НОВИНИ ПЛЮС

17.09.2009

Кров на проспекті Путіна

Учора о 10.40 ранку (за московським часом) терористка–смертниця підірвала себе разом із двома міліціонерами в центрі чеченської столиці — Грозному. Місто і досі цілком відповідає своїй назві. НП сталася на перехресті проспекту, якому віднедавна дали ім’я Володимира Путіна, та вулиці Миру. Як повідомив «Інтерфакс», двом міліціонерам, які вийшли на чергове патрулювання, жінка видалася підозрілою, тож вони підійшли, щоб перевірити в неї документи, — і терористка привела в дію вибуховий пристрій, замаскований під одягом у так званому «поясі шахіда». Один із міліціонерів помер за кілька годин потому в лікарні. Легкі поранення отримали, за різними даними, ще шестеро осіб. Утім їм знадобилася тільки медична допомога на місці.

Афганістан: півтора мільйона фальсифікацій

Спостерігачі ЄС вважають, що на президентських виборах в Афганістані близько півтора мільйона бюлетенів виявилися фальшивими, з них 1,1 млн. були віддані за дотеперішнього президента країни Хаміда Карзая, решта — за його головного суперника, екс–міністра закордонних справ Абдуллу Абдуллу. Із заявою про фальсифіковані бюлетені вчора виступила заступник голови місії спостерігачів від ЄС в Афганістані Димитра Йоанну, передає Бі–Бі–Сі.

Слідчі оглянули суховантаж «Арктік Сі» і нічого там не знайшли

Учора група Слідчого комітету при прокуратурі Росії закінчила обстеження скандального суховантажу «Арктік Сі». Завтра його мусять передати Мальті (під прапором цієї країни суховантаж із російським екіпажем перевозив, за даними ЗМІ, ракети російського виробництва в Африку, щоб звідти доправити, найімовірніше, в Іран). Як передає Бі–Бі–Сі, в огляді судна брала участь також морська адміністрація Мальти і фірма—власник судна. Слід нагадати, що перед тим судно стояло в порту Новоросійська. Отож якщо скандальний вантаж і покоївся там, прикритий фінською деревиною, то його давно прибрали з корабля.

Тетчер була проти

Із документів, з яких британське МЗС нещодавно зняло гриф «таємно», випливає, що колишній прем’єр–міністр Великої Британії Маргарет Тетчер 1989 року рішуче противилася об’єднанню двох німецьких держав. Тетчер боялася, що об’єднана Німеччина буде занадто сильною та небезпечною для решти Європи. Утім із документів випливає, що це була особиста позиція «залізної леді», а загалом Лондон відіграв конструктивну роль у процесі інтеграції Німеччини. Тетчер була не єдиною у своїх сумнівах. Тодішній французький президент Франсуа Міттеран сказав тепер уже легендарну фразу: «Я так люблю Німеччину, що вона мені більше подобається у вигляді двох країн».

За любов уб’ють

Відповідно до закону, який прийняла влада індонезійської провінції Ачех, особи, які вступили в позашлюбні стосунки, будуть каратися спочатку сотнею ударів батога, а потім їх забиватимуть до смерті камінням. Гомосексуалістів після 100 ударів відправлятимуть на восьмирічне «лікування» до в’язниці. Цікаво, що кара для чоловіків за зґвалтування жінки є значно м’якша.

2001 року в провінції Ачех були запроваджені закони шаріату, тобто ісламського права. Новий закон, який набув чинності через 30 днів, робить їх ще більш жорсткими.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>