Відставити відставки! Призначення — теж

02.07.2009
Відставити відставки! Призначення — теж

Хоч за розкладом народні депутати протягом поточного тижня повинні працювати в комітетах, тобто перебувати в Києві, багатьом із них заради вчорашнього позачергового засідання парламенту довелося терміново повертатися до столиці з вельми віддалених від неї куточків. Розслабитися колегам не дали БЮТівці: саме проурядова фракція зібрала 150 підписів, аби попрацювати позапланово. Як запевняла Юлія Тимошенко, насамперед для того, аби швидше внести зміни до бюджету, що передбачають виділення 10 мільярдів гривень на підготовку до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Насправді ж від учорашнього засідання всі, зокрема й Кабмін, чекали передусім кадрових рішень: призначення віце–прем’єрів та міністрів на вакантні й навіть іще заповнені посади. Прем’єр–міністр навіть перенесла засідання уряду з 10.00 на 15.00, аби до нього могли приєднатися новообрані «багнети». Та довелося урядовцям знову збиратися в неповному складі: через блокування президії Партією регіонів парламент так і не заповнив порожні крісла. Однак Блок Тимошенко не здається й уже натякає на можливість скликати заради цього чергове позачергове засідання.

 

«Помогітє людям» — «остановітє націоналізм»!

Про наміри заблокувати роботу Верховної Ради, якщо не буде проголосований у цілому закон про підвищення мінімальних прожиткового мінімуму та зарплати, «регіонали» попередили ще напередодні. І слова дотримали. Зранку народних обранців, які прийшли до сесійної зали, зустріли вивішені на президії й навколо плакати: «Литвин! Міністри подождут. Сначала помогітє людям!», «Алкоголіков і націоналістов — в отставку!», «Остановім націоналізм в школах Украіни!».

Перше гасло Голова ВР прокоментував так: «Спершу обікрали країну, а тепер хай Литвин допоможе. Виходить, Литвин таки потрібен країні». Інші два плакати стосувалися вже іншої вимоги ПР — відправити у відставку міністрів внутрішніх справ Юрія Луценка та освіти — Івана Вакарчука.

Засідання не починалося — у кабінеті Голови ВР лідери фракцій радилися про те, як вийти із ситуації. Під вікнами стояв кортеж Прем’єр–міністра: Юлія Тимошенко прийшла особисто підтримати важливі для уряду питання. У кулуарах шепотілися, що лідерка БЮТ укотре зустрічається з «регіональним» очільником Віктором Януковичем, умовляючи піти на компроміс.

Хтось комусь таки поступився: об 11.30 «розблокований» Володимир Литвин відкрив засідання. Одночасно з цим струнка, як натягнута струна, Юлія Тимошенко у кулуарах вийшла до журналістів.

Прем’єр запевнила, що «між усіма силами в парламенті знайдено порозуміння». На голосування вирішили поставити всі питання — й ті, на яких наполягає уряд, і ті, розгляду яких вимагає опозиція. При цьому Тимошенко висловила впевненість, що вимоги Партії регіонів не наберуть необхідної для ухвалення кількості голосів, а коаліція, навпаки, впевненою більшістю проголосує за призначення міністрів, виділення коштів на фінансування об’єктів Євро–2012 та зміни до закону про вибори Президента.

Опозицію й справді чекало гірке розчарування. Їхнє «соціальне» питання було винесене на розгляд першим. У голосуванні за зміни до бюджету, які передбачають підвищення прожиткового мінімуму та розміру мінімальної зарплати, «регіоналів» підтримали комуністи і члени балогівського «Єдиного центру», однак на табло висвітлилося тільки 212 «за» при необхідних 226. Некоаліційна частина «Нашої України», котра підтримує сам факт підвищення соціальних виплат, не натиснула на кнопки через те, що автори законопроекту «не запропонували реальних джерел наповнення бюджету, необхідних для втілення його в життя». Зрештою депутати дружно проголосували за створення робочої групи з підготовки цього законопроекту до другого читання, яка займеться в тому числі й пошуками таких джерел. А Борис Колесников із ПР звинуватив В’ячеслава Кириленка з «НУ» в черговому обмані.

Нас знову зроблять мільйонерами?

До перерви, запланованої перед розглядом кадрових пропозицій, залишалося ще два важливих питання. Змінам до бюджету й закону про Нацбанк, спрямованим на виділення 10 мільярдів гривень для підготовки об’єктів до Євро–2012 (зокрема, йдеться про розбудову метро в Києві, Харкові, Дніпропетровську та Донецьку і будівництво нового мосту через Дніпро у столиці), пощастило більше: це рішення підтримали 373 парламентарії. Навіть «регіонали» наголошували на тому, що в даному випадку опозиційність виявляти не належить, адже, за словами Ярослава Сухого, «успішна підготовка до Євро–2012 — це наші міжнародні зобов’язання і позитивний сигнал світовій спільноті та іноземним інвесторам».

На заклики «нашоукраїнця» Станіслава Аржевітіна «отямитися й не заводити економіку в колапс» колеги з інших фракцій не зважили. Дарма банкір зі стажем хапався за голову й доводив, що, виділяючи на підготовку до футбольного чемпіонату 10 мільярдів гривень із прибутку Національного банку, уряд «заганяє країну в прірву». «Я теж хочу, щоб у нас було Євро–2012, але давайте подивимося, якою ціною! — хвилювався Аржевітін. — Отримання прибутку не є метою діяльності Нацбанку, головне його завдання — забезпечувати стабільність національної валюти. А про яку стабільність може йти мова, коли Нацбанк уже викупив на 15 мільярдів цінних паперів уряду? 4 мільярди перевищених доходів ми вже використали в січні. Потім будемо розглядати законопроект, де під «Нафтогаз» уряд пропонує закрити додатково 18,5 мільярда. Сьогодні вирішили використати ще 10. У бюджеті 44 мільярди заклали для проблемних банків. Це загалом більше 100 мільярдів гривень, і якщо ми випустимо в обіг таку кількість грошей, не забезпечених товарною масою, це буде катастрофа! Навіть не хочу називати ті страшні цифри, яких може сягнути інфляція на кінець року. До 10 тисяч відсотків (інфляції), як у 1990–х, коли кожен українець був мільйонером, думаю, не дійде. Але для мене очевидно, що ми рухаємося в цьому напрямку», — «втішив» голова ради Асоціації українських банків.

«Це — не компроміс!»

Проголосувавши в першому читанні законопроект про зміни до закону про вибори Президента, які, зокрема, передбачають скорочення виборчої кампанії зі 120 до 90 днів, нардепи відправили його на друге читання за скороченою процедурою. Робочій групі належить поміркувати над тим, як закрити лазівки для фальсифікацій, що ними рясніє чинний (ще старого, «домайданівського», зразка) закон, при цьому не відкривши нових.

А щойно всі розійшлися на заплановану перерву, у президії знову захазяйнували «блокатори»: підперли входи–виходи стільцями, повсідалися в крісла спікера і його заступників... Чого «Регіони» вимагають цього разу — зрозуміти було складно. Як спробував пояснити один із керівників фракції ПР Олександр Єфремов — відставки Луценка й Вакарчука. Мовляв, у порядку денному цього питання немає, бо за регламентом його формують ті депутати, які вимагають скликання позачергового засідання. Оскільки, з огляду на це, «регіональні» постанови про звільнення «алкоголіків і націоналістів» поставлені на голосування бути не могли, Володимирові Литвину не залишалося нічого іншого, як після безплідної погоджувальної ради закрити засідання.

Відтак наміри Кабміну призначити двох віце–прем’єр–міністрів (Михайла Згуровського і Юрія Любоненка), міністрів фінансів — Федора Ярошенка, транспорту — Таріела Васадзе, юстиції — Віктора Шемчука (а перед тим — звільнити з цієї посади Миколу Оніщука) та голів Антимонопольного комітету і Держтелерадіо залишилися не реалізованими. Віктор Полтавець, який, за словами Прем’єрки, попросив звільнити його з посади міністра вугільної промисловості за станом здоров’я, також поки що змушений попрацювати.

 

НІ ТУДИ НІ СЮДИ

«Було запропоновано три варіанти розв’язання конфлікту: поставити на голосування всі кадрові пропозиції, які є в парламенті, голосувати їх усі «пакетом» або розглянути тільки урядові вакансії. І на жодну з них Партія регіонів не погодилася, вимагаючи, аби їм забезпечили те кадрове голосування, якого вони хочуть (тобто відставку Луценка й Вакарчука. — Авт.). Це — не компроміс», — так прокоментував учорашній «клінч» Голова ВР Володимир Литвин. Він нагадав, що депутати можуть знову зібрати 150 підписів, аби провести позачергове засідання, скажімо, у п’ятницю.