НОВИНИ ПЛЮС

11.04.2009

На повалення Саакашвілі відведено місяць

Організатори демонстрації грузинської опозиції висунули президенту Михаїлу Саакашвілі ультиматум: подати у відставку до 14–ї години 10 квітня. Позаяк жодної відповіді від президента не надійшло, об’єднана опозиція оголосила з учорашнього вечора загальнонаціональну акцію непокори.

Лідери опозиції не уточнюють, які форми набере цей протест надалі. Наразі все відбувалося мирно, без сутичок із поліцією. За оцінками влади, позавчорашній мітинг у Тбілісі зібрав 25 тисяч осіб, за оцінками його організаторів — 150 тисяч осіб, а провідні світові інформагенції повідомляють про 50—60 тисяч маніфестантів.

Військові кораблі США прямують до Сомалі

Командування ВМС США направило в район Африканського Рогу додаткові сили, щоб розв’язати ситуацію з викраденим сомалійськими піратами капітаном американського контейнеровоза «Маерск Алабама» Річардом Філліпсом. Він перебуває разом з озброєними піратами у човні, в якому закінчився бензин і який дрейфує в морі. Поруч чергує американський корабель–винищувач «Бейнбрідж». Американці не вдаються до штурму, побоюючись за життя Філліпса.

Військове командування США очікує на сигнал від президента Барака Обами, щоб розпочати операцію повного знищення наземних баз сомалійських піратів, заявив у інтерв’ю газеті «Дейлі Ньюс» колишній спецпосланець США у Сомалі Роберт Оуклі. Командування сил спеціальних операцій на базі ВПС у Тампі (штат Флорида) відмовилося коментувати заяву Оуклі.

Голосуй не голосуй, а й будеш із Бутефлікою

Явка на президентських виборах, які відбулися в Алжирі позавчора, становила 74 відсотки, незважаючи на те, що вибори бойкотували впливові ісламістські партії. Ніхто не сумнівається в перемозі 72–річного Абдельазіза Бутефліки, якого, за опитуваннями громадської думки, підтримують дві третини алжирців. Президент Бутефліка вже виграв дві кампанії — в 1999 та 2004 роках. Він зміг болотуватися втретє після того, як у листопаді минулого року парламент відмінив конституційну заборону на обрання президентом однієї і тієї ж особи більше двох п’ятирічних термінів поспіль.

Індонезія: перемагає правляча партія

В Індонезії триває підрахунок голосів, відданих на позавчорашніх парламентських виборах. З огляду на географічні особливості Індонезії, яка розташована на архіпелазі з 17 тис. островів, офіційні результати будуть оприлюднені лише через місяць. Але заздалегідь відомо дві речі: що в складі майбутнього парламенту буде більше жінок, бо на цих виборах вони вперше отримали можливість необмежено виставляти свої кандидатури, та що вибори виграє правляча Демократична партія президента Сусіло Бамбанга Юдхойоно. Якщо ця партія отримає більше 20 відсотків мандатів, то матиме право висувати свого кандидата на виборах президента, які відбуваються в парламенті шляхом таємного голосування. Чергові вибори глави країни відбудуться в липні, й зрозуміло, що найбільші шанси на перемогу має Сусіло Бамбанг Юдхойоно. П’ять років тому він став першим президентом Індонезії за цілком аналогічною процедурою.

В Ірані запрацював завод з виробництва ядерного палива

Позавчора президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад відкрив у провінції Ісфахан завод із виробництва ядерного пального потужністю 10 тонн на рік, яке використовуватимуть у реакторі «Арак» потужністю 40 мегават, повідомила вчора іранська агенція «Мехр». Завод також виготовлятиме 30 тонн ядерного пального для реакторів, які встановлені на АЕС у Бушері. Відкриття цього підприємства означає, що Іран організував повний замкнений цикл: від видобутку уранової руди до збагачення урану. Тегеран наполягає, що ця програма має винятково мирний характер.

Норьєгу видадуть Франції

Федеральний апеляційний суд США дав дозвіл на екстрадицію до Франції колишнього диктатора Панами Мануеля Норьєги, де його судитимуть за звинуваченнями у відмиванні грошей. 75–річний Норьєга відсидів у США 17 років за причетність до наркоторгівлі, і в’язничний строк закінчується у вересні цього року. Колишній армійський генерал та інформатор ЦРУ втратив ласку США за злочинну діяльність. Він переховувався в Панамі з 1984 року, але здався американцям 3 січня 1990 року, через три тижні після того, як армія США увійшла до цієї країни. Французький суд 1999 року засудив його заочно до 10 років ув’язнення. Відтак восени Норьєга матеріалізується у французькій в’язниці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>