НОВИНИ ПЛЮС

02.07.2009

Дуже несподіваний конкурент

Монополію на постачання російського газу в Україну зруйновано: з травня компанія «Промгаз України» поставила до України 13,5 мільйона кубів російського природного газу, а в червні ще 13 мільйонів. Власник компанії, народний депутат Руслан Богдан (БЮТ) розказує, що газ видобувають на Марковському родовищі, яке розташоване в Ростовській області РФ, але власник родовища — українська сторона.

З одного боку, альтернативний імпортер палива — плюс для споживачів. З другого, це пряме порушення закону — і українського, і російського — про монополію на експорт природного газу: на цьому ринку працюють тільки «Газпром» та «Нафтогаз України». Експерти зазначають, що альтернативне постачання газу сталося, швидше за все, через недогляд. Але доволі дивний.

Плюс п’ять гривень

З 1 липня в Україні зріс розмір мінімальної зарплати. Це вже третє поетапне збільшення з початку року: у січні — до 605 гривень, у квітні докинули ще 20 гривень, а з цього місяця — ще п’ять. То ж нині «мінімалка» становить 630 гривень. Після ще двох підвищень до кінця року ця сума становитиме 669 гривень.

Держкомстат вважає, що номінальні доходи українців у першому кварталі цього року зросли на майже дев’ять відсотків. Загалом за перший квартал 2009 року дохід одного українця збільшився на п’ять відсотків і становить трохи більше трьох тисяч гривень.

Запасайтесь сидром та ігристим

В Україні вкотре підвищено акциз на алкоголь. Цього разу зростання торкнулося ігристих й газованих вин: збір збільшився з 1,6 до 2,5 гривні за літр. На чверть — до 34 гривень — подорожчав також акциз на низку менш популярних напоїв (сидр, перрі (грушевий напій), медовий напій), що перебродили, і суміші з них. Наступне подорожчання заплановано на 1 листопада 2009 року: цього разу наполовину збільшать ставки на важкі дистиляти.

Розшукуються «сірі» мобілки

Відучора заборонено реалізацію неідентифікованих мобільних телефонів. Тож, якщо коди ІМЕІ «мобілки» відсутній в узагальненій базі даних, вона офіційно поза законом. Уже за місяць оператори зв’язку підключатимуть телефони тільки тих абонентів, які матимуть необхідні коди. Якщо ж хтось придбає «неправильний» телефон, то при спробі підключення йому прийде смс із попередженням про відімкнення телефону уже за три місяці. За цей час абонент мусить подати до держпідприємства необхідні документи й внести свій апарат у базу даних.