Гонгадзе не повернути. Злочинців — не посадити?

17.09.2009
Гонгадзе не повернути. Злочинців — не посадити?

Свічки пам’яті — рік у рік. (Фото Данила ІВАНІВА.)

Викладене свічками слово «Гія» на майданній бруківці. Невелике в масштабах такої значної площі коло людей мовчки слухає, як «безликий» голос зачитує сумний мартиролог загиблих українських журналістів. А потім — дев’ять хвилин мовчання. Єдине, що дещо вибивається з уже традиційної для 16 вересня картини — нестрункі вигуки футбольних вболівальників, яким байдуже до жалобного гуртка біля Головпоштамту (хіба що дехто підходить поцікавитися, що тут таке відбувається, і біжить веселитися далі — попереду гра «Динамо» з казанським «Рубіном»). Від викрадення і, як тепер уже напевне відомо, загибелі редактора «Української правди» Георгія Гонгадзе вчора минуло рівно дев’ять років. А замовники цього вбивства досі залишаються невідомими — і непокараними.

 

Пукачем справа й завершиться?

З огляду на це журналісти закликають українську владу переглянути методи слідства і відновити пошуки замовників убивства Гонгадзе. А також відкрити кримінальні справи проти високопосадовців, «які свідомо перешкоджали слідству» в цій справі. Про це йдеться в заяві, підписаній генеральний секретарем Міжнародної федерації журналістів Ейденом Уайтом, вдовою Гії Мирославою Гонгадзе, головою Національного союзу журналістів Великобританії та Ірландії Джеремі Діаром та президентом Інституту масової інформації Аллою Лазарєвою.

Підписанти зазначають, що цього літа відбулося кілька важливих подій, пов’язаних зі справою Гонгадзе — зокрема, арешт Олексія Пукача, якого вважають убивцею редактора «УП». «Ми вітаємо таке просування у справі. Але суворої правди за ним не сховаєш: досі не досягнуто помітного прогресу в пошуках відповіді на питання, хто був замовником цього вбивства, і яким чином було віддано наказ», — наголошується в заяві.

У четвертому звіті щодо справи Гонгадзе, який продовжує багаторічний моніторинг розслідування цього вбивства вищевказаними журналістськими організаціями, висловлюється побоювання, що після арешту Пукача «замість подальшого пошуку замовників станеться закриття справи». Автори зазначають: інформація про свідчення екс–генерала МВС Пукача вкрай розмаїта й загадкова, досі невідомо, чи напевне він назвав конкретні прізвища причетних до цієї справи людей, а також незрозуміло, чому, якщо, за словами заступника Генпрокурора Миколи Голомші, Олексій Пукач перебував під спостереженням уже давно, заарештували його тільки тепер, напередодні президентських виборів.

На думку адвоката Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко, в ніч після затримання Пукача слідство могло укласти з ним певні домовленості. Наприклад, екс–начальникові міліцейської «наружки» могли пообіцяти максимально скоротити термін покарання, в обмін на те, щоб він не називав прізвища високопосадовців, які хочуть зберегти свої посади і звання.

Череп допоможуть ідентифікувати молочні зуби Гії

Мати Георгія Леся Гонгадзе має намір провести приватну експертизу черепа, який міг належати її сину. В інтерв’ю «Німецькій хвилі» пані Леся повідомила, що володіє додатковим біологічним матеріалом для дослідження — зуби малого Гії, які вона привезла з Тбілісі.

За словами матері, Генпрокуратура наполягає на похованні решток «таращанського тіла» і попросила її визначитися з цим (як відомо, досі мати категорично заперечувала проти поховання тіла без голови). Але пані Леся наполягає на тому, щоб обов’язково оглянути віднайдений череп, місце схову якого вказав екс–генерал Олексій Пукач, і провести приватну ДНК–експертизу. «Безумовно, це повинно дати стовідсотковий результат. Я буду приватно це робити, для себе, я буду просити кістки», — наголосила мати загиблого журналіста.