Напиши Конституції листа

27.08.2009

Підписавши указ про всенародне обговорення проекту нової Конституції, Віктор Ющенко закликає громадян надсилати свої зауваження та пропозиції до цього документа. Як повідомила вчора керівник головної служби інформаційної політики президентського секретаріату Лариса Мудрак, листи можна надсилати за адресою 01030, Київ, вул. Пирогова, 7а, Національний інститут стратегічних досліджень або на електронну пошту [email protected]. Нагадаємо, згідно з указом Президента, всенародне обговорення Основного закону планується завершити до 1 грудня.

У президентському таборі цю ініціативу глави держави вважають виграшним кроком, такої ж позиції дотримуються й деякі політологи. Зокрема, експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України Олександр Палій назвав її «без­програшним кроком Президента», оскільки його опоненти — БЮТ та Партія регіонів — писали свій проект Конституції таємно. «Конституція ПРіБЮТ готувалася аж з 2008 року, а Президент намагається все перевести в більш позитивне русло і показати, що він нічого не приховує від суспільства», — пояснює політолог, відзначаючи, що «тим самим глава держави демонструє: такого роду ініціатива має бути підтримана громадськістю, а не готуватися таємно». До того ж Президент поки утримується від радикальних рішень і навіть не ініціює проведення референдуму. Водночас, на думку експерта, Ющенкові варто було б виступити з такою ініціативою набагато раніше — скажімо, у 2005 році або хоча б півтора року тому, коли затвердити нову Конституцію в інтересах держави було б значно легше.

Тим часом президентська партія «Наша Україна» закликала всі політичні сили та громадські організації приєднатися до процесу обговорення президентських змін до Конституції, а громадськість — «бути небайдужою до власного майбутнього, впливати на політичне життя та визначати власну долю не лише під час виборів, а проявляти активну громадську позицію щодня, особливо, коли ми всі потребуємо нового Основного закону».

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко не виключає, що після обговорення проекту Конституції команда Президента намагатиметься провести референдум з цього приводу. Тобто «проведення всенародного обговорення, швидше за все, є лише першим кроком команди нинішнього глави держави», — сказав Черненко вчора на прес–конференції в УНІАН.

Натомість опоненти Ющенка мають іншу точку зору. У Блоці Тимошенко, Партії регіонів та Блоці Литвина ініціативу Президента називають «піар–ходом» та «марною спробою про себе нагадати». «Яка мета? Розуміючи, що починається президентська кампанія, можна сказати так — це одна з технологій, яка дає можливість Президентові прикувати якимось чином на себе увагу», — сказав Янукович і висловив переконання, «що практичного сенсу ніякого від цього не буде».