Приїхав, поговорив, переміг

Приїхав, поговорив, переміг

Сьогодні закінчується перше восьмиденне турне Барака Обами Європою, яке пройшло під знаком повного тріумфу нового американського президента. Воно було для самого Обами настільки ж виснажливим, як і плідним. Обаму завжди порівнювали з рок–зіркою, тож європейські аналітики не встояли перед спокусою, написавши, що впродовж цих восьми днів Обама діяв, «як Брюс Спрінгстін світової політики», як незаперечний моральний авторитет із надзвичайно сильною масовою харизмою. Приблизно 30 тисяч слухачів верещали від захвату, немов на рок–концерті, коли він виступав минулої неділі на мітингу в центрі Праги. У своїй празькій промові президент США виклав низку важливих політичних послань, нову стратегію відносин Америки з Європою, а чехів зачарував тим, що порівняно правильно вимовив ім’я Томаша Масарика.

Живі і мертві

Живі і мертві

Десятки тисяч людей провели першу після руйнівного землетрусу ніч у наметах. 50 тисяч, за оцінками влади, чи 100 тисяч, за оцінками церковної організації «Карітас», втратили дах над головою. Інші десятки тисяч, будинки яких уціліли, ночували в наметах з огляду на вторинні поштовхи землетрусу, яких могли не витримати пошкоджені будівлі. Найсильніший стався минулої ночі — 4,8 бала за шкалою Ріхтера. Баланс жертв землетрусу станом на вчорашній день зріс до 207 осіб. Поранення отримали приблизно 1500 осіб.

Комуністичний крах: молдовський варіант

Комуністичний крах: молдовський варіант

Ніщо не віщувало бурі в Молдові. Ще позавчора партія влади — комуністична — святкувала, набравши 50 відсотків голосів на недільних парламентських виборах. На мітинг опозиції, який було визначено як «день жалоби по демократії» і який відбувся позавчора в центрі Кишинева з 16.00 до 23.20, зібралося приблизно 10 тисяч осіб, хоча владні ЗМІ повідомили «про кілька сотень молодиків». Влада також заявила, що під час проведення цього мітингу «були порушені деякі положення «Закону про зібрання», зокрема блоковані головні магістралі міста, внаслідок чого «мітинг перетворився на масові безпорядки». Прокуратура Молдови в ніч на вівторок повідомила про відкриття кримінальних справ щодо організаторів мітингу та окремих його учасників.

Всі статті рубрики