Загартування «заліза»

12.09.2009
Загартування «заліза»

У Голд Коасті Юлія Сапунова трішки не дотягнула до медалі. (Фото з сайту Triathlon.org )

У світі спорту триатлоністів прийнято називати «залізними» людьми. І справді, на відміну від, скажімо, майстрів легкоатлетичного або ж сучасного багатоборства, їм треба показати не просто вміння оволодіти кількома дисциплінами, а, в першу чергу, — фізичну міць і витривалість. Біг, плавання, їзда на велосипеді — ці види вимагають від спортсменів максимального напруження м’язів, уміння терпіти й продовжувати змагатися через «не можу».

Упродовж нинішнього сезону найкращі триатлоністи з травня по серпень змагалися на семи стартах чемпіонської серії в різних куточках земної кулі: Тонгіонзі (Південна Корея), Мадриді (Іспа­нія), Вашингтоні (США), Кіцбюелі (Ав­стрія), Гамбурзі (Німеччина), Лондоні (Англія) та Йогогамі (Японія). Вінцем же року для атлетів є великий фінал чемпіонату світу, що цими днями триває на східному узбережжі Австралії в Голд Коасті. Упродовж п’яти змагальних днів свої сили тут випробують близько шести тисяч «залізних» людей із 42 країн.

За 14 тисяч кілометрів від України наша дер­жава відправила на турнір трьох спортсменів: сімейний дует Юлію й Данила Сапунова, а також Інну Циганок. Дівчата представляють Житомир, а чоловік — Донеччину. Сапунов знову одяг синьо–жовту форму після тривалої перер­ви — на двох попередніх Олімпіадах він виступав під прапором Казахста­ну. Найдосвідченіший наш триатлоніст — уродженець Запо­ріжжя Володимир Полікар­пенко, який останнім часом представляв столицю — минулий рік боровся з травмами. При цьому на одному з етапів Кубка світу він зумів посісти шосте місце. Проте повністю подолати проблеми зі здоров’ям Володимиру не вдалося, тому до Австралії він і не поїхав.

Достатнім фінансуванням наш спорт похвалитися ніколи не міг, що вже казати про нинішні кризові часи. Основний заробіток Полікарпенко отримує в своєму клубі в Італії, а Циганок — у Франції. І навіть головний тренер української збірної Едуард Панарін за виступом своїх підопічних стежив із Києва за відеотрансляцією в інтернеті.

До Голд Коаста українці приїхали з претензіями на медаль. Ос­новні наші сподівання були пов’язані з 21–річ­ною Сапуновою, яка очолює світовий рейтинг серед молоді до 23 років. Молодіжні змагання відбулися вчора близько п’ятої години ранку за київським часом. На жаль, олімпійську дистанцію (1,5 км плавання, 40 км на велосипеді, 10 км бігом) Юлія завершила лише п’ятою за 1 годину 59 хвилин 48 секунд. Перед нею розташувалися представниці Великої Британії Холлі Ейвіл і Джоді Стімпсон та канадка Паула Файндлі. Четвертою також була ще одна піддана її величності — Вікі Холленд. Інна Циганок завершила дистанцію 14–ю (2.01,44).

«Звісно, дуже хотілося, щоб Сапунова потрапила до числа призерів. Але британки дуже злагоджено, ледь не командою, проїхали гонку на велосипеді, тому відіграти відставання бігом Юлії було практично нереально. А Циганок, вважаю, виступила на своєму рівні. Раніше в неї були проблеми з бігом, але останнім часом вона покращила результати в цьому виді», — дав оцінку виступу українок пан Панарін.

Змагання серед чоловіків відбудуться сьогодні. І хоча Данилу Сапунову буде важко замахнутися на п’єдестал, місце для подвигу завжди є, тим паче що уродженець Запоріжжя вже неодноразово потрапляв до десятки кращих на найпрестижніших турнірах.