НОВИНИ ПЛЮС

15.05.2009

РБ ООН помітила війну в Шрі–Ланці

Рада Безпеки ООН на своєму засіданні вперше висловила серйозну стурбованість у зв’язку з поглибленням гуманітарної кризи в Шрі–Ланці та закликала сторони конфлікту вжити термінових заходів для захисту мирного населення. На півночі острова у зоні боїв між урядовими військами і тамільськими повстанцями перебувають 50 тисяч цивільних осіб. Ще 160 тисяч змушені були залишити свої домівки та стали біженцями.

Суд над екс–президентом Ізраїлю

Учора в суді Тель–Авіва розпочався процес над колишнім президентом Ізраїлю Моше Кацавом, якого звинувачують у зґвал­туванні та інших сексуальних злочинах щодо своїх співробітниць. 63–річний політик, який очолював єврейську державу в 2000—2007 роках, заявив журналістам перед початком процесу, що розпочинає «довгу і важку боротьбу» за очищення свого доброго імені. Якщо суд визнає його вину, Кацав може потрапити до в’язниці на 16 років.

Бірманська опозиціонерка під судом

Бірманська поліція вчора перевезла лідерку місцевої демократичної опозиції Аун Сан Су Чи з її будинку, де вона тривалий час перебувала під арештом, до в’язниці. Найближчим часом жінка постане перед судом і може бути засуджена до п’яти років ув’язнення. Влада Бірми затримала 6 травня американця, що переплив озеро Інья, на березі якого розташований будинок лідерки опозиції. Чоловік провів у будинку 63–річної Аун Сан Су Чи два чи три дні. Отож головну опозиціонерку країни звинувачено в порушенні режиму домашнього арешту.

Аун Сан Су Чи, лауреат Нобелівської премії миру за 1991 рік, 13 із 19 останніх років провела у в’язницях, а решту — під домашнім арештом. Останній шестирічний термін домашнього арешту спливав 27 травня, тому влада вигадала новий процес.

Обама проти демонстрації тортур

Президент США Барак Обама виступив проти публікації фотографій, на яких зазнято жорстокі тортури та знущання американських військовослужбовців над іракськими в’язнями сумнозвісної в’язниці «Абу–Грейб». Заява прозвучала у зв’язку з початком дебатів у комісії Сенату США, які покликані встановити законність застосування тортур до осіб, яких підозрюють у тероризмі. Раніше Федеральний окружний суд зобов’язав Пентагон оприлюднити 44 фотографії тортур до 28 травня цього року. Президент Обама виступив проти публікації і доручив юристам своєї адміністрації опротестувати рішення суду. Правозахисні організації відразу ж звинуватили президента в порушенні власних обіцянок дотримуватися відкритості та прозорості стосовно іракських справ.

Секретні матеріали Роксани Сабері

Американська журналістка іран­ського походження Роксана Сабері на момент арешту мала при собі таємний звіт уряду Ірану щодо війни в Іраку, визнав адвокат журналістки Салех Нікбахт. Тобто звинувачення іранського суду, що вона під виглядом журналістки збирала інформацію для розвідки США, мають певні підстави.

Нагадаємо, що минулого місяця суд в Ірані виніс вердикт — вісім років ув’язнення. Після дипломатичного втручання США іранський суд переглянув справу і днями змінив вердикт на два роки умовного покарання. Іранська влада дозволила Роксані Сабері наступного тижня залишити країну.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>