Голодомор від неньки

01.08.2009

П’ятирічна Влада і дворічний Каміл урятувалися тільки тому, що набридли своїм пронизливим криком сусідам. Утомившись слухати телевізор на повну гучність, ті викликали співробітників міліції. Якби правоохоронці зустрілися з матір’ю дітлахів кількома днями пізніше, могло б статися непоправне.

 

...На поріг приватного будинку вийшла доглянута і небідно вдягнена молода жінка, щільно зачинивши за собою двері. Можливо, вона так і не впустила б до помешкання співробітників відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС області, якби у вікно не почала несамовито стукати маленька дівчинка. Через мить дитина вирвалася на волю і кинулася зривати на подвір’ї траву. Це було все, що маля змогло того дня поїсти.

Своїм вчинком дитина відкрила шлях до будинку, внутрішній інтер’єр якого явно дисонував із зовнішнім виглядом господині — скрізь панував бруд, на стінах — обідрані шпалери, сміття не підмітали тижнями, а посеред цього безладу — фактично розвалене дитяче ліжечко, в якому лежав повністю виснажений хлопчик. Дворічний малюк був настільки брудний, що став здобиччю цілого рою мух. Тонесенькі ніжки і великі очі однозначно свідчили про те, що дитину довго мордували голодом.

Аби якось залагодити ситуацію, горе–матінка почала запевняти правоохоронців, що за кілька днів поприбирає в хаті, викупає і нагодує дітей, але ті одразу ж відправили малих мучеників до лікарні. Дівчинка швидко пішла на поправку і тепер перебуває в дитячому притулку «Гармонія». Вихователі кажуть, що спочатку найважче було її нагодувати, бо спустошувала тарілку за секунду. Але тепер усе пішло на лад. Влада у свої п’ять років потроху вчиться говорити (досі вміла тільки кричати і механічно повторювала слова, з якими до неї зверталися) і навіть бавиться з іншими дітьми. Особливо співробітників дитячого закладу тішить той факт, що на щічках дівчинки з’явився рум’янець. Через те, що мати не випускала малюків на вулицю і морила голодом, обоє були неприродно бліді.

Каміл у лікарні перебуватиме до суду. Рідна ненька довела дитину до того, що дворічний малюк важив менше шести кілограмів (вік чотири–п’ятимісячної дитини). Він не міг сидіти, не тримався на ніжках. Зараз уже хлопчик помітно зміцнів і потроху набирає вагу.

Як могло статися, що фактично в центрі великого мегаполісу двоє діток ледь не пішли на той світ через голод? Щонайменше три сусідні родини здогадувалися про неладне, бо голодні діти докучали вереском у вечірній та нічний час. Одна з жінок навіть потроху підгодовувала Владу, бо та, дивом вирвавшись із пастки, протягувала крізь паркан руку і просила їсти. Дільнична лікарка, у свою чергу, не раз переказувала тими ж сусідами, аби мати привела дітей на огляд та щеплення, але так і не поцікавилася, що ж там із її підопічними коїться. Точніше, ніби приходила, але двері постійно були зачинені. Сусіди кажуть, що молода мати завжди мала доглянутий вигляд, їздила власною автівкою, тому ситуація в родині не здавалася їм критичною. До того ж Ольга ні з ким не товаришувала і до своєї частини будинку ніколи нікого не запрошувала. Що там у тій хаті насправді — всі дізналися вже з телевізора і тоді нарешті жахнулися по–справжньому. За словами начальника обласного відділу кримінальної міліції у справах дітей Олени Алексєєвої–Задоренко, подібних дитячих трагедій було б значно менше, якби небайдужі очевидці одразу ж телефонували до правоохоронних органів. А так лише з початку року на Харківщині було порушено 13 карних справ за статтею «злісне невиконання батьків­ських обов’язків». Ще понад сто осіб позбавили батьківських прав.

Карну справу порушили і проти матері Влади та Каміла. Їй світить термін від двох до п’яти років позбавлення волі. До речі, молода жінка чекає на третю дитину...