НАТО нас чекає

25.09.2009

Право вступу будь–якої держави, в тому числі й України, до Північноатлантичного Альянсу є її суверенним правом, на яке не має права впливати жодна інша держава. На цьому наголосив Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком у Нью–Йорку. І запевнив, що розширення співпраці НАТО з Росією відбуватиметься в жодному разі не за рахунок інтересів України, а питання розширення Альянсу залишається базовим принципом цієї організації.

Співрозмовники обговорили широкий спектр питань співробітництва нашої держави з Північноатлантичним Альянсом, зокрема участь України у миротворчих операціях НАТО в Косові та Афганістані, у Тренувальній місії НАТО в Іраку, антитерористичній місії «Активні зусилля» в Середземному морі. Президент наголосив, що Україна є єдиною державою — не членом НАТО, яка бере участь в усіх без винятку миротворчих операціях Альянсу. Також Ющенко і Расмуссен відзначили прогрес в імплементації Україною Річних національних програм як практичного інструменту майбутнього членства в НАТО. У цьому зв’язку глава держави наголосив на необхідності відображення безпекових інтересів України в новій Стратегічній концепції НАТО з урахуванням уже наданих гарантій щодо перспектив членства.

Після зустрічі Віктор Ющенко повідомив журналістам, що Расмуссен повністю підтвердив ті домовленості, яких було досягнуто на Бухарестському саміті НАТО. «За інтеграцією в НАТО стоять наші суверенітет і незалежність», — наголосив глава держави.

 

ДО РЕЧІ

Уряд затвердив план виконання програми підготовки України до вступу в НАТО на 2009 рік. Як повідомив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв в інтерв’ю агентству «Інтерфакс–Україна», такий документ Кабмін ухвалив на виконання указу Президента.