Олексійовича — на Олексія

03.09.2009

Тепер замість 61–річного нардепа Василя Кисельова, одного з «аксакалів» політбомонду АРК, на наступні вибори кримську «синьо–білу» когорту поведе значно молодший, 37–річний, секретар Ялтинської міськради Олексій Боярчук.

Досі випускник військово–політичного будівельного училища очолював міську партійну організацію ПР і має персональну заслугу перед самим Віктором Януковичем, бо причетний до позитивного розв’язання його дачного питання в Массандрі. Натомість Василь Олексійович має зосередитись у Києві на президентських перегонах, очоливши один із департаментів штабу кандидата в президенти Віктора Януковича. «Ми всі його просили погодитись на цю роботу», — пояснила «Коммєрсанту–Україні» нардеп Ганна Герман.

Причина таких «прохань» захована досить глибоко. Кримську організації ПР лихоманить уже понад рік — там не можуть ужитись два принципові антагоністи зі своїми таборами, екс–спікер ВР АРК Василь Кисельов та депутат місцевого парламенту, відомий «авторитет» Олександр Мельник. Протистояння стало очевидним наприкінці 2008 року після невдалої спроби прибічників Кисельова відправити у відставку нинішнього спікера ВР автономії Анатолія Гриценка, соратника «головного землеміра» й голови Кримської федерації боксу пана Мельника. Деякі партосередки, передовсім рідного для Гриценка Ленінського району, поставили тоді перед центральним апаратом питання руба: або вони, або Кисельов. Одначе «нагорі» так і не визначились, хто для «регіональної матінки» цінніший. Либонь, сподіваючись, що проблема якось сама собою розсмокчеться. Але треба зовсім не знати свої кадри, щоб на таке сподіватися.

Усі ці місяці рішучий Кисельов продовжував наступати по всьому «фронту», не припиняючи заявляти про свій намір очистити кримські лави партії від «криміналу» та інших людей, що підривають її імідж. Від слів Василь Олексійович навіть перейшов до діла — не включив небажаний елемент до республіканського виборчого списку.

«У моєму депутатському офісі — після того, як я заявив, що Мельник не буде мною керувати і не буде керувати Кримом, — він (Мельник) пообіцяв проломити мені голову ломиком. Потім у Києві, у присутності людей, він сказав, що мене покалічать. Це в присутності свідків!» — розповідав Василь Кисельов в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». І додавав, що вважає ці погрози реальними.

Нині, як відомо, кримська міліція під орудою не менш затятого «доброзичливця» Мельника, Геннадія Москаля, перевіряє пана Олександра на «чистоплотність». Зокрема, з подачі Кисельова досліджують законність надання Мельникові земельних ділянок під забудову, в тому числі під «хатинку» в центральному міському парку Сімферополя. Для цього в мерії вже вилучили всі «земельні» документи, що мають бодай якесь відношення до зазначених оборудок.

Зрозуміло, в центральному проводі «синіх» навряд чи були в захваті від того, що їхній кримський ватажок, проявляючи надмірну принциповість і послідовність, працює проти «своїх», тобто, по суті, на конкурентів. Тому й забрали Кисельова до Києва.

 

ОЦІНКИ
А що думають з приводу цього інші відомі кримчани?

Більшість опитаних, наприклад, агенцією «Новий регіон–Крим» схиляється до думки, що навіть тимчасове відсторонення Кисельова від керівництва рескомом ПР послабить позиції прибічників Віктора Януковича на півострові. А Леонід Грач, провідник місцевої Компартії, висловився так: «Це тільки загострить протиріччя, які були, є і будуть... Але комуністи цьому раді. Чим слабші «регіонали» — тим сильніші комуністи».