«Чекай–но, брат мусью...»

11.04.2009
«Чекай–но, брат мусью...»

Киянин Корреа зупиняє прорив парижанина Маконди. (Фото Рейтер.)

Уже перші поєдинки чвертьфінального раунду Кубка УЄФА визначили фаворитів у трьох парах. Одностайно перемогли вдома два німецькі представники, які на виїзді можуть навіть мінімально поступитися своїм опонентам. Приємно, що не програли і наші два клуби. Ба, обидва навіть не пропускали м’ячів. «Шахтар» на власному стадіоні створив собі позитивний гандикап у два голи. А от київське «Динамо», яке на паризькому «Парк де Пренс» виглядало доволі жваво і втримало нульову нічию, за тиждень удома має лише вигравати, що, втім, не надто складне завдання з огляду на вигляд «ПСЖ».

 

«Забив заряд в гармату туго...»

Для «Шахтаря» зустріч проти «Марселя» почалася з втрати, щоправда, поки не єврокубкової. Харківський «Металіст» у перенесеному матчі внутрішнього чемпіонату обіграв «Іллічівець» і вийшов на чисте друге місце в турнірній таблиці. Утім, навряд чи «гірників» особливо засмутив такий розвиток подій, адже четвергового вечора вони вирішували інші завдання. Проблем зі стартовим складом у Мірчі Луческу, як і в його візаві Еріка Геретса, не було, тому на поле «Олімпійського» вийшли найсильніші футболісти.

«Шахтар» традиційно почав перший тайм на високих швидкостях, і вже у стартові хвилини взяв в облогу ворота Стіва Манданди. На вістрі атаки опинялися Фернандіньйо, а потім і Луїс Адріано. Про останнього — окрема розмова, адже змарнувати таку кількість моментів — це потрібно вміти. У другому таймі, зокрема, бразилець двічі виходив сам–на–сам із голкіпером гостей, але все дарма.

До середини першої півгри французи дещо вирівняли ситуацію, а на 37–й хвилині взагалі могли вийти вперед — у штангу поцілив Мамаду Ньянг. І одразу в донеччан вийшла результативна контратака: Даріо Срна віддав чудовий пас на Томаша Гюбшмана, чех бив двічі з кількох метрів і таки заштовхав м’яч до сітки.

Якщо французи і сподівалися на щось у другому таймі, то їхні надії поховав Жадсон, коли отримав розкішний пас після слалому Вілліана в штрафному майданчику гостей та поклав шкіряну кулю точно в кут воріт Манданди. Умінню цього бразильця знаходити правильне місце в карній зоні можна лише позаздрити, адже подібні м’ячі цього євросезону Жадсон уже забивав.

А потім були вуже згадані нагоди Адріано та якась чи то обережність, чи то безпорадність гостей. Єдиною темною плямою на підсумковому результаті стала хіба жовта картка оборонця Миколи Іщенка — тепер він пропустить матч у Марселі. Однак у складі чемпіона України його є ким замінити.

«Французи рушили, мов хмари...»

Після 15–річної перерви київське «Динамо» повернулося на паризький стадіон «Парк де Пренс», аби знову зійтися в єврокубковому поєдинку з «Парі Сен–Жермен». У листопаді 1994 року кияни мінімально поступилися французам, а єдиний гол у ворота Олександра Шовковського забив легендарний ліберієць Джордж Веа.

У складі «Динамо» зараз є кілька свідків того поєдинку. Олег Лужний перебуває у тренерському штабі, а Шовковський «гріє» лаву запасних. Є такі люди й у «ПСЖ»: нинішній тренер Поль Ле Гуен тоді виходив проти українців у футболці команди, яку зараз очолює.

Але загалом, звісно, за віце–чемпіонів України зараз грає інше покоління футболістів, і команда має інакший почерк, зі своїми плюсами й мінусами. Попри перевагу господарів, наші молоді хлопці не засиджувались в обороні і постійно контратакували, а в середині поля технічні динамівці навіть дещо переважали суперника.

Реальніші нагоди забити мали таки французи. Особливо діставалося захисту «Динамо» від Стефана Сесеньйона. У середині першої половини саме він створив момент, який можна назвати найнебезпечнішим у грі: на лівому фланзі легко обіграв Саблича, пройшов до воріт і видав чудову передачу на Ротена. Як Богуш зреагував на цей удар із кількох метрів — відомо лише йому.

Продовжував нагнітати ситуацію Сесеньйон і в другому таймі, але гостям відверто щастило. Напевно, багато хто з українських уболівальників зітхнув із полегшенням, коли Ле Гуен під кінець поєдинку посадив цього нападника на «банку».

Щодо наших, то стовідсоткових нагод відзначитись вони не створили. Але їхні спроби виглядали доволі симпатично. Якщо через тиждень на рідному стадіоні кияни підкріплять вагомий статус господарів такими ж потугами, то в півфіналі Кубка УЄФА ми можемо побачити чергове протистояння двох українських грандів. З усіма позитивними моментами, що з цього випливають.

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін,
головний тренер «Динамо»:

— Загалом, результат непоганий, особливо якщо врахувати, що в нас багато травм. Корреа попросив заміну, були складнощі у Саблича та Бангури.

Легко нам у Києві не буде, оскільки «ПСЖ» дуже організований. У них є Жулі, Макелеле, які можуть підсилити гру, але і в нас є перевага свого поля. Сьогодні вболівальники були на боці суперника, через тиждень наш стадіон допоможе нам.

 

Поль Ле Гуен,
головний тренер «Парі Сен–Жермен»:

— Ми не пропустили — і то вже добре. Це було нашою головною метою. Мали декілька моментів і володіли перевагою, але  гра була складною, бо «Динамо» дуже хороша команда. Результатом трохи розчаровані, хоча все могло бути й гірше. У Києві в «Динамо» буде Кравець, і ми можемо пошкодувати про всі нереалізовані можливості.

 

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Ми провели дуже хороший матч. Легко можу сказати, що домінували на полі, і рахунок міг бути набагато більшим. Хоча в другій половині зустрічі нам довелося несолодко, адже «Марсель» дуже добре підготовлений фізично.

Ще нічого не вирішено у нашій парі, будемо чекати гри в гостях.

 

Ерік Геретс,
головний тренер «Марселя»:

— Суперник відразу ж узяв ініціативу до своїх рук і мав багато можливостей забити гол. Але після важкого початку наша команда зуміла зібратися й добре відіграла другу половину тайму. Шкода, що потім «Шахтар» забив два голи, і мої хлопці трохи розгубилися. Іноді складалося враження, що вони не знали, як діяти в тій чи іншій ситуації.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/4 фіналу (перші матчі)

«Шахтар» (Україна) — «Марсель» (Франція) — 2:0

Голи: Гюбшман, 38; Жадсон, 65

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Фернандіньйо (Левандовський, 80), Жадсон, Ілсіньйо (Вілліан, 63), Адріано (Гладкий, 89), Гай, Рац, Чигринський, Іщенко, Срна

«Марсель»: Манданда, Чівеллі, Тайво, Хілтон, Шейру, Мірс, Зенден (Самасса, 77), Ньянг, Коне, Кана, Мбамі (Вальбуена, 67)

Попередження: Іщенко, 82 — Мбамі, 27

Суддя — Бріх (Німеччина)

Донецьк, РСК «Олімпійський», 25 500 глядачів

* * *

«Парі Сен–Жермен» (Франція) — «Динамо» (Україна) — 0:0

«ПСЖ»: Ландро, Сеара, Луїндулла (Кежман, 61), Оаро (Моріс, 75), Сесеньйон (Панкрат, 88), Траоре, Камара, Шантом, Клеман, Ротен, Маконда

«Динамо»: Богуш, Бетао, Вукоєвич, Саблич, Корреа (Гусєв, 84), Алієв (Чернат, 73), Єременко, Мілевський, Ель–Каддурі, Нінкович, Юссуф

Суддя — Вінк (Голландія)

Париж, стадіон «Парк де Пренс», 41 000 глядачів

* * *

«Гамбург» (Німеччина) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 3:1 (Матейсен, 9; Троховськи, 63 (пен.); Гереро, 79 — Айрленд, 1)

«Вердер» (Німеччина) — «Удінезе» (Італія) — 3:1 (Дієго, 34, 67; Алмейда, 69 — Квальярелла, 87)