На реформаторі шапка горить

17.06.2009

Блок Юлії Тимошенко почав кампанію з роз’яснення причин провалу створення «широкої коаліції». У регіональні штаби «тимошенківців» було розіслано вказівки для проведення тематичних прес–конференцій і заяв. Як пише газета «Коммєрсант–Україна», керівники і депутати, закріплені за виборчими округами, мають провести протягом тижня прес–конференції і висловити на них позицію БЮТ.

Автори рекомендацій відзначають, що причиною політичної кризи нібито є діюча Конституція. А Партія регіонів, зірвавши переговори, втягує державу в ще більшу кризу. БЮТівцям радять сповістити, що саме ПР висунула як головну вимогу обрання Президента в парламенті, «оскільки це означало автоматичне обрання її лідера главою держави». Лідеру Партії регіонів у «темниках» від штабу БЮТ відводиться окремий пасаж: «Янукович продемонстрував своє справжнє обличчя: слабкого політика, який коливається до останнього, перебуває під впливом своїх консультантів, нездатний мислити глобально».

Натомість Юлія Тимошенко в черговому телеінтерв’ю і собі взялася вибудовувати алібі: буцімто пункт про обрання Президента в парламенті було внесено до проекту навмисно — «щоб ніколи ця Конституція не народилася». «Цю Конституцію розкидали по сайтах, поставили туди пункт про ЗМІ, який не сподобався журналістам, поставили пункт про обрання Президента в парламенті — і підняли істерику на всю країну, поставили пункт про пролонгацію парламентських повноважень», — не червоніючи, пояснює Тимошенко.

«Регіонали» теж виправдовуються. Віце–спікер Олександр Лавринович заявив, що проект Конституції, оприлюднений у ЗМІ, не був остаточним. Що ж до заяв БЮТівців, ніби якраз Партія регіонів була лобістом ідеї про пролонгацію повноважень ВР, то Лавринович відповів: «Я б не рекомендував Юлії Володимирівні від чогось відхрещуватися чи щось привласнювати, особливо якщо насправді відбувалося навпаки. Якщо так буде й надалі, я думаю, ви станете свідками того, що буде оприлюднено речі, які швидко протверезять наших опонентів».

 

ПРОКОЛИ

Юлія Тимошенко вважає, що ролик «Пропало все!», у якому вона дуже нервувала перед записом телезвернення, було показано на телебаченні через «неадекватну журналістську етику». В ефірі каналу ICTV Прем’єр–міністр розповіла, ніби завжди виголошує промови без суфлерів, але того разу погодилася з пропозицією радників, аби скористатися «біжучим рядком». «Я упиралася, а потім думаю: добре, порадили — то зроблю. І що ви думаєте? В той самий момент, коли увімкнули всі камери, коли почала йти пряма трансляція я глянула на суфлер, а там все пропало. Ні тексту, ніяких повідомлень — пустий екран...»

Водночас Тимошенко нічого не сказала про долю журналіста, який втратив роботу через те, що пустив в ефір новин сюжет про запис того звернення.