Пацева хвороба

29.04.2009
Пацева хвороба

Учора експерти Світової організації здоров’я (СОЗ) підняли рівень виникнення пандемії «свинячого грипу» з третього до четвертого рівня за шестибальною шкалою. «Імовірність вибуху пандемії зросла, але вона ще не є неуникненною», — йдеться в заяві. Четверта фаза розвитку пандемії характеризується тим, що вірус тваринного походження має науково підтверджену здатність передаватися від людини до людини, але така передача відбувається лише в рамках невеликих спільнот. Для порівняння: на третьому рівні реєструються захворювання серед людей, але ще немає доказів передачі хвороби між ними, хіба що в поодиноких випадках. Третій рівень загрози СОЗ запровадила 2005 року у зв’язку з поширенням «пташиного грипу». Найвищий, шостий, рівень вже означає пандемію.

На цей момент «ситуація є дуже змінною», заявив заступник генерального директора СОЗ Кейджі Фукуда. Він вважає, що в найближчі дні можливе як пониження рівня загрози до третього рівня, так і підняття її до п’ятого. «В епоху глобальних подорожей, коли люди миттєво переміщаються літаками з одного кінця світу на інший, на планеті немає регіону, куди новий вірус не міг би дістатися», — заявив Фукуда, але при цьому висловився проти запровадження заборони на подорожі та закриття кордонів країн. «Завданням організації є зосередитися на полегшенні перебігу хвороби, а не спробах затримати її експансію», — пояснив він. У міжнародних аеропортах багатьох країн світу пасажири повинні проходити через електронні сканери, які реєструють підвищену температуру тіла, якою супроводжується грип. Японія запровадила більш жорсткий візовий режим щодо громадян Мексики.

На завершення позавчорашнього дня кількість жертв «свинячого грипу» типу A/H1N1 в Мексиці зросла до 152, повідомило міністерство охорони здоров’я цієї найбільш враженої ним країни. Помирають передусім люди продуктивного віку від 20 до 50 років. За кілька годин до цього міністр охорони здоров’я Хосе Агель Кордоба запевняв на пресовій конференції, що темпи поширення хвороби та зростання кількості смертельних жертв сповільнилися впродовж останніх днів. 45 осіб заражені цією хворобою в США, але наразі обійшлося без жертв. За межами Мексики від «свинячого грипу» померла лише одна особа — громадянка Південної Кореї, яка повернулася додому хворою з подорожі до Мексики. Позавчора повідомляли про випадки захворювання в Канаді, кількох європейських країнах, Новій Зеландії та Ізраїлі. До речі, в Ізраїлі рекомендовано називати новий різновид грипу не «свинячим», а «мексиканським»: євреї вважають свиню брудною твариною, тому не лише не їдять свинину, а й не згадують саму назву свині.

Оптимізму додає те, що після обстеження більшості громадян у ЄС, у яких підозрювали наявність захворювання, їх відпустили додому. Наявність вірусу станом на вчорашній день лабораторно підтверджено в 50 американців, шістьох канадців, двох британців та одного іспанця. У США найбільше випадків захворювання в Нью–Йорку — 20. Хворі також є у штатах Огайо, Канзас, Техас та Каліфорнія.

Мексиканська епідемія «свинячого грипу» вже вдарила по туризму, міжнародних пасажирських авіаперевезеннях, торгівлі та тваринництву. На неї падінням головних індексів відреагували світові фінансові ринки та біржі. Ціна сирої нафти впала на кілька відсотків. Зате пішли вгору акції фармацевтичних компаній.

 

ОФІЦІЙНО

Скільки коштує боротьба з вірусом

Президент України Віктор Ющенко, стурбований ситуацією з розповсюдженням вірусу «свинячого грипу», в листі, адресованому Прем’єр–міністру Юлії Тимошенко, просить уряд виділити кошти з Держ­бюджету для забезпечення вірусологічних лабораторій. На діяльність цих лабораторій та на повноцінне функціонування Українського центру грипу та ГРЗ Президент вважає за потрібне виділити 50 млн. гривень.

 

ЧОРНІ ПРОГНОЗИ

Грип — як мор

у випадку пандемії можуть померти сім млн. людей

У випадку, якщо спалах «свинячого грипу» переросте у світову пандемію, захворювання може охопити до півтора мільярда людей, вважають фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я. Про це повідомляє інформмережа CNN. У своїх підрахунках вони виходять із того, що під час пандемії вірус протягом 18—24 місяців поширюватиметься від міста до міста, інфікуючи понад третину населення планети. На думку прогнозистів із ВООЗ, до 30 мільйонів землян можуть бути госпіталізовані, а смертельними жертвами нового вірусу можуть стати 7 млн. людей.

Лише впродовж півроку, за припущенням ВООЗ, людство винайде ефективну вакцину від свинячого грипу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Швейцарії під час транспортування залізницею в Женеву до національного центру грипу вибухнув контейнер зі зразками вірусу «свинячого грипу». Але штам цього вірусу відмінний від того, який уже забрав життя півтори сотні людей.

За попередніми даними, вибух стався через реакцію сухого льоду, яким був обкладений контейнер для підтримки необхідної температури. Внаслідок НП постраждала одна людина. Вірусологи заявили, що зразки вірусу не становлять небезпеки для людей.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>