Приїхав, поговорив, переміг

08.04.2009
Приїхав, поговорив, переміг

У Туреччині продавали портрети Обами, викладені із солодощів. (Фото Рейтер.)

Сьогодні закінчується перше восьмиденне турне Барака Обами Європою, яке пройшло під знаком повного тріумфу нового американського президента. Воно було для самого Обами настільки ж виснажливим, як і плідним. Обаму завжди порівнювали з рок–зіркою, тож європейські аналітики не встояли перед спокусою, написавши, що впродовж цих восьми днів Обама діяв, «як Брюс Спрінгстін світової політики», як незаперечний моральний авторитет із надзвичайно сильною масовою харизмою. Приблизно 30 тисяч слухачів верещали від захвату, немов на рок–концерті, коли він виступав минулої неділі на мітингу в центрі Праги. У своїй празькій промові президент США виклав низку важливих політичних послань, нову стратегію відносин Америки з Європою, а чехів зачарував тим, що порівняно правильно вимовив ім’я Томаша Масарика.

До візиту в Туреччину Обама встиг провести три прес–конференції, з’явитися в п’яти популярних європейських телепрограмах, виголосити кілька публічних промов. При цьому він жодного разу не повторився і не навіяв на слухачів нудьгу. Обама під час європейського турне значно підняв планку якості та змістовності публічних виступів для провідних світових політиків. Більшість аналітиків сходиться на думці, що він своїм переможним європейським турне остаточно довів, «що є президентом світу». І це лише через кілька місяців після того, як Америка президента Буша сягнула дна непопулярності в усій Європі. Обама вивів Америку з моральної ізоляції, знову зробивши Новий Світ незаперечним лідером Заходу.

Якщо ж говорити про політичні результати відвідин Європи, то вони не поступаються пропагандистським. Це, передусім, лондонські домовленості на саміті «великої двадцятки» про практичні заходи порятунку світової економіки від кризи. Це, безумовно, домовленість із президентом Росії Дмитром Медведєвим про відновлення заморожених уже більше десяти років переговорів про дальше обмеження ядерних арсеналів та висловлена Обамою кінцева мета: світ без ядерної зброї. І тут президент США зробив першим крок назустріч, заявивши в Празі, що Америка буде поступово відмовлятися від розвитку ядерної зброї. Обама зміг заручитися підтримкою європейських партнерів стосовно підсилення контингенту НАТО в Афганістані, який вважає в стратегічному плані значно важливішим від Іраку.

Стосовно останнього етапу турне, то два дні, які Обама провів у Туреччині, було повністю присвячено будівництву «зразкової моделі відносин» та наведення мостів з арабським світом. Туреччина — перша мусульманська країна, яку Обама відвідав як президент. «США не ведуть і не вестимуть війну з ісламом», — заявив Барак Обама в промові перед депутатами турецького парламенту. Він не обійшов болісну для турків проблему геноциду вірменського народу, хоча і не вжив саме слово «геноцид». Головне, чим він підкупив турків, — сказав, що Туреччина має стати членом ЄС. Він також не обійшов проблему іранських ядерних програм: «Іран — це велика цивілізація. Ми хочеми, щоб він брав участь у економічній та політичній інтеграції, яка б принесла йому процвітання та безпеку. Але іранські лідери повинні вибрати щось одне: або продовжувати спроби створення ядерної зброї, або намагатися створити краще майбутнє для свого народу». Говорячи про близькосхідний конфлікт, Обама підтвердив свою відданість ідеї «існування двох держав — Ізраїлю та Палестини».

Виступаючи на спільній прес–конференції з президентом Туреччини Абдуллою Гюлем, Обама повідомив, що через кілька місяців виступить із новою ініціативою для поліпшення відносин його країни з мусульманським світом. У рамках цієї ініціативи США поліпшуватимуть охорону здоров’я, освіту та торгівлю з ісламським світом. Учора президент США відвідав у Стамбулі символ цього міста — Блакитну мечеть, чи Хагія Софія, яка колись була найбільшим храмом християнського світу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Турецька поліція заарештувала чоловіка сирійського походження, який планував замах на життя Барака Обами під час його візиту до Туреччини, повідомили саудівська газета «Аль–Ватан» та ізраїльська «Джерусалем Пост». Підозрюваного затримано ще минулої п’ятниці. В нього знайдено посвідчення журналіста катарського телеканалу «Аль–Джазіра». Чоловік зізнався, що збирався напасти на Обаму з ножем і діяв у змові ще з трьома особами. Імовірно, що посвідчення було фальшивим, бо представники «Аль–Джазіри» повідомили, що не знають такої особи. Туреччина також заявила, що знає всіх журналістів «Аль–Джазіри» на своїй території, але серед них немає особи з таким прізвищем, яке значиться в посвідченні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>