Майже не вигадана реальність

17.09.2009

Організатори конвенту спочатку думали, що назвуть фантастикою вже саму можливість зібрати у вересні на «Зоряному мості» багатолюдну письменницько–видавничу тусовку. Мовляв, як і попереджали маститі профі жанру, криза планету не оминула, тому буде цього разу все по–скромному. Але, на щастя, фантастичною феєрією став зовсім інший факт. Незважаючи на цивілізаційні негаразди, творці іншої реальності за рік, що минув, явили світу рекордну кількість своїх романів. А видавництва у свою чергу не пошкодували коштів, аби це громаддя книг надрукувати. У результаті на харківський конвент, де, крім літературно–видовищних заходів, проходить ще й конкурс на кращі новинки сезону, надійшло 189 романів, більше півтори сотні циклів та серіалів і найбільша за всі одинадцять років фестивалю кількість дебютних книг — 115. І оскільки все це було надруковано — значить, це комусь–таки потрібно. Один зі співорганізаторів «Зоряного мосту», письменник Олег Ладиженський, каже, що далеко не всі книжкові новинки можуть претендувати на високу оцінку критиків, але відсотків десять варті уваги. А це вже, за його мірками, непоганий результат.

Організатори фесту продовжили також випуск золотої серії унікальних книг «Зоряний міст», у рамках якої друкують лише визнаних авторів жанру, що були учасниками харківського конвенту. Йдеться про дорогі, колекційні видання тиражем усього 300 екземплярів. Цього разу вперше у згаданій серії були видані україномовні твори «Зоряний корсар» та «Шляхи титанів» вітчизняного фантаста Олеся Бердника. А також книги російських авторів Олексія Безсонова та Євгена Лукіна «Пройшовши крізь дим» і «Зона справедливості».

Родзинкою цьогорічного фестивалю, найвірогідніше, стане фрагментна презентація фільму «Заборонена реальність», знятого за романом Василя Головачова «Смерш–2». Ця кіношна новинка (фільм вийде у жовтневий прокат фактично в усіх країнах СНД) має безпосередню причетність до України не лише тому, що автор сценарію Головачов родом із Дніпропетровська, де закінчив фізико–математичний факультет місцевого університету. А й тому, що головним спонсором картини став продюсерський фонд голови Харківської облдержадміністрації Арсена Авакова. «Проект триває понад п’ять років, — повідомив він журналістам. — Це найбюджетніша картина в СНД останнього часу після «Залюдненого острова» і, смію вірити, набагато цікавіша».

За словами пана Авакова, на створення «Забо­роненої реальності» буде витрачено 12–14 мільйонів доларів. У картині знімалися відомі російські актори: Ігор Петренко, Олександр Балуєв, Володимир Вдовиченков, Любов Толкаліна і телеведуча Тіна Канделакі. Незмінний директор «Зоряного мосту» Микола Макаровський каже, що головному герою фільму Матвієві Соболєву доведеться вступити у двобій не з дрібною нечистю на кшталт замаскованого мага чи підступної відьмочки, а з самим Конкером — земним уособленням сатани. Твори Василя Головачова, на його думку, тим і цінні, що в них «добро бореться зі злом на повний зріст», і сам автор проводить між ними абсолютно чітку межу.

З об’єктивно–кризових причин одинадцятий «Зоряний міст» не завершиться феєрверком. Великого традиційного концерту на майдані Свободи теж не буде. Але, як і раніше, учасники фесту зберуть благодійну бібліотеку для сирітських інтернатів і сподіваються підписати з видавцями не один вигідний контракт. Микола Макаровський каже, що організатори конвенту дедалі більше тяжіють до сучасної європейської форми проведення аналогічних заходів: мінімум фантастичних спецефектів і максимум літературно–наукових диспутів та комерційних угод.