Гармата Гармаша

01.08.2009
Гармата Гармаша

Молодий динамівець Денис Гармаш двічі розписався у воротах сербів. (Фото з сайту ФФУ.)

Здається, нинішнє покоління української футбольної молоді має чудові шанси не загубитися серед «вічно перспективних», які згодом марнують свій талант у посередніх клубах або взагалі зникають невідомо куди. Крім необхідної тактичної виучки й індивідуальної майстерності, у лідерів юніорської збірної України проглядається справжній бійцівський характер і вміння добиватися свого, що є необхідною умовою перемог на найвищому рівні. Якраз тепер підопічні Юрія Калитвинцева і Юрія Мороза успішно відточують необхідні навички на рівні чемпіонату Європи серед гравців віком до 19 років.

Вирвавши під завісу групового турніру вкрай необхідну перемогу над швейцарцями, «синьо–жов­ті» потрапили у півфіналі на сербів. Після трьох ігор у Донецьку господарі Євро позавчора ввечері нарешті з’явилися перед маріупольською публікою. Обом суперникам бракувало кількох провідних виконавців — сербам через власні проблеми, наші ж отримали травми й дискваліфікації під час турніру. Власне, з цієї причини й вийшов у стартовому складі Євген Шахов — син уславленого футболіста «Дніпра» 1980–х, котрий пішов стопами батька. Саме він і відкрив рахунок у поєдинку з сербами, добивши м’яч у ворота, коли секундна стрілка ще не добігла й першого кола.

Українці суттєво переважали підопічних Александра Станоєвича, але пропустили безглуздий гол через ляп воротаря Ігоря Левченка — той вибив м’яч просто у форварда збірної Сербії, від якого «снаряд» залетів у ворота. До речі, це вже друга «гольова» помилка кіпера донецького «Олімпіка» на Євро–2009. А для балканців цей удар виявився... єдиним у площину в першому таймі.

Але сила нашої команди й полягає в тому, що роль лідера на себе може взяти чи не кожен, і опонент просто не знає, від кого чекати «підступів». Цього разу в прямому й переносному сенсі «вистрілив» півзахисник київського «Динамо» Денис Гармаш. За основну команду «біло–синіх» він пристойно дебютував ще два роки тому — в товариській зустрічі з «Міланом», присвяченій 80–річчю свого клубу. Але шансу розкритися Денисові Юрій Сьомін, котрий робив ставку на досвідчених виконавців, не дав. Можливо, тепер Валерій Газзаєв, зверне увагу на юніора — героя двобою з сербами. Спочатку він вразив ворота гостей потужним ударом здалеку, а в другому таймі — вміло зіграв головою. Тотальну перевагу збірна України втілила в закономірну перемогу, зав­давши балканцям першої поразки на турнірі.

Юрій Калитвинцев стримано поставився до цього історичного успіху (наші вперше пробилися до фіналу ЧЄ серед 19–річних). Наставник зазначив, що його команда виконала лише завдання–мінімум. У фінальному матчі українці завтра в Донецьку ще раз зійдуться з англійцями, які у другому півфіналі у додатковий час дотиснули знекровлених вилученням французів. Нагадаємо, що побачення наших із британцями на груповому етапі завершилося нічиєю 2:2.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (U–19). Півфінали. Англія — Франція — 3:1 (у дод. час), Україна — Сербія — 3:1 (Шахов, 1; Гармаш, 39, 85 — Алексич, 22).