«Янукович із Тимошенко змагаються за симпатії Кремля»,

09.09.2009
«Янукович із Тимошенко змагаються за симпатії Кремля»,

Володимир В’язівський.

Поки «Регіони» та БЮТ обмінюються «компліментами», звинувачуючи опонентів у небажанні дбати про народ, у сторонніх спостерігачів із пропрезидентського табору ВР є свій оригінальний погляд на нинішні події в парламенті й на те, кому насправді вигідне його блокування. Міркуваннями з цього приводу з «УМ» поділився народний депутат від фракції «Наша Україна — Народна самооборона», представник групи «За Україну!» Володимир В’язівський.

 

— Те, що зараз робиться в парламенті, — це, передусім, послаблення позицій України, — переконаний пан Володимир. — А така ситуація вигідна насамперед Кремлю. Тому як один кандидат у президенти, так і другий — виконують замовлення Москви. І Юлія Володимирівна, яка підписала такі «газові» угоди, за якими ми вже маємо серйозні борги, — це на словах Путін нібито їх пробачив, а після президентських виборів виставить рахунки. І Віктор Янукович, який також надавав політичних авансів Кремлю — дійде й до другої державної мови, й до довічного перебування військ Російської Федерації на українській території. Та й економічних бонусів там явно вимагатимуть — хоч би хто з цих двох переміг, мова явно зайде про передачу Росії газотранспортних мереж України...

І Януковичу, і Тимошенко неважко наобіцяти що завгодно, головне — отримати підтримку Кремля. За неї вони зараз між собою й борються. Бо ж обидва кандидати відверто промосковські: один — для східного електорату, інший, з вишиванкою і косою — для західного, але проект один і той самий, кремлівський! І вони робитимуть усе, щоб Верховна Рада не запрацювала, бо недієвий парламент — це слабка держава.

А всі ці розмови про соціальні стандарти й боротьбу за їх підвищення — це не більше ніж ширма. Це хто — мільярдери вболівають за просту людину?! Та про що ми говоримо!

— Тобто, на вашу думку, Верховній Раді можуть не дати запрацювати аж до самих президентських виборів?

— Думаю, що обидві згадані мною політичні сили по максимуму докладатимуть зусиль у цьому ж контексті, щоб прислужитися Кремлю. Єдина надія — на те, що, хай навіть і з максимально послабленими після політреформи 2004 року повноваженнями, Президент усе одно впливатиме на ситуацію. Думаю, певні радикальні дії з його боку будуть.

— До речі, представники Блоку Тимошенко прямим текстом говорять, що блокування парламенту вигідне якраз Вікторові Ющенку. І Партія регіонів підіграє саме йому, щоб дати підстави вжити жорстких заходів або й продовжити термін своїх повноважень. Мовляв, що довше у Верховній Раді (а відтак, і державі) триватиме хаос, то більше народ схвалить якісь радикальні кроки з боку Президента.

— Вони собі придумали цю версію, щоб відмежуватися від Кремля. А Президентові як гаранту суверенітету України нинішня ситуація якраз украй не вигідна. Бо послаблений парламент, послаблена влада, яка працює не на українські інтереси, — це дуже небезпечно для держави.

— А про які радикальні дії з боку глави держави може йтися, якщо, скажімо, право достроково припинити повноваження Верховної Ради він уже втратив?

— Я не хочу давати порад Президенту, але знаю, що певні доволі конструктивні пропозиції з цього приводу йому висувають. Не хочу їх озвучувати, бо це прерогатива Президента, дослухатися до таких порад чи ні. Але повірте, варіанти є.