Державницький Швейк

11.04.2009
Державницький Швейк

Кандидат у депутати Тошко та його довірена особа.

Виборча кампанія в Болгарії (парламентські вибори в цій країні відбудуться в червні) розпочалася зі скандалу. У місті Варна кандидатом у депутати висунуто... віслюка на прізвисько Тошко. Він репрезентує щойно створену політичну партію «ПолітПроститутка». Довірена особа віслюкакандидата Росен Марков розповів про головні переваги кандидата Тошки: він працьовитий, вегетаріанець, не курить, не п’є, отож має привабити жіночу частину електорату; загалом, виходячи з політичних реалій Болгарії, кандидат може розраховувати на підтримку 70—80 відсотків виборців.

Організатор цієї саркастичної акції Росен Марков добре відомий. Це сучасний живий болгарський Швейк, який убивчим сміхом та іронією доносить до співвітчизників цілком серйозні речі. Марков є доволі заможною людиною. Він займається квітковим бізнесом, в його оранжереях працюють десять осіб. Він міг би й далі розвивати свій бізнес, якби не ідея поліпшити світ...

 

Життя як шоу

Марков є лідером заснованої п’ять років тому політичної сили Партії болгарських чоловіків та дітей чоловічої статі. Він вважає, що великі шанси на парламентських виборах має ще одна, заснована ним кілька років тому, партія — «Вперед, Болгаріє». Фінансування обох партій здійснюватиме відома в Болгарії мережа магазинів «Все по одному леву». «Це дуже символічно, — вважає Марков, — бо в нас усе коштує один лев. Такі поняття, як честь, мораль та чоловіча гідність, тепер можна знайти лише у тлумачному словнику. А партії, ідеали, батьківщина продаються так, як і телеканали». Через кілька днів після першої зустрічі довговухого кандидата з виборцями Марков повідомив, що його викликали до прокуратури, щоб з’ясувати, чи законно він збирав з учасників мітингу по одному леву на підтримку виборчого фонду?

Болгарія дізналася про нього завдяки акціям за звільнення болгарських медсестер та болгарського і палестинського лікарів, які були засуджені в Лівії нібито за навмисне зараження лівійських дітей СНІДом. Він організував комітет «Захистимо медиків у Лівії» і очолив його. Боровся не в кабінетах, а перед посольством Лівійської Джамахірії в Софії. Спочатку поставив намет, проти чого не протестували ні болгарські правоохоронці, ні охорона посольства. Коли ж вирив окоп, то просидів у ньому лише тиждень, поки болгарська поліція не засипала його. Але все ж змилостивилася над Марковим і подарувала старенький «Трабант», в якому він просидів кілька місяців. При цьому Марков роздав усім родинам заарештованих медиків по ножу і заявив, що сам з’явиться до них на екзекуцію, якщо їхніх рідних стратять у Лівії. Марков тісно співпрацював у справі звільнення медиків із болгарським омбудсменом Гіньо Ганевим.

Потому Марков став відомий десятками подібних провокативних акцій. В останні місяці під враженням від недолугого шоу «Міс Болгарія» та переповненості телеканалів естрадними співачками, головним талантом яких є оголене тіло та накачані силіконом груди, він провів пародійні шоу, в яких був проголошений «чоловіком року» та «секссимволом Болгарії». З огляду на продажність та корисливість депутатів міськради Варни і їхню відмову виділити землю під будівництво каплички на міському цвинтарі, у лютому минулого року Росен Марков увірвався на одне з засідань майже голим, щоб, «як Ісус, розігнати торгуючих у храмі». Замість пов’язки на стегнах — труси, в руках — хрест, на шиї — плакат із вимогою дозволити нарешті збудувати православний храм на центральному цвинтарі Варни. Після цієї акції Маркова оштрафували за непристойну поведінку.

У грудні 2006 року Марков з киркою та лопатою протестував перед посольством Великої Британії в Софії проти обмежень на роботу болгарських робітників у цій країні. Марков є запеклим уболівальником футбольного клубу «Чорне море» з Варни, але під враженням агресивності співуболівальників він якось організував перед матчем роздачу безплатних намордників футбольним фанатам.

Марков є прихильником того, щоб над кожним будинком Болгарії майорів національний триколор. Минулого року він на власні кошти придбав тисячу державних прапорів та роздав їх усім навчальним закладам Варни.

Чоловічий рай

Організація Партії болгарських чоловіків та дітей чоловічої статі відбувалася 2004 року з великою помпою. Її співзасновники Росен Марков та Раді Дінков розрахували так, щоб партії дісталося ювілейне реєстраційне свідоцтво № 500. На установчий з’їзд 30 березня 2004 року прибули 600 осіб, які своїми підписами скріпили створення першого партійного осередку у Варні. Подібні партійні з’їзди відбулися в Софії та інших великих містах Болгарії.

З огляду на назву партії та її гендерну скерованість, вручення реєстраційного свідоцтва відбулося перед мінеральним джерелом біля будинку «Молодість» у Варні. Це місце відоме тим, що тут чоловіки збираються, щоб пити інші напої, а безкоштовною мінеральною водою лише запивати. Після отримання свідоцтва засновники партії виступили перед місцевою захмелілою публікою з тлумаченням партійної програми: «Як місцева мінеральна вода лікує від гастритів, виразок шлунку та колітів і неврозів, так наша партія буде лікувати від політичного безпліддя». Марков запевнив, що його партія стане «віагрою» вітчизняної політики. Засновники партії привселюдно склали присягу на служіння цим ідеалам на Біблії та упаковці з презервативами.

Мабуть, найбільшою до цього часу (і справді прибутковою!) акцією Маркова була організація першого у світі винятково чоловічого села під назвою «Патріархат». Його зведення загальною вартістю 500 тис. євро розпочалося в серпні минулого року в селі Кліментово неподалік Варни.

Селяни задоволені як від туристів, так і від того, що пан Марков установив на кожному зі 100 будинків села національний прапор, відремонтував будинки та створив і спонсорує дві футбольні команди... «дідів» і «бабів», які грають на втіху туристів.

У цьому скансені, де на площі у 22 гектари розмістили близько 100 будинків, чоловіки зможуть вільно висловлювати все, що думають про жінок. ’Утім представницям прекрасної статі вхід до селища не заборонено, просто їхня безпека не гарантована. Про всяк випадок перед входом жінки можуть придбати страховий поліс вартістю один лев. У селищі чоловіки можуть прослухати академічний курс лекцій на тему «Методи дресирування жінок». У місцевому театрі можна переглянути історичну виставу, яка розкриває тему страждань та принижень чоловіків у часи матріархату. Для закордонних туристів ця вистава демонст­рується у вигляді пантоміми. В театрі не передбачено сидячих місць для жінок, вони переглядають виставу стоячи.

Селище фактично є суцільним рестораном, в якому чоловікам пропонують ракію «Гріх», вино «Жіноча кров» та пиво «Піниста жіночка», яке подають у келихах у формі чаші під відповідною назвою «цицька». Десерти також мають «статеве» забарвлення: чоловікам подають яблука «Єва», а жінкам — банани. У селищі діє будинок моди під назвою «H2SO4», в якому, зокрема, можна придбати останні моделі приборкувальних сорочок для жінок (ніжно­рожевого кольору) та різноманітні сувеніри, як­то наклейку на ворота будинку «Обережно, зла жінка!».

Марков ствер­джує, що будівництвом «Па­тріархату» втілює в життя головне гасло його Партії болгарських чоловіків: «Давайте жити весело і з сенсом».

Щоб відкинути звинувачення в дискримінації жінок, Марков цього року розпочне будівництво селища під назвою «Матріархат». Утім болгарські жінки мають почуття гумору, і, як свідчить досвід, їх серед відвідувачів «Патріархату» стільки ж, скільки й чоловіків.

  • Блакитне око лагуни

    В Уругваї щойно здали в експлуатацію міст, який проліг через дивовижно мальовничу лагуну Гарсон. Він з’єднує 25-тисячне місто Роча з 65-тисячним містом Мальдонадо на південно-східному узбережжі країни, які є столицями однойменних департаментів. >>

  • Оце так надуло

    Данія зміцнила своє світове лідерство у галузі використання вітрової енергетики: 42,1% від всієї виробленої в країні енергії походить з вітрових електростанцій. Тепер головною амбіцією Данії є повна відмова від видобутих із надр землі джерел енергії. «2015 рік був значно вітрянішим, ніж у середньому попередні роки. >>

  • Як умру, то передайте...

    Президент Польщі Анджей Дуда під час симпозіуму Польського товариства трансплантації підписав декларацію про наміри, згідно з якою у випадку смерті його органи будуть передані для трансплантації. До подібних дій голова польської держави також закликав інших поляків, повідомляє сайт Польського радіо. >>

  • Метро для валізи

    Відомо, що Швейцарія має найрозвиненішу в світі систему громадського транспорту. А тепер у цій альпійській країні хочуть створити ще й вантажне метро для приватних речей громадян, повідомила швейцарська інформагенція swissinfo.ch. Цю ідею вважають одним із найамбітніших інфраструктурних проектів, які будь-коли обговорювалися у Швейцарії. >>

  • Таємниця дев’ятої планети

    Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін (виходець із Росії) навели докази існування гігантської планети на околицях Сонячної системи, маса якої перевищує земну приблизно в 10 разів, а період обертання навколо Сонця (планетний рік) становить приблизно 10-20 тисяч років, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Де лиш не ступить нога жінки

    Ще півстоліття тому ніхто і не подумав би, що жінки можуть брати участь у космічній програмі. Тоді на прохання однієї з американок надати їй можливість пройти тренувальний курс із підготовки космонавтів (чи астронавтів, як говорять у США), НАСА відповіла, що не має у своїх планах намірів набирати жінок. >>