Зміни не чинні

19.08.2009
Зміни не чинні

Про вето в Президента говорили давно, але відклали його на останній день. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учора, в останній день відведеного терміну, глава держави ветував закон про вибори Президента. Рішення було очікуваним. І навіть позачергову сесію скликано на найближчу п’ятницю з розрахунком на те, що депутати долатимуть вето Президента.

«Президент змушений констатувати, що прийнятий Верховною Радою закон про вибори Президента України не створює ефективного механізму узгоджених, системних про­цедурних гарантій підготовки, організації та проведення виборів, які відповідали б загальновизнаним світовим універсальним принципам і засадам виборчого права», — пояснила вчора на брифінгу заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук. За її словами, у Віктора Ющенка було багато причин для застосування вето. Зокрема, норми законопроекту встановлювали такий механізм, що громадянам, «які під час перебігу та проведення виборів перебувають за кордоном, не забезпечується виборче право; це необхідно усувати з закону». Порядок формування і діяльності комісій ставить під сумнів прозорість вибор­чого процесу. Закон дозволяв змінювати списки виборців у день голосування — так, наче Україна вирішила відмовитися від державного реєстру виборців і копіткої роботи, яка вкладена у його наповнення та перевірку. «Остання проблема, яка серйозно впливатиме на перебіг виборів, — це проблема процедури встановлення результатів виборів», — зауважила Ставнійчук.

При цьому заступниця глави СП підкреслила, що Віктор Ющенко займає конструктивну позицію. Зокрема, він підтримав норму про скорочення кампанії із 120 до 90 днів. «Глава держави пропонує не лише відхилити закон, а пропонує конструктивні зміни», — каже пані Марина.

І ще одна передбачувана новина з Банкової: в тому випадку, якщо Верховна Рада подолає вето, глава держави має намір оскаржити закон у Конституційному Суді. «Безперечно, Президент буде просити КС розглянути питання відповідності закону в невідкладному режимі, щоб до початку виборчого процесу була законодавча база», — повідомила Ставнійчук.

 

ОЦІНКА

«Цей закон — це величезний стрибок назад, який відкидає нас до 1994 року», — таку оцінку змін до виборчого законодавства ще до накладання вето подав на прес–конференції народний депутат від «НУНС» Юрій Ключковський. Він відзначив, що «закон побудований за принципом: давайте подивимось на розвиток подій у 2004–му і заборонимо в законі все те, що спричинило засідання Верховного Суду [щодо визнання результатів другого туру незаконними]».

Колишній представник Ющенка в ЦВК Ключковський розкритикував положення нового закону про створення виборчих округів. У деяких територіальних округах може бути 40—50 дільниць, а в інших, більш населених, — 300. У цей час, зазначає нардеп, у окружних комісіях утворюватимуться великі черги і може відбуватися фальсифікація.

Народний депутат також розкритикував норму щодо голосування за кордоном. На його думку, 90 відсотків українських емігрантів не зможуть реалізувати своє конституційне право, оскільки голосувати дозволятиметься лише тим особам, які перебувають на консульському обліку.