Форс–мажорна перемога

16.04.2009
Форс–мажорна перемога

Пробити Рафала Радзішевського в основний час українцям удалося лише одного разу. (Фото з сайту Міжнародної федерації хокею.)

Матчі такої тривалості рідко трапляються навіть у НХЛ, де в іграх буває чимало пауз — чи то для реклами, чи через традиційний атрибут заокеанського хокею у вигляді бійок. Позавчорашнього вечора в Торуні збірні Польщі й України видали справжній хокейний трилер, який тривав 2 години 45 хвилин. На щастя, переможцями з цього надважливого двобою вийшли наші хлопці. І тепер для здобуття путівки до вищого дивізіону їм залишається потренуватися сьогодні на румунах, а завтра — здолати Італію.

 

Паперова перевага

Те, що поляки разом з італійцями є нашими головними конкурентами в суперечці за підвищення у класі, було зрозуміло заздалегідь. І справа не лише в тому, що «Кадра» виступає в рідних стінах, а й у непоганому рівні тамтешніх хокеїстів. Принаймні, як показує практика, він уже майже зрівнявся з українським.

У цьому десятилітті Польща одного разу вже відчула смак елітного дивізіону, який, утім, одразу ж — у 2002 році — й залишила. Тоді в одному з двобоїв «червоно–білі» програли якраз українцям — 0:3. Та й на інших турнірах «синьо–жовті» завжди перемагали сусідів. Із того часу поляки робили кілька спроб повернутися до числа 16 найсильніших збірних світу, але безуспішно. Торік збірна Польщі під керівництвом чеського фахівця Рудольфа Рогачека стала лише третьою у своєму дивізіоні, що змусило босів польського хокею замінити тренера. Зрозуміло, перед 49–річним шведом Петером Екротом поставили конкретне завдання — виграти домашній турнір.

Таку ж має перед собой мету й наш наставник Олександр Сеуканд, який вивчав суперника за недавніми товариськими зустрічами поляків із білорусами (1:9, 2:3). Після позавчорашнього бою український фахівець заявив, що проти його команди господарі зіграли значно краще, ніж у Білорусі.

До речі, в лавах «Кадри» нині виступає лише один легіонер — захисник Адам Борзецький із друголігового німецького «Бад Тольца», але саме він і закинув єдину шайбу за Польщу.

І все–таки сильніші

Перед вівторковим поєдинком на «Торунь–арені» наших уболівальників порадувало повернення на лід Сергія Варламова. Адже після вилучення шведським рефері Йоханссоном форварда пітерського СКА до кінця матчу (5+20 хв.) в дуелі з голландцями Варламу загрожувала дискваліфікація на зустріч із поляками. Утім українська делегація оперативно надала в оргкомітет турніру диск із відеозаписом спірного епізоду, з якого видно, що покарання було надмірним.

Разом із Варламовим у першу ланку нападу відрядили технічних Матвійчука й Міхнова. Проте часом впадало у вічі, що цій трійці бракує «піднощика» снарядів, котрий би підігрував лідерам або міг замкнути передачі на «п’ятачку». Саме слабка гра безпосередньо перед воротами суперника є однією з причин, чому українцям дуже важко даються голи. Наші форварди жодного разу так і не змогли пробити основного кіпера «Кадри» — досвідченого Рафала Радзішевського.

У другій же п’ятірці зібралися ветерани. Ду­мається, Шахрайчуку, Литвиненку й Сальникову не завадив би «живчик», який би реалізовував їхні задуми. Та і з комплектацією пар захисників виникають питання. Скажімо, в першій діють далеко не кремезні Климентьєв і Наваренко, а в четвертій — нешвидкі гіганти Гунько і Якушин. Непогано було б організувати «симбіоз» потужності й рухливості. Саме програна боротьба біля борту і втрата шайби у власній зоні найкращою ланкою стали причиною голу у ворота Симчука. Зреагувати на потужний постріл упритул Кості було дуже складно.

За Україну відзначився також оборонець Андрій Срюбко, якого здебільшого вважають «поліцейським на льоду», нині переживає другу молодість й доволі часто відзначається голами. Цього разу його потужний кидок від синьої лінії... порвав сітку чужих воріт, і американському рефері Скотту Бокелу довелося кілька хвилин радитися з інспектором «згори», аби таки зарахувати шайбу.

Пізніше арбітр став ледь не головною дійовою особою матчу. Він то дозволяв діяти жорстко, то карав за найменший дотик. Зрозуміло, що до першого дивізіону суддів високого рангу не відправлять, але принаймні надія на об’єктивність цього «янкі» була. Та, схоже, на Бокела вплинув галас 3215 глядачів на трибунах, і він трохи симпатизував господарям.

У жорсткій і відчайдушній боротьбі суперники без голів докотилися до овертайму. Ще в основний час перемогу гостям міг принести Литвиненко, проте й наші ворота кілька разів рятував Симчук. Обидві команди пройшли випробування грою в меншості «три на п’ять», а переможця визначили буліти. І тут уже наші Цируль, Шахрайчук і Варламов успішними кидками довели свою перевагу над поляками, які в «лотереї» відзначилися лише раз.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Перший дивізіон. Група В (Торунь). Польща — Україна — 1:2 Б (1:1, 0:0, 0:0, 0:0, 0:1; Борзецький, 7 (більш.) — Срюбко, 14 (більш.); буліти — 1:3), Італія — Голландія — 4:0, Велика Британія — Румунія — 8:0.

Турнірне становище: Італія — 9, Україна — 8, Польща — 7, В. Британія — 3, Голландія, Румунія — 0.