Володимир Сорока: У дзюдо має бути гармонія, бо самою технікою грубу силу не здолаєш

15.05.2009
Володимир Сорока: У дзюдо має бути гармонія, бо самою технікою грубу силу не здолаєш

Володимир Сорока (праворуч) у вирішальній сутичці за титул чемпіона Європи переміг голландця Декса Елмонта всього за 47 секунд. (з сайту Європейської федерації дзюдо.)

Стиль дзюдо зародився у 1882 році в Японії разом із появою нової школи в храмі Ейседзі. Його засновник Дзігоро Кано навряд чи претендував на «винайдення велосипеда», хіба прагнув адаптувати деякі старовинні принципи дзю–дзюцу до умов сучасності, додавши техніці нового сенсу. «Дзю» означає «м’який, скромний», «до» — «шлях», «точку зору» або «склад розуму». Сьогодні дзюдо вже далеко не храмове мистецтво чи філософія життя, а самобутній вид спорту з усіма його законами. Втім, для давніх бойових традицій це єдиний спосіб не загубитися в історії.
Україна в цьому виді не пасе задніх — має своїх самобутніх борців, призерів і переможців найпрестижніших змагань. З одним із них — киянином Володимиром Сорокою, який нещодавно привіз із Тбілісі золоту медаль чемпіона Європи, — кореспондент «УМ» розмовляє про секрети перемог та особливості філософії дзюдоїста.

«Набрав вагу — отримав результат»

— Володимире, історично дзюдо не є слов’янською технікою боротьби. Як наші спортсмени долають цю невідповідність?

— Важко сказати, в чому тут «секрет». Але українські дзюдоїсти виступають у всіх вагових категоріях. У нас дуже непогана школа, ми показуємо цілком конкурентноспроможну боротьбу, котра проявляється на «килимі», і наш результат є очевидним.

— І мандражу перед чемпіонатом Європи ви, як дебютант, не відчували?..

— Ні, жодного страху не було, хоча я вперше виступав на змаганнях такого рівня. Адже перед цим у мене були численні турніри, був молодіжний чемпіонат Європи (до 23 років), Кубок світу... Вважаю, все йде так, як має йти.

— З якими відчуттями виходите на татамі, вже маючи в активі звання чемпіона Європи?

— Ну, європейська першість відбулася зовсім недавно — наприкінці квітня, тож поки із титулом чемпіона мені ще не доводилося виходити на змагання. Це ще попереду. А відчуття перемоги передати неможливо... Для наступних успіхів потрібно й далі тренуватися, і все буде гаразд.

— Чи доводиться від чогось відмовлятися заради тренувань? Скажімо, від якихось продуктів?

— Ні, тепер жодних дієт я не дотримуюсь. Після того як змінив вагову категорію, в цьому відпала потреба, так що тепер їм і п’ю все, що забажаю.

— Тренування забирають чималу частину життя. Як вам удається розподіляти свій час?

— Тренування у мене вранці та ввечері. Між ними я намагаюся приділити час дитині (синові Тимуру скоро виповниться три рочки), погуляти з малим, удень вкласти спати. Тобто насправді я більше сконцентрований на родині, ніж на чомусь іншому.

У тренувальних навантаженнях є спади, є підйоми — усе це розраховано тренером. Без нього — ніяк і нікуди, йому я неймовірно вдячний за чемпіонат Європи. Із того, що залежало від мене, я в Грузії зробив усе, що міг. Тренер мені в цьому дуже допоміг, підготував мене, правильно побудував графік тренувань і багато чого іншого.

«Усі прагнуть бути першими»

— Володимире, як ви прийшли до такого виду спорту, як дзюдо?

— Інтерес до бойових мистецтв прищепив мені старший брат; він раніше за мене почав займатися самбо. Я також спробував піти його шляхом, але з часом перейшов у дзюдо.

— А чим дзюдо привабливіше порівняно з самбо?

— Ну, насамперед, самбо на сьогодні не є олімпійським видом спорту, і це відіграє важливу роль. А дзюдоїсти можуть перемагати на олімпіадах. І взагалі, вважаю цей вид боротьби дуже перспективним, а тому й цікавішим для мене.

— Тобто ви з самого початку розглядали дзюдо саме як спорт, а не як давнє японське бойове мистецтво?

— Для будь–якого хлопця, спортсмена дзюдо є таким видом, у якому потрібно перевіряти свої навички, а це можна зробити лише на змаганнях. Цілком природно, що всі прагнуть бути першими, — для того й існують спортивні турніри. Це спосіб показати свою майстерність, показати, чого ти досяг на тренуваннях. Я особисто почав робити це ще з шести років.

— Якщо у вас настільки розвинений дух змагальності, то, мабуть, ви боляче сприймаєте поразки?

— Ну, як вам сказати... Без поразок не буває перемог! До програшів необхідно ставитися із розумінням. З певного погляду, поразки — це також дуже добре, це стимул, це поштовх до наступних змагань, а отже, й до успіху. Скажімо, перед чемпіонатом Європи в нас були змагання у Польщі, і звідти я повернувся ні з чим. Можливо, саме те, що в Польщі я програв, підштовхнуло мене до перемоги в Грузії на континентальній першості.

«Сила дзюдоїста — в гармонії»

— Який фактор ви вважаєте домінуючим на татамі? Сила, техніка, бойовий дух?..

— Ви знаєте, у цьому виді спорту мають бути збалансовані всі якості в рівній мірі. Однаково важливими є і навички, і техніка, і розум, і сила — дзюдоїст має зібрати все це в єдине ціле. Тільки тоді можливий потрібний результат.

— Серед представників деяких східних бойових мистецтв поширена думка, що навіть значна фізична сила не може протистояти високій техніці. Що ви скажете з цього приводу?

— Якщо в тебе буде хороша техніка, а супротивник буде набагато сильнішим фізично, то, я вважаю, із самою технікою в такій ситуації нічого не досягнеш. Усе має бути гармонійним — і вміння, і міць.

«Хамів треба ставити на місце»

— Чи вважаєте ви, що спортсмен має проявляти свої бойові навички лише на татамі?

— Вважаю, хамів треба ставити на місце. Але ми намагаємося таких ситуацій уникати.

Загалом траплялися ситуації, коли треба було постояти за себе. Але все обходилося досить–таки мирно, без бійок.

— За філософією майстрів східних бойових мистецтв, на істинного майстра просто ніхто не наважиться підняти руку...

— Та ні, люди в нас усякі є. Випадки бувають різні — і на дорозі, і в суспільстві... У нас ніхто не може бути від чогось застрахованим, незалежно від рівня майстерності.

— Ще кажуть, боєць має зберігати абсолютний спокій за будь–яких обставин...

— Чому ж? Коли, скажімо, перемагаєш у поєдинку — після цього виплескується чималий потік емоцій. А коли перемагаєш дійсно сильного супротивника, та ще й у фіналі, — емоції вирують через край!

«Боротьба з жінкою — справа специфічна»

— А які маєте найяскравіші спогади з історії ваших поєдинків?

— Це, безумовно, мої перші змагання! Був тоді зовсім юний, переміг на чемпіонаті міста, і це неймовірне відчуття я намагаюсь підтримувати в собі завжди.

— Кого вважаєте своїм кумиром у дзюдо?

— Я з цікавістю слідкую за всіма провідними спортсменами своєї вагової категорії. Коли дивишся на олімпійських чемпіонів і призерів, на людей, котрі досягли максимального результату в житті, хочеться рівнятися саме на них, прагнути досягти більшого. Тоді виникає бажання вийти на свій власний пік і показати не гірший результат.

— Чи є у вас суперник мрії?

— (Після паузи.) Усі суперники по–своєму складні, і з усіма хотілося б поборотися. От незабаром вирушаю на турнір в Москву. Дуже хотілося би попрацювати з кимсь із корейців чи японців.

— А жінка в дзюдо може бути достойним суперником для чоловіка, на вашу думку?

— Ви знаєте, на змаганнях я з жінками не боровся, тому не наважуюсь сказати.

— А тренуватися — доводилось?

— Так, бувало. Звичайно, є різниця в техніці жіночій і чоловічій, і в якості бою, в кидках. Багато специфічних моментів (посміхається).

— У яких країнах доводилося змагатися і де сподобалося найбільше?

— Ми боролися в багатьох країнах. У Польщу, зокрема, багато разів приїздили, а в Грузію я завітав утретє. Кожна з країн цікава по–своєму, із кожної в тобі відкладається якась часточка краси. Коли десь побував уже кілька разів, там усе стає знайомим і близьким.

Дуже хотілося би побувати в Голландії, де ще досі не був. Точний графік ще не затверджений, але маю поїхати туди на чемпіонат світу (відбудеться в Роттердамі наприкінці серпня. — Ред.). Однак, перед чемпіонатом будуть інші старти, тому загадувати наперед не можна.

— Окрім дзюдо, які ще види спорту викликають у вас інтерес?

— Ми стежимо за футболом і самі в нього граємо. Також слідкуємо за українським авторалі — своєрідний вид спорту, подобається.

ДОСЬЄ «УМ»

Володимир Сорока

Майстер спорту міжнародного класу з дзюдо (категорія — до 73 кг)

Народився 25 грудня 1982 р. у Києві.

Чемпіон Європи 2009 р., срібний призер Кубка світу 2008 р.

Найкращий спортсмен України

в січні 2009 р.

Навчається на 5–му курсі Національного університету фізичного виховання і спорту.

Тренери — Анатолій Калинський і Віталій Дуброва.

Зріст — 172 см, вага — 74 кг.

Одружений, виховує сина.