НОВИНИ ПЛЮС

27.08.2009

Заборгованість із зарплат зменшується

Упродовж липня заборгованість із зарплати на підприємствах усіх форм власності зменшилася на 5%. Про це вчора на брифінгу в Кабміні заявив заступник міністра праці і соціальної політики Павло Розенко. Він зазначив, що ця заборгованість становить 1,5 млрд. гривень проти 1,6 млрд. станом на 1 липня. «За оперативними даними, загальна заборгованість із зарплат ще зменшується, і це позитивна динаміка», — зазначив Розенко.

Яценюк гостро критикує Тимошенко

Лідер руху «Фронт змін» Арсеній Яценюк звинуватив Юлію Тимошенко у здачі Росії економічних інтересів України. Коментуючи плани уряду у сфері зміцнення енергетичної незалежності, екс–Голова ВР заявив в інтерв’ю своїй прес–службі: «Про що ви говорите? Яка енергетична безпека? Оптимістичні заяви уряду Юлії Тимошенко — брехня від першого до останнього слова. Зменшення поставок російського газу не зміцнить енергонезалежність України, а поставить нашу державу на коліна. І я можу довести це цифрами». За словами Яценюка, згідно з підписаними при Тимошенко контрактами, «Газпром» має право оштрафувати «Нафтогаз України» за невибраний у повному обсязі газ на великі суми, тож «нам доведеться на колінах просити Росію не застосовувати штрафні санкції, а значить — знову треба буде віддати щось взамін, адже, як відомо, «Москва сльозам не вірить», — зазначає лідер «Фронту змін». Яценюк зауважив, що «Газпром» ще жодного разу не застосовував штрафні санкції, але просто так він від своєї вигоди не відмовиться».

СБУ каже, що Росія бреше

Генеральна прокуратура України отримала запит слідчого комітету при прокуратурі РФ щодо участі українських військовослужбовців у південноосетинському конфлікті в серпні 2008 року і передала його в СБУ для вивчення. На Володимирській, 33 вже готують відповідь російській стороні. Відповідь базуватиметься на результатах уже давно проведених перевірок — українці не причетні до участі у збройному конфлікті в Південній Осетії. Голова СБУ Валентин Наливайченко називає брехливими заяви російської сторони і нагадує, що «Україна не була стороною цього конфлікту».

Ордени до 18–річчя

З нагоди Дня Незалежності Президент Віктор Ющенко нагородив понад три сотні осіб орденами, іншими відзнаками та почесними званнями. Зокрема, орден Свободи отримав колишній дисидент і депутат Олесь Шевченко, ордени князя Ярослава Мудрого ІV ступеня — письменник Валерій Шевчук, академік Дмитро Гродзінський, перший заступник глави СП Юрій Єхануров та ін., ордени князя Ярослава Мудрого V ступеня — секретар РНБО Раїса Богатирьова, заступник Генпрокурора Микола Голомша, нардеп Юхим Звягільський.