«Він не стріляв, а намагався вижити»

02.07.2009

Справу порушили за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років. Учора прес–служба наглядового за законністю органу нашої держави повідомила, що таке рішення ухвалено «з урахуванням зібраних доказів у кримінальній справі, порушеній за фактом умисного спричинення важких тілесних ушкоджень групою осіб, що спричинило смерть потерпілого Олійника».

Як уже повідомляла «УМ», раніше колишній начальник Голованівського райвідділу міліції Кіровоградської області Михайло Ковальський і тамтешній екс–прокурор Євген Горбенко спільно з БЮТівцем Віктором Лозинським стверджували, що 55–річний мешканець села Грушка Ульянівського району Валерій Олійник напав на них, стріляючи зі зброї, а потім кілька разів вистрелив і в себе, через що нібито й помер. Відтак компанія, яка того злощасного вечора натрапила на нині покійного чоловіка, стверджувала, що лише оборонялася. А сам народний депутат від фракції Блоку Юлії Тимошенко пан Лозинський до вчора проходив у справі лише як свідок, хоча Михайла Ковальського і Євгена Горбенка правоохоронці затримали.

Заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін, який напередодні зазначив, що версія учасників «полювання» не витримує жодної критики, вчора остаточно спростував пояснення нардепа і колишніх служителів закону, фактично звинувативши їх у введенні слідства в оману. «Ми можемо стверджувати, що Валерій Олійник сам у себе не стріляв. Скажу більше: він узагалі не стріляв. Проведені дослідження показали, що він навіть зброї в руках не тримав», — зазначив він в ефірі телеканалу «Інтер». Водночас деякі засоби масової інформації поширили повідомлення, що затримані Горбенко та Ковальський, які нині перебувають під вартою, зізналися ще у 15 вбивствах. Що під вечір учорашнього дня спростував Ренат Кузьмін: «Це не відповідає дійсності. Вони неохоче зізнаються, що зробили з Олійником, тому такі чутки — нісенітниця».

А тим часом звільнений нещодавно Президентом України з посади голови Кіровоградської облдержадміністрації Василь Моцний, якого Віктор Ющенко у зв’язку з «голованівським полюванням» звинуватив у невиконанні статті 119 Конституції України — «неналежне забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян» — має намір позиватися до глави держави. Пан Моцний стверджує, що, мовляв, звільняючи його, Президент керувався не Конституцією України, а суто «політичними мотивами». А президія Кіровоградської облради навіть прийняла звернення до глави держави, в якому закликала Президента поновити Моцного на посаді голови ОДА. Утім порушення кримінальної справи проти народного депутата зайвий раз засвідчило правильність позиції Віктора Ющенка. А чи вистачить Василю Моцному нахабства доводити через суд, що жахливі події у Голованівському районі Кіровоградської області його як голови ОДА не стосувалися — покаже час.