництво нової АЕС є в Росії першим після чорнобильської катастрофи 1986 року. Нову АЕС буде збудовано на річці Німан на кордоні з Литвою, і вона матиме два блоки потужністю 1150 мегаватт кожен. Перший блок зводитимуть у 2010—2016 роках, другий — у 2012—2018–му. На них будуть встановлені реактори ВВЕР–1200, які отримали європейський сертифікат якості. Дві третини видобутої електроенергії Росія буде експортувати, передусім до Польщі, Литви та Німеччини.

20 жінок в обмін на відеозапис

Влада Ізраїлю сьогодні має звільнити із в’язниць 20 палестинських жінок в обмін на інформацію від радикального палестинського угруповання ХАМАС про долю ізраїльського капрала Гілада Шаліта, який потрапив у полон до палестинців ще 25 червня 2006 року. Канцелярія прем’єр–міністра Беньяміна Нетаньяху сподівається отримати від ХАМАСу відеозапис, який покаже, чи військовослужбовець живий і здоровий. Домовленості про обмін досягнено з допомогою єгипетських посередників.

Іран і Захід за одним столом

Учора в Женеві почалися переговори між делегацією Ірану на чолі з секретарем Ради національної безпеки Саїдом Джалілі та представниками країн «шістки» (п’ятеро постійних членів РБ ООН плюс Німеччина), які виступають посередниками у врегулюванні ядерних програм Ірану. Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана наперед визнав, що ці переговори будуть непростими. США також не очікують прориву від першого раунду.

А тим часом напередодні переговорів до Вашингтона прибув із несподіваним візитом глава МЗС Ірану Манучар Моттакі. Представники уряду США відмовилися від зустрічі з ним, але вчора міністр виклав позицію своєї країни в штаб–квартирі ООН.

Екс–прем’єр проти президента

Колишній прем’єр–міністр Франції Домінік де Вільпен підтвердив рішучість добиватися задоволення свого зустрічного позову проти президента Ніколя Саркозі у зв’язку з корупційною справою «Клірстрім». Наразі за цією справою судять самого де Вільпена — за звинуваченнями в наклепі. Йдеться про «відкати» з угоди про продаж французької зброї Тайваню, до якої причетні близько сотні французьких політиків, бізнесменів та знаменитостей, що приховали отримані незаконним шляхом гроші в люксембурзькому банку «Клірстрім». Де Вільпен відніс до них і Ніколя Саркозі, президент називає це наклепом. Зустрічний позов де Вільпена є лише жестом без наслідків, оскільки президент Франції на час виконання своїх обов’язків має імунітет від судового переслідування.

Абхазія отримала російські телефони

Абхазія одержала російські телефонні коди для фіксованого і мобільного зв’язку. Відповідний меморандум підписаний між Мінкомзв’язку РФ та урядом Абхазії. Для зручності абонентів грузинські коди збережуться до кінця 2009 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>