Пацева хвороба

Пацева хвороба

Учора експерти Світової організації здоров’я (СОЗ) підняли рівень виникнення пандемії «свинячого грипу» з третього до четвертого рівня за шестибальною шкалою. «Імовірність вибуху пандемії зросла, але вона ще не є неуникненною», — йдеться в заяві. Четверта фаза розвитку пандемії характеризується тим, що вірус тваринного походження має науково підтверджену здатність передаватися від людини до людини, але така передача відбувається лише в рамках невеликих спільнот. Для порівняння: на третьому рівні реєструються захворювання серед людей, але ще немає доказів передачі хвороби між ними, хіба що в поодиноких випадках. Третій рівень загрози СОЗ запровадила 2005 року у зв’язку з поширенням «пташиного грипу». Найвищий, шостий, рівень вже означає пандемію.

Що таке «свинячий грип» і як з ним боротися

Що таке «свинячий грип» і як з ним боротися

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Віруси грипу перебувають у процесі постійної мутації шляхом зміни протеїнів на їхній поверхні, які називаються антигенами. Якщо імунна система зустрічалася раніше з певним вірусом, то, швидше за все, вона має проти нього і певний імунітет. Але якщо антигени є новими, то імунна система послаблюється. Останній грип, який спричинив паніку в світі, є різновидом H1N1 вірусу грипу типу А, який вражає птахів, деяких ссавців та людей. Вірус типу А мутує двома різними шляхами: антигенного дрейфу, при якому існуючі антигени зазнають незначних змін, та антигенної зміни, при якій відбувається комбінація кількох різновидів. Антигенний дрейф із року в рік спричиняє лише легкі мутації типів грипу, які вражають людей. Як наслідок — організм має лише частковий, а не повний імунітет. І, навпаки, новий різновид H1N1 виник унаслідок антигенної зміни в мексиканських свинях.

Тестування — у безпеці

Тестування — у безпеці

«Для проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості знань в Україні наразі немає технологічних перепон, і ми не бачимо жодних підстав, які б завадили нам провести 6 травня зовнішнє тестування з історії України». У цьому директор Українського Центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук запевнив журналістів під час учорашньої прес–конференції. Тестування, нагадаємо, цього року проводиться вдруге і триватиме до 5 червня.

Вибухове весілля

Вибухове весілля

А починалося все так романтично: минулими вихідними, про що тільки позавчора повідомив відділ зв’язків із громадськістю севастопольської міліції, в їдальні місцевого тролейбусного депо №1 гуляли весілля. Гості, а їх було близько двохсот, щиро вітали щасливих молодят і замовляли у веселого діджея для них душевну музику. Оскільки охочих виконати цю усталену процедуру було чимало, то мимохіть виникла жива черга. У ній, як це водиться, з’явилися і якісь непорозуміння, що на благодатному хмільному «ґрунті» умить переросли у вербальну перепалку, а потім увінчались банальною бійкою. Більш адекватним гостям усе ж вдалось розвести «кулачників» на «висхідні позиції», однак пристрасті все ж продовжували бродити, як молоде вино.

Чужі свині не пройдуть!

Чужі свині не пройдуть!

Вірус грипу свиней уже давно господарює в Європі та США. Як повідомив «УМ» прес–секретар Державного комітету ветеринарної медицини України Анатолій Осадчий, вперше «свинячий», ще немутований, грип виявили в 1931 році. Останній серйозний спалах вірусу відбувся в Європі в 1990—1991 роках. Українські ж свині досі не грипували. Зате ми сьогодні маємо всі шанси похворіти за братів менших. «Свинячий грип» може передаватись від свині до людини, від людини до людини і навіть від людини до свині», — сказав «УМ» Анатолій Осадчий. Ризик зараження вірусом через термічно оброблену свинину мінімальний, а от живі свинки можуть стати справді небезпечними. Їх, за словами Анатолія Осадчого, активно імпортують в Україну з–за кордону.

Всі статті рубрики