Морозиво — ням–ням?

21.05.2009

Тривожні симптоми з’явились у бідолах після того, як вони одного спекотного дня вирішили поласувати морозивом у харківській кав’ярні парку Шевченка. Пригадують, морозиво було дещо розтале. Уже через кілька годин людям довелося викликати «швидку». Як наслідок, вісьмох осіб госпіталізували до обласної інфекційної лікарні з діагнозом сальмонельоз, ще троє лікуються вдома. Завідувачка кав’ярні з небезпечним морозивом категорично заперечує погану якість своєї продукції, називаючи всю історію з отруєнням «антипіаром». Проте сьогодні кафе не працює. В обласній санепідемстанції з висновками не поспішають — триває епідрозслідування. Постраждалі ж переконані — отруїлись саме морозивом. І невідомо, коли знову зважаться ним поласувати.

Зареклась більше ніколи не купувати морозива львівська студентка Наталя. У понеділок дівчина з’їла улюблений пломбір і в результаті за кілька годин злягла вдома з отруєнням. «Паморочилося, нудило..., — розповіла «УМ» дівчина. — Це точно після морозива! Моя бабуся також його з’їла, і їй було зле. У Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні таких пацієнтів поки що немає, але лікарі вже готуються до «відкриття сезону». «У літній період зростає кількість хворих з інфекційно–токсичним отруєнням морозивом», — коментує «УМ» головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко. За його словами, найбільше через небезпечні продукти потерпають діти раннього та шкілького віку, а також люди поважного віку, — їм важче боротися з інфекцією.

Фахівці пояснюють — морозиво стає небезпечним насамперед через неправильне зберігання: його заморожують, розморожують, знову кладуть до холодильника, оглядають покупці... Інколи морозиво продають просто в картонних коробках. За таких умов у продукті утворюються шкідливі мікроорганізми та бактерії, зокрема стафілококи та сальмонели. «Отруєння гостро проявляється вже через кілька годин, — розповідає Сергій Федоренко. — Температура підвищується до 38–39 градусів, з’являється нудота, біль у животі, згодом блювота, пронос... Бувають і випадки непритомності, зневоднення та інфекційно–токсичного шоку». Українцям, які не хочуть опинитись на лікарняному ліжку, медики переконливо радять перевіряти дату виготовлення морозива та термін його зберігання. Також важливим є вигляд морозива: якщо воно підтале — краще не ризикувати, адже наслідки можуть бути плачевними.