Хто випив «міністрову» горілку

14.05.2009
Хто випив «міністрову» горілку

Депутатська дегустація показала: у пляшці — справді горілка, навіть після ночі чергування. (Фото Укрінформ.)

Заблокована президія, знуджені «блокувальники», плакати з недвозначним натяком на пияцтво міністра внутрішніх справ, пляшка горілки в міліцейському кашкеті — сесійна зала Верховної Ради вчора зустріла парламентаріїв тим самим антуражем, що й напередодні. Щоправда, деякі «регіонали», намагаючись розважити колег і журналістів, запевняли, що реквізит уже не той — мовляв, уночі хтось потайки випив заготовлену для Юрія Луценка оковиту, тому пляшка «Козацької ради» вже інша. А Михайло Чечетов по–секрету навіть зізнався, що в пляшці вже зовсім і не горілка, а спирт, який «синьо–білі» нардепи налили туди, щоб пожартувати. Соратник Луценка по «Народній самообороні», колишній мер Києва Олександр Омельченко, якого в політичних колах знають як видатного дегустатора оковитої, у «спиртовій» версії засумнівався. І навіть заклався з «регіоналами», що насправді вони взагалі вже давно випили алкогольний вміст пляшки, замінивши його на воду. «Кажу, якщо так, то ви розблоковуєте трибуну й починаємо працювати, — розповів «УМ» Сан Санич. — Але їм повезло — у пляшці справді виявилася натуральна якісна козацька горілка». Йому можна вірити — сам перевіряв: і нюхнув разом із комуністкою Катериною Самойлик і, здається, таки хильнув. А що — Верховна Рада однаково вчора так і не запрацювала, тож зловживанням на робочому місці це не назвеш.

 

Спершу — докази, потім — вирок

Почалося все традиційно з погоджувальної ради, хоча з огляду на те, як аналогічна нарада у спікера пройшла напередодні, можна було не сумніватися: компромісу знову досягнути не вдасться. Партія регіонів розблоковувати трибуну не збиралася, оскільки так і не знайшла голосів за відставку Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ, якої вимагає. Коаліція й далі не сумнівалася, що насправді відставка очільника МВС, який оскандалився у Франкфуртському аеропорту, «Регіонам» потрібна «постільки–поскільки», а головне — заблокувати роботу ВР на 30 днів, щоб Президент мав підставу її розпустити. Сам міністр, який, подейкують, погодився подати у відставку тільки після того, як порадився з Юлією Тимошенко і переконався, що парламент однаково за це не проголосує, зустрічався з фракціями коаліції. І під час розмови з депутатами від «більшовицької» частини «Нашої України — Народної самооборони», і на зустрічі з фракцією Блоку Тимошенко Луценко погодився на те, щоб у Верховній Раді була створена тимчасова слідча комісія для розслідування інциденту в Німеччині.

Фракції також залишаються при своїй думці: усі, крім «Регіонів», наполягають, що розглядати питання про відставку Луценка не можна без офіційного підтвердження його «хуліганства» з боку Німеччини. «Поки німецька сторона не довела, що Луценко скоїв кримінальний або адміністративний злочин, ніхто не може сказати, що він винний. На сьогодні ми маємо слова Луценка проти слів німецької преси. Якщо завтра, скажімо, Німеччина пришле офіційне спростування і вибачення, а ми вже сьогодні міністра звільнили — як це виглядатиме?» — пояснює БЮТівець Сергій Міщенко. За словами нардепа, він запропонував Луценкові на той час, поки відбуватиметься розслідування, піти у відпустку.

Таємно Луценка не відставлять

Тим часом з’ясувалося, що заява міністра з проханням до Верховної Ради й Прем’єр–міністра розглянути питання про його відставку — це зовсім не те, що безпосередньо заява про відставку. У тому разі, якби Луценко так і написав: «Подаю у відставку з посади міністра» абощо, парламент міг би проголосувати за це питання, і все. Та, оскільки таких слів у заяві керівника МВС немає, Голова ВР Володимир Литвин просто переслав цю заяву і матеріали Міністерства закордонних справ з цього приводу на розгляд Прем’єра Юлії Тимошенко. З тим, щоб Кабмін «невідкладно поінформував парламент про свою позицію з цього питання» та у разі згоди з проханням міністра внутрішніх справ вніс відповідне подання до Верховної Ради.

Сам Литвин і надалі не сумнівається в тому, що парламентські перипетії навколо Луценка — це суто політичні ігрища. «Те протистояння, яке ми бачимо, є відгомоном протистояння між двома найбільшими політичними силами», — наголосив спікер на брифінгу для журналістів. За словами Володимира Михайловича, він запропонував парламентаріям кілька підходів до розв’язання ситуації. Наприклад, ухвалити рішення про «не відставку — бо відставка, це коли людина залишається з усіма пільгами, можливостями, — а звільнення члена Кабміну в таємному режимі».

Нардепи не погодилися. Тоді спікер висунув іншу пропозицію — «маючи пакет документів, доручити тимчасовій слідчій комісії протягом кількох днів вивчити необхідні матеріали, викликати до ВР в.о. міністра закордонних справ, консула, посла України в Німеччині, представника МВС Німеччини, а також СБУ і Службу зовнішньої розвідки для вивчення питання, щоб на п’ятницю підготувати матеріали для розгляду».

Не схвалили, точніше, за словами Литвина «тупо не прийняли» й цей варіант. Хоча, як стверджують учасники погоджувальної ради, насправді проти такого рішення виступила тільки одна фракція — Партії регіонів.

Засмучений такою впертістю опозиції Литвин поїхав у відрядження в Санкт–Петербург, тож поки що парламент залишатиметься заблокованим. Або, навпаки, саме завдяки відсутності спікера розблокується — у БЮТі вже зізнаються, що вигадали таємний план, як відкрити засідання. Зрозуміло, що перший заступник Голови ВР, «регіонал» Олександр Лавринович, цього не зробить, але ж у коаліції є й свій Микола Томенко... Щоправда, як саме вони збираються видворити з президії «блокаторів», БЮТівці не повідомляють — кажуть, таємниця.

Банкова з «Регіонами» не дружить?

Тим часом версію Володимира Литвина і його однодумців про те, що в блокуванні роботи парламенту заради його розпуску зацікавлені не лише «Регіони», а й секретаріат Президента, спростовує близький до голови СП Віктора Балоги депутат Ігор Кріль — голова партії «Єдиний центр».

«Коли політики не мають роботи, то змушені вигадувати щось для себе, аби коментувати й говорити, вибачте, дурниці, — висловив своє обурення такою версією головний «ЄЦист». — Сьогодні ситуація дуже проста: є людина, що не повинна бути на посаді, яку обіймає, — міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Він уже двічі — і на українській території, і за межами держави — довів, що є порушником закону. Парламенту потрібно просто ухвалити рішення, яке убезпечить кожного українця від думки «що ж ми за народ такий». Але багато хто не хоче голосувати за відставку міністра — той же Литвин, який боїться втратити крісло разом із розвалом коаліції. От він і вигадав, що існує якийсь сценарій про розпуск парламенту. Та проголосуйте за відставку — і Верховна Рада запрацює, не буде ніякого блокування. Замість того, щоб ухвалювати розумні рішення, 450 дорослих людей займаються дурницями — шукають крайнього, малюють плакати, блокують трибуну»...

На запитання, чи є у Партії регіонів із секретаріатом Президента спільні проекти, Кріль чітко відповів: «Немає. Мені про такі нічого не відомо». А що й «Регіони», і «Єдиний центр» вимагають відставки Луценка, то, за словами Ігоря Кріля, в цьому випадку у спільності позицій немає нічого дивного. «Ви вважаєте, що клоун, який осоромив Україну на весь світ, повинен сидіти у кріслі міністра?! Можете припускати, що хочете, але я особисто соромити державу не хочу».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Луценковій «Народній самообороні» наголошують: даремно соратники по коаліції підозрюють «самбістів» у тому, що в разі звільнення їхнього очільника з посади міністра ВС група вийде з більшості. «Ми не збираємося шантажувати колег по коаліції. Ми вступали в неї не заради посади Луценка, тому якщо його звільнять, то це зовсім не означає, що ми з коаліції вийдемо», — наголосив у коментарі «УМ» Кирило Куликов.