Від Саакашвілі — до Ющенка

02.10.2009
Від Саакашвілі — до Ющенка

Джон Теффт.

В Україну їде новий американський амбасадор. У середу Білий дім офіційно повідомив, що президент Барак Обама призначив послом Сполучених Штатів Америки в нашій державі Джона Теффта. Нагадаємо, попередній посол США Уїльям Тейлор завершив свою дипломатичну місію і відбув з Києва у травні.

60–річний Джон Теффт — дипломат із великим стажем, працював у Єрусалимі, Будапешті, Римі, у 1996—1999 рр. обіймав посаду заступника посла США в Росії, а з 2000 по 2003 роки очолював дипломатичну місію США у Литві. Безпосередньо перед тим, як отримати призначення в Україну, пан Теффт був послом у Грузії, зокрема й у найгарячіший період — під час воєнного конфлікту з Росією у серпні минулого року.

Ще раніше новий амбасадор у держдепартаменті США відповідав за зв’язки з Росією, Україною, Білоруссю та Молдовою, тож добре ознайомлений із ситуацією на пострадянському просторі загалом і в нашій державі зокрема. Україну він уже відвідував раніше — зокрема, у 2004 році.

На думку експертів, те, що вибір Білого дому випав саме на Джона Теффта, свідчить: за Обами політика Вашингтона щодо України не зазнає радикальних змін порівняно з політикою адміністрації Буша.

Як повідомляє газета «Київ пост», іще до офіційного призначення посол України у США Олег Шамшур схвально оцінив кандидатуру Теффта. «Я зустрічався з ним, коли працював заступником міністра закордонних справ, і він справив на мене добре враження», — сказав на брифінгу для журналістів представник України у США. Нагадаємо, у березні, після того, як Верховна Рада відправила у відставку Володимира Огризка, Президент Ющенко вніс кандидатуру Шамшура на призначення міністром закордонних справ України. Однак парламент і досі не розглянув це питання.