НОВИНИ ПЛЮС

18.06.2009

Наслідки заворушень в Ірані

Іранський опозиціонер Мір–Хосейн Мусаві, який програв на президентських виборах, але відмовився визнавати результати голосування, запропонував оголосити сьогоднішній день, 18 червня, днем трауру за своїми прихильниками, що загинули внаслідок масових заворушень у Тегерані. Мусаві не уточнив, скільки саме його прихильників загинуло під час масових заворушень. Нагадаємо, офіційні іранські ЗМІ повідомляли про сім жертв розстрілів. Заворушення відбуваються не лише у столиці, а й у інших містах країни — Мешхеді, Ісфахані, Ширазі. Там не згодних із перемогою чинного президента Ахмадінеджада також розганяла поліція. Крім того, влада оголосила про арешт­ 26 підбурювачів до повстань, інформує AFP.

У Тегерані іноземним журналістам офіційно заборонили висвітлювати мітинги та акції протесту, не санкціоновані владою. Багатьох представників зарубіжних ЗМІ висилають із країни.

Росія відмовилася від українсько–грузинської «Довіри»

Чорноморський флот Росії не братиме участі в українських навчаннях «Довіра–2009», повідомляє РІА «Новості» з посиланням на заступника міністра оборони РФ Володимира Поповкіна. Причина – участь Грузії, з якою в росіян минулого року був воєнний конфлікт.

Очікується, що військово–морські маневри пройдуть в акваторії Чорного моря у вересні. Міноборони України запрошує долучитися до навчань ВМС причорноморських країн — Росії, Грузії, Болгарії, Румунії та Туреччини.

Іспанські винищувачі «воюють» самі з собою

Два винищувачі–бомбардувальники іспанських ВПС — F–18 Hornet — зіткнулися позавчора над морем за 60 миль на південний схід від острова Гран Канарія (Канарські острови). Обидва пілоти залишилися живі — вони встигли катапультуватися. Інцидент стався на висоті 10 тисяч метрів, передає РІА «Новості».

Це вже друге зіткнення іспанських винищувачів з початку року. У першому НП троє військових льотчиків загинули.

50–та жертва авіакатастрофи

Пошукові загони позавчора виявили в Атлантиці тіло ще однієї жертви катастрофи аеробуса А330 «Ер Франс». Таким чином, кількість виявлених трупів із французького літака зросла до 50. Очікується, що пошукові роботи неподалік берегів Бразилії триватимуть до 19 червня, але ці терміни може бути продовжено залежно від погодних умов і морських течій у районі пошуків, зазначив представник бразильських ВПС. Загалом на борту лайнера було 228 осіб.

Перший контакт лідерів Індії й Пакистану після теракту

Лідери Індії та Пакистану провели перші переговори з моменту нападу пакистанських бойовиків на індійське місто Мумбаї в листопаді минулого року. Зустріч прем’єр–міністра Індії Манмохана Сінгха і пакистанського президента Асіфа Алі Зардарі відбулася позавчора в кулуарах саміту Шанхайської організації співпраці у Єкатеринбурзі, повідомляє Бі–Бі–Сі. За словами Сінгха, він не міг не сказати президентові Зардарі, що пакистанська територія не повинна використовуватися для підготовки терактів проти Індії. МЗС Пакистану описав зустріч як «позитивну подію», і надалі контакти поновляться на рівні міністерств закордонних справ.

Нагадаємо, в тих терактах загинуло більше 170 осіб, включаючи дев’ятьох бойовиків; сотні людей отримали поранення.

Шатл на припоні

НАСА вже вдруге перенесла старт шатла «Індевор», і знову — через витікання водню з паливного бака. Це означає, що «човник» доставить на Міжнародну космічну станцію ремонтне устаткування і сімох астронавтів не раніше липня.

Аварія на шахті в Індонезії

Унаслідок вибуху метану на шахті на заході індонезійського острова Суматра загинуло щонайменше 27 людей, ще 13 гірників вважають зниклими безвісти.

Дослідження вірусу «свинячого» грипу

Бразильські вчені виявили нову форму грипу A/H1N1. Факт мутації вірусу вдалося встановити дослідникам з Інституту Адольфо Лутца, що діє при секретаріаті з питань охорони здоров’я штату Сан–Паулу, передає ІТАР–ТАКС. Це важливе відкриття дозволяє стежити за розвитком вірусу, допомагає створити вакцину й оцінити ефективність препаратів. Бразильські лікарі спромоглися встановити мутацію протеїну гемаглютинін — поверхневого білка вірусу грипу, що забезпечує здатність вірусу приєднуватися до клітини–господаря. Нова форма грипу отримала назву A/Sao Paulo/H1N1.

Наразі у Бразилії виявлено 74 підтверджені випадки «свинячого» грипу. У світі станом на 15 червня, за даними ВООЗ, налічують майже 36 тис. випадків захворювання в 76 країнах; 163 людини померли.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>