НОВИНИ ПЛЮС

21.05.2009

Молдові не вдалося обрати президента

Учора в парламенті Молдови відбулася перша невдала спроба обрати нового президента країни. Діючий президент–комуніст Володимир Воронін відбув два президентські терміни і не може претендувати на третій. Він уже знайшов «запасний аеродром», — зайняв посаду голови парламенту. Депутати–комуністи мають 60 зі 101 парламентського мандату, а для обрання президента потрібен 61 голос.

Комуністи висунули кандидатом у президенти в. о. голови уряду Зінаїду Гречану, а потім, для надання виборам вигляду демократичності (опозиція відразу після виборів заявила, що не братиме участі у голосуванні), ще одного комуніста — лікаря–нейрохірурга Станіслава Гроппу.

Учора кандидати виклали свої програми, а потім відбулося таємне голосування. Результат: Гречана — 60 голосів «за», Гроппа — жодного голосу. Опозиція наразі вистояла. Відтак парламент прийняв рішення, що наступні вибори президента відбудуться 28 травня.

Саміт ЄС—Китай

Учора в Празі глава уряду Китаю Вень Цзябао зустрівся з лідерами Європейського Союзу. Саміт ЄС–Китай мав відбутися ще півроку тому в Парижі. Але тоді Пекін влаштував дипломатичний скандал з приводу зустрічі президента Франції Ніколя Саркозі з духовним лідером тибетців Далай Ламою, і саміт було зірвано. На думку політаналітиків, зустріч у Празі є спробою примирення ЄС та Пекіна. Її центральна тема — зміцнення партнерства у вирішенні проблем світової економіки, політики, екології та в галузі безпеки. Пекін, зі свого боку, висунув до ЄС вимогу визнати Китай країною з ринковою економікою. За результатами саміту підписано пакет документів про співробітництво, зокрема про створення в Пекіні центру підтримки середнього та малого бізнесу ЄС, а також про відкриття в китайській столиці структури зі співробітництва в галузі чистої енергії.

Хабарник Берлусконі

Колишній британський адвокат Девід Міллс, якого в лютому цього року суд визнав винним у корупції та отриманні хабара від Сильвіо Берлусконі й засудив до 4,5 року ув’язнення, був спійманий ще й на лжесвідченні. Як повідомили італійські ЗМІ, це загрожує черговим політичним скандалом навколо прем’єр–міністра Італії. За версією обвинувачення, Берлусконі дав Міллсу хабар у розмірі 600 тис. доларів, щоб той приховав перед судом факти про незаконну діяльність у 1997—98 роках групи Берлусконі «Фінінвест», яка відмивала гроші через офшорні зони. Щодо самого Берлусконі, то справу було закрито восени минулого року внаслідок прийняття парламентом Італії закону про імунітет від судового переслідування чотирьох найвищих керівників держави.

Американська допомога Пакистану

Держсекретар США Хілларі Клінтон повідомила, що Вашингтон надасть Пакистану допомогу в розмірі 110 млн. доларів на гуманітарні цілі. Кошти мають потрапити до тих майже двох мільйонів біженців, які змушені були залишити свої домівки в долині Сват унаслідок боїв між урядовими військами та талібами, котрі близько двох років тримають контроль над долиною. В операції проти приблизно п’яти тисяч талібських бойовиків задіяні 15 тисяч урядових військ. За три тижні, відколи триває операція, загинули приблизно тисячу талібів та 50 урядових вояків. Біженці кочують, утворюючи цілі наметові міста, де бракує води, харчів і медикаментів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>