Лютий мутант

16.07.2009
Лютий мутант

з сайту ktis.fm.

Не так давно дослідники Центру з контролю і п­рофілактики захворювань США та Массачусетсь­кого технологічного інституту запевняли, що новий штам вірусу H1N1 (у народі його називають «свинячим грипом») не може поширюватися дуже швидко, тому його вважають менш небезпечним порівняно зі збудниками сезонних епідемій грипу. Вчені пояснили «гальмівні» властивості нового вірусу особливостями його будови. Поверхневий білок цього різновиду збудника грипу не вміє зв’язуватися з рецепторами клітин епітелію дихальних шляхів так же легко, як звичайний людський грип.

Але днями група вчених з університету Віс­консін, яка досліджувала властивості збудника пандемії, спробувала розібратися, наскільки сильно новий вірус вражає організм хворого, як швидко інфекція передається здоровому організму, а також установити чутливість збудника до низки препаратів. Як повідомляє «Медпортал», для цього експериментатори працювали з мишами, тхорами і мавпами.

Американці встановили, що новий вірус А/H1N1/Каліфорнія/04/09 викликає враження більш глибоких відділів легень, ніж віруси звичайного сезонного грипу. За словами дослідників, ця характеристика нагадує властивості штамів H5N1 (збудник так званого «пташиного грипу»), визнаного вкрай небезпечним для планети. Відповідно, випадки важкої пневмонії (основної причини госпіталізації та смерті людей, які заразилися новим вірусом H1N1) викликані властивістю збудника швидко розмножуватися у тканинах хворого.

Фахівці також установили, що «свинячий грип» у більшості випадків нормально виліковується, а його збудник чутливий до антивірусних препаратів озельтамівір і занамівір. Водночас у результаті мутації або рекомбінації генів новий вірус може набути властивості більш небезпечних штамів, які «запустили» пандемію грипу в 1918 році. Існує ймовірність того, що збудник грипу H1N1 запозичить стійкість до антивірусних засобів у штамів, які спричиняють сезонні спалахи захворювання. У такому випадку людям доведеться або масово запасатися захисними масками, антивірусними ліками та в’язками часнику й цибулі, або дружно перетворювати домівки на лазарети. Медикам більше подобається перший варіант, тому вони радять мешканцям усіх країн і континентів робити все можливе для профілактики вірусного захворювання.

Як повідомляє прес–служба МОЗ України, українці можуть захиститися від нового штаму грипу, дотримуючись простих заходів. Для цього треба:

1. Уникати тісного контакту з людьми, які виглядають хворими, кашляють і мають високу температуру.

2. Ретельно та часто мити руки з милом.

3. Дотримуватися здорового способу життя. Зокрема, достатньо спати, вживати багату на поживні речовини їжу та залишатися фізично активним.

4. Більше перебувати на свіжому повітрі та провітрювати помешкання.

Оксана КРИМСЬКА

 

ДОВІДКА УМ

За останніми даними, оприлюдненими оперативним штабом МОЗ України, у світі зареєстровано 94,5 тисячі випадків захворювання на грип A (H1N1)–Каліфорнія 04/2009, із них 429 — смертельні.

Найбільше хворих мешкає у США (40 тисяч), у Мексиці (10,2 тисячі), Канаді (8 тисяч), Великобританії (7,4 тисячі) й Чилі (7,3 тисячі). В Україні зареєстровано тільки один лабораторно підтверджений випадок захворювання на грип A (H1N1) — Каліфорнія 04/2009. Щоб не допустити поширення вірусу в нашій країні, представники санітарно–карантинної служби контролюють проходження громадян через державний кордон (на в’їзд в Україну). Щодоби спеціалісти пропускають за спеціальною процедурою близько 150 тисяч осіб, які прибули з країн поширення грипу A (H1N1).