З фінкою — в Європу

14.05.2009
З фінкою — в Європу

Віктор Ющенко вітає фінську лідерку на банковій. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

«Україна — велика європейська держава, яка має всі можливості інтегруватися до Європи... І Фінляндія готова допомогти вам пройти цей шлях», — заявила президент Фінляндії Тар’я Галонен, яка вчора прибула з офіційним візитом до Києва. Пані Галонен назвала ініціативу ЄС «Східне партнерство» «першим кроком інтеграції України в європейські структури». Щоб згладити двозначність цієї фрази (начебто до «Східного партнерства» ніяких євроінтеграційних кроків і не було!), Президент України Віктор Ющенко щиро подякував фінській гості за «посильну допомогу», яку надає її країна на нашому тернистому шляху до ЄС.

Нагадаємо, що підготовка Угоди про асоціацію з Євросоюзом, переговори щодо лібералізації візового режиму з ЄС, адаптація українського законодавства до європейського були в центрі обговорення під час зустрічі президентів двох країн, яка тривала вчора вранці в Будинку Городецького за участі урядовців обох країн. Окрім того, як свідчить офіційний сайт Президента України, на зустрічі обговорювали співпрацю в галузі енергетики, підсумки Брюссельської міжнародної інвестиційної конференції з модернізації української ГТС тощо. Віктор Ющенко на прес–конференції нагадав, що Фінляндія є однією з передових країн у світі щодо використання альтернативної енергетики, а тому Україні варто більше уваги приділяти вітрякам та іншим «зеленим» генераторам енергії, а не «обожнювати нафту та газ».

Після переговорів президенти обох держав поклали квіти до меморіалу жертвам Голдомору. А потому взяли участь у представницькому бізнес–форумі, на який прибули близько ста керівників провідних фінських компаній.