Знову роз’єднані

19.08.2009

Як українське суспільство відгукнулося на войовниче звернення президента РФ Дмитра Медведєва? Результати соціологічного опитування на цю тему вчора оприлюднив Центр Разумкова (дослідження проводила соціологічна служба ЦР методом телефонного інтерв’ю 12—16 серпня у Києві, Львові, Донецьку, Сімферополі й Миколаєві; у Києві за випадковою вибіркою телефонних номерів опитано 540 осіб віком від 18 років, у кожному з інших міст — по 600).

Звернення російського президента вкотре розділило українське суспільство. На запитання, «чи підтримуєте ви основні положення, висловлені Медведєвим у зверненні до Ющенка», у Донецьку та Миколаєві ствердно відповіли 38,3% і 35,4% відповідно. У Сімферополі — 12,2%, у Києві — 8,4%, у Львові — 5,7%. Натомість у Львові соціологи Центру Разумкова чули у телефонній слухавці переважно «ні» — така реакція 66,7% опитаних. У столиці таких 36,3%, у Сімферополі — 23,1%, у Миколаєві — 18,5%. у Донецьку — лише 7,5%.

Більшість громадян у Львові сприйняли це послання як неповагу до українського народу — 37,7%. У Києві таких 16,1%, тоді як у Сімферополі — лише 1%.

У Донецьку 92% опитаних вважають, що Росія й надалі мирно налаштована щодо України. У Києві ситуація дещо інша — тут третина громадян відчувають абсолютну загрозу з боку Кремля. Якщо говорити про Львів, то російську ворожнечу фіксують 40% респондентів.

«Останнім часом у медіа досить часто йдеться про ймовірну війну між Україною та Росією. Наші дані стверджують, що така дискусія має лишитися серед експертів, у закритому режимі. Або слід нагально вирішувати питання воєнної безпеки в тих структурах, які за це відповідають, і аж ніяк не збурювати суспільство», — зазначив на прес–конференції в УНІАН заступник генерального директора Центру Разумкова, директор міжнародних програм ЦР Валерій Чалий.

На думку експерта, негативне сприйняття України Росією може закінчитися лише у два способи. Перший — коли Москва змінить підхід до нового державного проекту і відійде від постійного бажання контролювати Україну. Але про реалізацію цього сценарію можна говорити хіба через десять років. Другий спосіб стабілізації — це приєднання України до європейських чи євроатлантичних організацій.

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко зазначив, що під час їхнього опитування спо­стерігався досить високий рівень відмов відповідати — скажімо, у Сімферополі таких назбиралося понад 66%. Відмова від анкетування насамперед пов’язана з низьким рівнем зацікавленості політичними процесами в Україні. «Більшість наших опитувань, — зазначає Міщенко, — показують, що в Донецьку і Сімферополі політична активність громадян нижча порівняно з центром і заходом України».

Варто зазначити, що багато хто взагалі не чув про нашумілу відозву формального лідера Росії або не знають, про що в ній ідеться. Найбільше таких у Сімферополі — 54,4% та Донецьку — 48%. Тоді як у політично активному Львові — всього 14%.