Справа Російських, діло — прокурорське

25.06.2009
Справа Російських, діло — прокурорське

Коли у справу втручаються прокурори, немає гарантії, що вже завтра ви не станете «бомжем». (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Придбати житло у столиці може далеко не кожен українець. І хоча за умов фінансової кризи вартість квадратного метра впала, навіть найнижча ціна — трохи більше тисячі доларів за «квадрат» — не по кишені багатьом мешканцям столиці. 36–річна Олена Гречка, яка виховує трьох неповнолітніх дітей з вадами здоров’я, разом зі своєю матір’ю придбали квартиру по вулиці Тростянецькій у Дарницькому районі столиці ще дев’ять років тому. Та попри те, що договір був засвідчений нотаріально, а підшуковувати житло родині допомагали брокери (і взяли за свої послуги досить непоганий відсоток від загальної суми угоди), нині жінка з дня на день може опинитися просто неба без копійки в кишені. Придбати нове житло — нереально. Адже на руках жінки — троє діток: одна з дівчаток — інвалід другої групи, питання про присвоєння групи другій донечці зараз майже вирішене. Найстарший, 15–річний, син Максим має серйозну хворобу легенів. Ось із такою родиною вже майже десять років поспіль і воює наша Феміда.

 

Незчулися — як уже «бомжі»

Проблеми з придбаним житлом почалися вже наступного року після оформлення покупки. Угода, до речі, відбувалася так, що ніхто б і не запідозрив чиїхось лихих намірів, надто вже мати трьох дітей, яка є віруючою жінкою, а отже, звикла довіряти людям. «Приватний нотаріус Київського нотаріального округу Ольга Місюра запропонувала тоді переоформити довіреність житла родини Російських на матір майбутнього покупця Олени Гречки — Тамару Денисенко. А 23 червня 2000 року був укладений договір купівлі–продажу, внаслідок якого пані Гречка стала власником житла, а Російські отримали гроші, на які придбали собі помешкання у Кагарлику», — розповів «УМ» адвокат багатодітної матері Ігор Чертков. Однак коли вже родина заселилася у щойно придбане житло, угодою раптом зацікавилися правоохоронці.

Усе нібито почалося з того, що одного з брокерів столичного ринку нерухомості знайшли вбитим. Відтак міліціонери взялися перевіряти всі договори, укладені в період убивства. Однак, веде далі Ігор Всеволодович, попри те, що інформація про причетність покійного брокера до угоди багатодітної матері не підтвердилася, дехто не захотів залишити у спокої родину, котра й так ледве кінці з кінцями зводить. «До суду звернувся заступник прокурора Дарницького району Володимир Гаврюшенко, який просить Феміду зняти з реєстрації житло, куплене Оленою Гречкою. Втім заступник прокурора, згідно зі статтею 45 Цивільно–процесуального кодексу України, не має права звертатися до суду з такими заявами. Це може зробити лише прокурор!» — каже адвокат.

Відтак стає зрозумілим, що, не маючи на це повноважень, співробітник державного органу України, якому, згідно з Конституцією, відведена роль спостерігача за дотриманням законності, фактично виступив суб’єктом судового процесу. Судова тяганина, яка тривала не один рік, завершилася 2 квітня минулого року вироком Апеляційного суду столиці. Останній скасував раніше ухвалене рішення Дарницького райсуду на користь Олени Гречки, а отже, визнав договір купівлі–продажу квартири незаконним. Неймовірно, але Феміда пристала на вимогу прокуратури і зобов’язала повернути Російським житло, цим самим порушивши не лише права матері трьох дітей, а й самих неповнолітніх членів родини, яким право власності гарантують статті 41 та 47 Основного закону нашої держави. Більше того, не дотримуючись вітчизняного законодавства, колегія суддів Апеляційного суду міста Києва під головуванням Валентини Ратникової пішла на грубе порушення Міжнародної конвенції «Про захист прав дитини». Адже зняття з реєстрації родини означає викинути трьох неповнолітніх дітей із вадами здоров’я на вулицю. Самій Олені Гречці це загрожує... позбавленням материнських прав! Оскільки, опинившись на вулиці, вона не зможе повноцінно виконувати свої материнські обов’язки.

А винних ніхто і не шукав

Офіційно підставою для вилучення житла стала психічна непридатність приймати рішення представником сімейства Російських, чий підпис красується в документах. Не забарився з’явитися на світ і акт амбулаторної судово–медичної експертизи, яка нібито підтвердила діагноз. Що насправді відбулося, сама Олена Гречка не розуміє і донині. «У нас родина з п’ятьох осіб, троє з них — неповнолітні діти. Коли ми вдалися до послуг приватного нотаріуса Ольги Місюри, я й подумати не могла, що за цим криється щось недобре, — бідкається нині жінка. — Ми вже зверталися і до київського мера Леоніда Черновецького з проханням, якщо не захистити нас, то хоча допомогти б із житлом. Адже нас виселяють, а гроші, які ми заплатили, ніхто повертати не збирається! Ми вже втомилися від постійного тиску і неспроможності знайти правди навіть у судах».

Ігор Чертков звертає увагу: якщо Російські не могли з якихось причин ухвалювати рішення про продаж помешкання, то встановити їхній психічний стан було обов’язком саме приватного нотаріуса, а не добросовісного покупця. Утім, справедливо зауважує адвокат, ані брокерів, які запропонували родині Гречки саме це житло, ані приватного нотаріуса навіть ніхто не допитав. Натомість порушили справу проти покупця, який і так постраждав внаслідок оборудки! «У матеріалах справи є незаперечні докази того, що Олена Гречка віддала гроші Російським. Це підтвердили й вони, пояснивши, що витратили ці кошти на придбання житла у Кагарлику. Але під час слідства чомусь ніхто навіть не згадав, що угоду було підписано з подачі брокерів Галини Довгої та Валентини Смалькової, які шукали клієнта на квартиру Російських. Нотаріально ж завіряла, а отже, мала простежити за дотриманням законності, саме нотаріус Місюра», — обурюється Ігор Всеволодович.

Окрім того, згідно із Законом України «Про нотаріат», посвідчення дієздатності обох сторін (продавця і покупця), що є безпосереднім обов’язком людини, яка завіряла документи, має бути забезпечене страховим полісом. Саме він нині міг би поставити крапку в цій історії навіть у випадку небажання прокуратури поцікавитися, чому Ольга Місюра не знала (чи вдавала, що не знає. — Авт.) про психічні розлади у свого клієнта. Однак навіть компенсацію за нотаріальну помилку родина Олени Гречки чомусь отримати не може.

Неілюзія страху

Сьогодні в Дарницькому районному суді столиці відбудеться засідання за позовом усе того ж першого заступника прокурора Володимира Гаврюшенка, який пішов ще далі і тепер просить Дарницький суд виселити і зняти з обліку родину Гречки (у поперед­ньому рішенні про виселення не йшлося. Суд зобов’язав лише передати житло колишньому власнику. — Авт.) Тож наразі багатодітна родина пакує речі. Попри те що правоохоронці не допитали брокерів і нотаріуса, не виключено, Феміда знову не зважить на необхідність їхніх свідчень.

Звісно, значно простіше звинуватити матір трьох дітей, яку й захистити, за великим рахунком, нікому. Тим паче, якщо позивається з незрозумілих причин за скандальне житло перший заступник прокурора Дарницького району. «УМ» зв’язалася телефоном з Володимиром Олександровичем і попросила викласти свою позицію у справі родини Гречки. Утім, на наше здивування, співробітник прокуратури повідомив, що «не знає, про що йдеться».

У столиці відомі випадки, коли зацікавлені люди видурювали в киян житло, потім перепродували його іншим власникам, а далі за допомогою судів намагалися «кинути» і нових господарів. «Насправді, є достатньо підстав стверджувати, що в 2000 році існувало організоване злочинне угруповання, метою якого було отримання грошей від осіб, котрі погоджувалися бути сторонами цивільно–правових угод. У цю групу, вважаю, і входили Ольга Місюра, а також Галина Довга та Світлана Смалькова. Тобто нині фактично продовжується злочинний процес, розпочатий нотаріусом та брокерами, а до вказаних подій причетний і державний орган в особі пана Гаврюшенка, який своїми діями дискредитує усю правоохоронну систему України», — додає Ігор Чертков.

Наскільки таке твердження відповідає дійсності, з’ясувати прерогатива правоохоронних органів. А поки це станеться (і якщо станеться взагалі. — Авт.), Олена Гречка зі сльозами і вірою в Господа сподівається на диво.

...Нещодавно на екрани вийшов фільм «Ілюзія страху» за твором віце–прем’єр–міністра Олександра Турчинова. Епізодичні ролі в ньому зіграли семирічна Ліля та п’ятирічна Вероніка Гречки. Звернення родини до самого пана Турчинова так і залишилось непочутим. Для матері ж дівчаток страх втратити житло, а затим і дітей виявився зовсім не ілюзією, а жахливою реальністю. Бо хто заступиться за багатодітну жінку, особливо, якщо вона стала на дорозі «людей у погонах»?

 

ВІД РЕДАКЦІЇ:

«УМ» просить вважати вищевикладене інформаційним запитом до прокурора міста Києва Євгена Блажівського.