Кредит... мінус чотири мільярди?

09.09.2009

Російські засоби масової інформації оприлюднили свого роду сенсаційну новину. Виявляється, під час запланованого візиту прем’єр–міністра РФ Володимира Путіна до Харкова він із своєю українською колегою Юлією Тимошенко розмовлятиме не тільки про авіабудування і транспортну галузь. Тобто засідання комітету з російсько–української економічної співпраці таки відбудеться, але головною під час другої за короткий проміжок часу зустрічі прем’єрів двох країн (перша відбулася на початку вересня у Польщі) стане розмова про газ.

Наближене до влади видання «Вєдомості» стверджує: головним чином Володимир Володимирович та Юлія Володимирівна розмовлятимуть про можливість надання Москвою 4–5 мільярдів доларів кредиту для закупівлі російського газу. Як відомо, з таким проханням офіційний Київ звернувся до Кремля ще на початку року. І з цього часу питання буквально зависло: росіяни не погоджуються виділити гроші й офіційно не відмовляють Юлії Тимошенко. Втім, розмова тет–а–тет на території дружньої Польщі, за неофіційними даними, зрушила справу з мертвої точки. Так, офіційна Москва заявила, що вона погоджується не штрафувати Україну за недобір газу, як це передбачено у двосторонньому контракті, — і тим самим змусила експертів вгадувати, що могли вимагати росіяни взамін. Рішення надати ще й кредит, вочевидь, мало показати, що відносини між Путіним та Тимошенко вийшли на не бачений досі конструктив.

Коментарі неназваних високопосадових російських чиновників звучали в такому ключі: Україні, мовляв, треба багато грошей на фінансування «Євро–2012», а нам не вигідний колапс у цій державі. З іншого боку, інтерес надати фінансову позику нашій дер­жаві виявляють приватні російські банки. Єдина «неув’язочка» — гроші переважно потрібні для «Нафтогазу України», але Москва категорично відмовляється кредитувати цю структуру і готова фінансувати лише уряд.

Але, як це часто буває, не встиг черговий номер газети залишити друкарню, як офіційні особи спростували інформацію. Віце–прем’єр — міністр фінансів РФ Олексій Кудрін — заявив: Росія поки що не готова надати такий кредит Україні. «Це вимагає додаткових переговорів і умов», — чітко розставив крапки над українським «і» російський високопосадовець.

Тим часом екс–міністр палива та енергетики, член Партії регіонів Юрій Бойко в ефірі одного з телеканалів сказав: підписаний із «Газпромом» договір про постачання газу призвів до збитків нашої держави в сумі, яка практично збігається з можливим кредитом, — 4 млрд. доларів. «Було підписано два договори — один — на постачання газу, другий — на транзит. За першим договором ми купуємо газ на 20% дорожче, ніж Європа, сусідні країни, а за другим — транзитуємо газ у два рази дешевше, ніж сусідня Словаччина, — пояснив Бойко і продовжив: — У період кризи ми віддали в економіку сусідньої держави величезну суму, яка була вкрай потрібна нам самим. При цьому зростання ціни на газ призвело до зупинки третини вітчизняної промисловості».