Рух до виборів

09.09.2009
Рух до виборів

Двадцять років тому, 8—10 вересня 1989–го, у Києві відбувся установчий з’їзд «Народного руху України за перебудову». Наступними вихідними в головному концертному холі країни, Палаці «Україна», відбудуться офіційні урочистості з нагоди 20–ї річниці НРУ. На цю подію не запросили нинішнього голову Руху Бориса Тарасюка — очевидно тому, що входить до коаліції з Юлією Тимошенко. Тому нинішнє керівництво партії проводить альтернативні заходи: днями відбулися урочисті збори НРУ, де з вітанням виступила та сама Тимошенко. А вчора Тарасюк скликав прес–конференцію в партійному офісі.

 

Об’єднання самотужки

Голова НРУ заявив, що нинішня влада, а конкретно — секретаріат Президента, працюють на розкол партії: «Прикро, але доводиться констатувати, що Рух був об’єктом нападок, атак і розколів за часів Кучми, і ця лінія продовжується з боку нашої, здавалося б, влади».

Не виключено, що на президентські вибори Народний рух піде самотужки. За словами Бориса Івановича, рухівці мають свого кандидата на вибори–2010. Звісно, йдеться про самого Тарасюка.

Водночас Рух пропонує об’єднатися навколо єдиного кандидата від національно–демократичних сил. Відповідна заява була ухвалена на засіданні Центрального проводу НРУ. «Ми готові знову сісти за стіл переговорів з ідейно близькими політичними партіями і домовлятися про об’єднання навколо спільного кандидата. Хто буде цим кандидатом, залежатиме від процесу (переговорів). Якщо не буде знайдено відповідної формули, тоді Рух піде на вибори самостійно», — зазначив Тарасюк. Екс–міністр закордонних справ зазначив, що остаточне рішення буде прийняте на з’їзді.

Тимошенко між рядків

Журналісти спитали в Тарасюка, чи тепле вітання Юлії Тимошенко з ювілеєм Руху є свідченням того, що НРУ може підтримати на виборах Президента кандидатуру Прем’єрки? Борис Іванович попросив «не забігати вперед». «Якщо вдасться зібратися всім лідерам національно–демократичних партій і дійти згоди щодо об’єднання і висунення єдиного кандидата, це буде найкращою відповіддю», — відповів Тарасюк. Він відзначив, що «нам треба об’єднатися» і запропонувати того кандидата, «який матиме більше шансів». Склалося враження, що голова Руху якраз і має на увазі Юлію Володимирівну.

Водночас Тарасюк відкинув звинувачення, ніби він хоче зробити НРУ сателітом Блоку Тимошенко. Голова партії каже, що подібні заяви роблять «маріонетки Банкової». «Хочу нагадати, що не Тарасюк, а рішення з’їзду визначило, що нашими партнерами по виборах має бути серед інших партій і партія «Батьківщина», і Блок Юлії Тимошенко», — пояснив Борис Тарасюк.

Загалом для Руху участь у виборах у союзах та коаліціях з іншими силами – болюча тема. Лідер партії вважає, що на зниження популярності Руху вплинула участь у виборчих блоках. Попри це, Тарасюк сподівається, що виборці оцінять діяльність НРУ. «Рух дещо втратив частину підтримки в суспільстві. Але я переконаний: те, що Рух робив 20 років, — це є підстава для українських виборців, для яких ідея української державності, українських національних цінностей, української мови є не пустими фразами підтримати нас», — сподівається Тарасюк.